Európa-bajnokság 2019

Oroszország ismét Európa csúcsán

2011.07.03. 21:24 | Európa-bajnokság 2011

Stepanova és Danilochkina vezetésével az orosz válogatott végig kézben tartotta a finálét és 17 ponttal verte a török együttest, amely azonban így is története legjobb eredményét érte el. Az Európa Bajnokság legértékesebb játékosa Elena Danilochkina lett. A francia válogatott a negyedik negyedben felőrölte a cseh nemzeti csapatot és ezzel megszerezte a harmadik helyet az Európa Bajnokságon. A bronzmérkőzés hőse a 26 pontos Sandrine Gruda volt. Összefoglaló az utolsó játéknapról.

 

NYILATKOZATOK    FOTÓK

 

Oroszország ismét Európa csúcsán


Elérkezett a döntő, ahol Oroszország és meglepetésre Törökország csapott össze. A két csapat az első csoportkörben is találkozott már ezen a tornán és akkor az oroszok 15 ponttal nyertek, úgy, hogy egy negyedet követően 29-7-re vezettek. Ezúttal titkon bízhattunk benne, hogy más lesz a helyzet, mivel a csoportkörben mutatott játékhoz képest mindkét gárda sokat változott ráadásul egy EB döntő, az EB döntő. Szerencsére a nézőszámom is érződött, hogy ez egy rangos finálé, 5000 néző gyűlt össze a łódĽ-i arénában.


Jól kezdtek az oroszok, pillanatok alatt elléptek 7-2-re. A törökök Vardarli duplájával és Nevlin 1 büntetőjével 7-5-re még feljöttek, de ezt követően elhúztak Stepanováék. 10 perc után 19-8 állt az eredményjelzőn. A második szakasz elején 24-8-ra is elszakadtak riválisuktól Borisz Szokolovszkij tanítványai, de ezt követően nem sikerült tovább növelni a különbséget. A folytatásban több labdát adtak el az oroszok, míg a másik oldalon Caglar és Ivegin triplája is behullott és ezzel 28-23-ra felzárkóztak Ceyhun Yildizoglu tanítványai. Ekkor egy feszült, éles mérkőzés képe rajzolódott ki, de sajnos ez a fellángolás nem sokáig tartott. Stepanova és Arteshina vezetésével a szünetre ismét 10 pontra, 33-23-ra hízott a differencia.


Sokszor elhangzik, hogy ilyen különbségnél a harmadik etap eleje nagyon fontos. Ha zárkóztak volna a törökök, akár egy éles finálé is lehetett volna, de nem ez történt. Négy percig nem találtak be Vardarliék és ez idő alatt 40-23-ra megléptek az oroszok. Ezzel gyakorlatilag a fontos kérdések el is dőltek. Nemcsak a különbség, de a mutatott játék sem ígért fordítást. A negyed végén 46-29 után 2 perc alatt 5 pont került a törökök neve mellé, így 12 egységre olvadt Ceyhun Yildizoglu csapatának hátránya.


A negyedik szakasz elején Danilochkina egy triplával gyorsan helyreállította a világ rendjét, 49-34 után pedig már csak az a számszerű végeredmény volt a kérdés. A játékrész felénél a 20 pontot is elérte a differencia. A végjátékban az oroszok helyenként könnyebb megoldásokat választottak, Szokolovszkij egy határozott hangvételű időkéréssel azonban gyorsan rendezte a sorokat. A mérkőzés végén a törökök még 20 pont alá jöttek, a vége 59-42 lett.


A mérkőzés legjobbja a dupla-duplát (18 pont, 12 lepattanó) elérő Stepanova volt, de a 12 pontos Danilochkinát is ki kell emelni. A törököknél Vardarli jutott 10 pontig. A statisztikát nézve a legfontosabb különbség a lepattanókban érhető tetten, az oroszok 52-t, a törökök 19-et gyűjtöttek. A törökök esélye a triplákban lett volna, de 21 vállalásukból csak 3 bizonyult eredményesnek. Az orosz csapat a negyeddöntőktől kezdve kiemelkedett a mezőnyből és teljesen megérdemelten ért fel a kontinens csúcsára.


A torna legértékesebb játékosa (MVP) Elena Danilochkina lett. Az All-Star ötöst Nevriye Yilmaz, Maria Stepanova, Eva Viteckova, Sandra Mandir és Elena Danilochkina alkotja.


Eredmény


Oroszország - Törökország 59-42 (19-8, 14-15, 13-11, 13-8)


Statisztika

 


Franciaország a bronzérmes


Hatalmas közhely, hogy két csalódott csapat csatája a bronzmérkőzés, ráadásul ez erre a találkozóra nem is volt igaz. Mindkét csapat elérte papíron az előzetesen kitűzött célt, az olimpiai selejtezőt. Eltérő lélektani helyzetben várták ezt a délutánt az elődöntők vesztesei. A csehek nagyon egyértelműen kaptak ki az oroszoktól, míg a franciák címvédőként hosszabbítás után buktak a törökökkel szemben.

 

Az első negyedben fej-fej mellett haladtak a csapatok, de a cseheknél volt több jó egyéni teljesítmény is és így 14-14 után Lubor Blazek alakulata a játékrész végére 20-15-re lépett meg. A második szakaszban mindkét alakulat sokat hibázott, a cseheknél Vitecková és Elhotova termelte a pontokat, míg a franciákat a szünetig a 14 pontig jutó Gruda tartotta a mérkőzésben. A 20 perc után kialakult 30-24-es eredmény megfelelt a mérkőzés képének.


A harmadik negyed elején váltottak a gallok, javult a védekezésük és támadásban is fokozták az iramot. Gruda mellett pedig érkezett a padról Laborde és Digbeu is. A negyed első felében még tartották az előnyüket Blazek tanítványai, de 1 perc 24 másodperccel a harmadik szakasz vége előtt 41-43-nál átvette a vezetést Pierre Vincent csapata. A játékrész utolsó percében Vitecková egyenlített, így döntetlenről várhatták a negyedik szakaszt a csapatok.


Végeredmény
1.Oroszország
2.Törökország
3.Franciaország
4.Csehország
5.Horvátország
6.Montenegró
7.Litvánia
8.Lettország
9.Fehéroroszország
Spanyolország
Nagy-Britannia
Lengyelország
13.Görögország
Szlovákia
Németország
Izrael
A negyedik negyedben a csehek nem tudtak megújulni a padról, továbbra is csak Elhotovában volt pont és ez megbosszulta magát. 47-47-ig tartották magukat Viteckováék, majd a franciák Gruda és Dumerc pontjaival elhúztak. A végjátékra 10 pont környékére hízott a differencia és bár az utolsó percben behullott néhány távoli és középtávoli cseh dobás, az eredmény érdemben nem módosult, a vége 56-63 lett. Nyert és bronzérmes Franciaország.

 

Visszakanyarodva a bevezetőhöz, láthattunk a gallok nagy és őszinte örömét. Címvédőként is hatalmas értéke volt számukra ennek az éremnek. A mérkőzés hőse a 26 pontos Gruda volt, aki a pénteki betlije után remek játékkal javított és a harmadik helyhez segítette hazáját.


Eredmény


Csehország Franciaország 56-63 (20-15, 10-9, 13-19, 13-20)


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: