Európa-bajnokság 2019

Uļjana Semjonova 60 éves

2012.03.09. 14:06 | Nagyvilág

Március 9-én ünnepli 60. születésnapját Uļjana Semjonova, minden idők legeredményesebb női kosárlabdázója.

 


Nagyon nehéz egyes sportágakban arról beszélni, hogy ki volt minden idők legjobb sportolója. Különösen igaz ez a női kosárlabdára, ahol az Egyesült Államok megerősödésével és a női szakág látványos tengerentúli felfuttatásával az 1986-os világbajnokság óta egyértelműen új fejezet kezdődött. Mégis mondhatjuk, hogy Uļjana Semjonova a női kosárlabdázás legmeghatározóbb egyénisége.


A pályafutása során szovjet színekben szereplő 213 cm magas lett center 15 szovjet bajnoki címet nyert a TTT Rigával, 11 alkalommal hódította el csapatával a Bajnokcsapatok Európa Kupáját (BEK), válogatott szinten pedig tízszeres Európa-bajnok, háromszoros világbajok és kétszeres olimpiai bajnok.


Semjonova 22 éves pályafutásából 20 szezont a TTT Riga csapatában töltött és végül a 80-as évek végén két évet szerepelt nyugat-európai csapatokban. Az 1987/88-as évadban a spanyol Tintorettót erősítette, majd a következő évben a Valenciennes színeiben pattogtatott Franciaországban. Semjonova 18 éven át volt szovjet válogatott és ez idő alatt egyetlen tétmérkőzést sem veszítettek.


A kiváló center válogatottbeli pályafutása méltatlanul ért véget. Az 1986-os világbajnokság előtt pár héttel a csapatorvos telefonon értesítette, hogy a szakmai stáb nem tart igényt a szolgálataira. Igaz, ez volt az a torna, amikor az amerikaiak már egy verhetetlen együttessel érkeztek és ezzel a szovjetek dominanciája végleg megszűnt. Valószínűleg Semjonovával a soraikban is hasonló eredmény született volna.


Semjonova pályafutása alatt összesen 45 érmet szerzett és a tétmérkőzéseken több mint 15000 pont került a neve mellé. A centerklasszis számtalan rekordot tart, melyek közül többet valószínűleg soha nem fognak túlszárnyalni. Az egyik ilyen, hogy 1975-ben az olasz Geas ellen egy BEK mérkőzésen 54 pontig jutott.


A kiváló centert 1970 és 1985 között 12 alkalommal választották meg Lettország legnépszerűbb sportolójává. 1993-ban pedig az első női játékos lett, akit beválasztottak a Naismith Memorial Basketball Hall of Fame-be.


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.


Partnereink: