Európa-bajnokság 2019

Kezdődik a Paralimpia kerekesszékes kosárlabda tornája

2012.08.29. 21:50 | London 2012

Csütörtökön Londonban a 2012-es Paralimpiai Játékokon kezdetét veszi a kerekesszékes kosárlabda torna. A paralimpiai sportágak közül az egyik legnépszerűbb és leglátványosabb a kerekesszékes kosárlabda, melynek női tornáján az Egyesült Államok és Kanada párharcát várják a szakemberek.


Kezdésnek kicsit ismerkedjünk meg a kerekesszékes kosárlabda szabályaival. A sportágat a Nemzetközi Kerekesszékes Kosárlabda Szövetség (IWBF) által elfogadott szabályok szerint játsszák. A pálya mérete és a palánk magassága megegyezik a hagyományos kosárlabdáéval. A játék menete szempontjából nagyon fontos, hogy a játékos a kezében tarthatja a labdát, de legfeljebb kétszer lökheti meg a kerekét, utána pattintania vagy passzolnia kell. Az ölében a labdával azonban a hajtókarika érintése nélkül bármeddig elgurulhat. A 3 másodperces szabály pedig itt is él.


A szabályok meghatározzák a kerekesszék méreteit is. Az első ütközési pontnak legalább 11cm-re kell lennie a földtől és blokkoláskor szemből lehet ütközni, hátulról fellökni az ellenfelet nem lehet. Természetesen itt is figyelembe veszik a sportolók sérültségét. A sérültségi fokot pontozzák és egy-egy mérkőzésen a csapatonként pályán lévő öt játékos sérültségi pontszáma nem haladhatja meg a 14-et.


Ami az esélyeket illeti, a hölgyek között az Egyesült Államokat és Kanadát tartják a legnagyobb favoritnak a szakemberek. Mindkét válogatott három-három aranyérmet nyert a tornák történetében. Kanada 1992, 1996 és 2000 bajnoka, míg a legutóbbi két alkalommal az amerikaiak diadalmaskodtak. Az amerikai csapat a világbajnoki címvédő és érdekesség, hogy a 2008-as paralimpiai és a 2010-es világbajnoki fináléban is a németeket verték.


A német csapat visszavágásra készül és ennek megfelelően kiváló formában vannak, miután idén a Négy Nemzet Tornáját és a Világkupát is megnyerték. A németek mellett még Ausztrália és Brazília tartozik az éremesélyesek közé, de a házigazda britek is nagyon fogadkoztak.


A helyszínen a hivatalos kiadványokban a kerekesszékes kosárlabdát úgy harangozza be a helyi szervezőbizottság, mint a sportágat amelyik hosszú idő után visszatér a gyökereihez. 1955-ben a Paralimpia elődjének számító Stoke Mandeville-i Játékokon mutatkozott be ebben a formájában a sportág és azóta hova fejlődött… Immár 10 női és 12 férfi válogatott 246 nevezett játékosa méri össze az erejét. A szervezőbizottság mindent megtesz a torna népszerűsítése érdekében, a hétvégén a Szent Pál székesegyházban tartott bemutatót a brit női kerekesszékes kosárlabda válogatott négy tagja.


A lebonyolítás során a csapatokat két csoportra osztották és mindegyik csoportból az első négy jut az egyenes kieséses szakaszba. A női döntőt szeptember 7-én rendezik közép-európai idő szerint 22 óra 15 perctől. A csoportkör mérkőzéseit a Basketball Arénában tartják, míg az egyenes kiesés szakasz küzdelmeinek az O2, pontosabban szponzori név nélkül a North Greenwich Arena ad otthont.


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: