Európa-bajnokság 2019

Spanyolország az Európa-bajnok!

2013.07.01. 03:04 | Európa Bajnokság 2013

Spanyolország nyerte a 2013-as női kosárlabda Európa-bajnokságot. A döntő végig kiélezett játékot hozott. A spanyolok a második negyed elején 12 ponttal elléptek, de a francia együttes a félidőre felzárkózott. A negyedik szakasz elején egy 8-0-s spanyol futással ismét hátrányba került a házigazda. Bár Pierre Vincent csapatának ismét sikerült egyenlítenie, fordítani már nem tudtak a gallok.

 

Fotó: FIBA Europe / Elio Castoria

Fotó: FIBA Europe / Elio Castoria


Az idei kontinenstorna két kiemelkedően legjobb csapata mérte össze az erejét a döntőben. Sem a spanyolok, sem a fantasztikus közönség által támogatott franciák nem találtak legyőzőre a fináléig vezető nyolc találkozón. Idegesen kezdtek a csapatok, majd a spanyolok nyugodtak meg előbb. 10-8 után az első szakasz végére egy 11-4-es futással 21-12-re növelték az előnyüket. Az első 10 perc utolsó másodpercében Palau szerzett egy lélektanilag fontos triplát. A gyors spanyol vezetés kulcsát abban kellett keresni, hogy hat szerzett labdájuk volt Palauéknak és emellett leszedtek négy támadólepattanót is.


Az idegesen játszó francia együttes a második negyed elején sem találta a fonalat, Lima duplájára és Torrens triplájára egyedül Gruda válaszolt. Ezzel 26-14-nél már a 12 pontot is elérte a differencia. A holtpontról a hazaiakat Dumerc mozdította el két triplával. Nem véletlen, hogy Lucas Mondelo időt is kért. A spanyol rövidzárlat igencsak hosszúra nyúlt, összességében 4 percig nem voltak eredményesek. Ez idő alatt 27-26-nál fordítottak a gallok. A hullámvasút azonban folytatódott. A 13-0-s szériára egy 7-0-s spanyol válasz érkezett. A félidő pedig Yacoubou és Miyem találatával zárult, ami azt jelentette, hogy a spanyolok előnye 36-35-nél 1 pontra olvadt.


A harmadik negyedben sem változott a játék képe, hol a spanyolok, hol a franciák vezettek 2-3 ponttal. Lucas Mondelo elsősorban Sancho Lyttle pontjait hiányolhatta, aki az első 20 percben 10 pontot szerzett, a harmadik szakaszban azonban nem talált be. Fokozatosan a franciák kerültek előnybe és a játékrész végén 55-53-nál 2 egységgel mentek is.
 

Az igazi fordulatot a negyedik negyed hozta el. A spanyolok vezették az első támadást, ahol fél perc alatt négy faultot fújtak be a franciáknak. Ebből a támadásból ráadásul Dominguez egy triplát szerzett. Ez a találat egy 8-0-s spanyol széria kezdete volt. Lucas Mondelo együttese alig két perc elteltével 61-55-re vezetett. A hazaiakat Gruda két találata hozta vissza, majd Yacoubou büntetői jelentették az egyenlítést. Eközben a spanyolok elveszítették Limát kipontozódás miatt, de ez is belefért. A pályára kerülő Laura Nicholls nemcsak büntetőket értékesített, de játékban felnőtt Lyttle mellé. A mellé a Lyttle mellé, aki a hallgatag harmadik negyed után a záró 10 percben 10 pontot szerzett egymaga.
 

Az utolsó két percbe 68-67-es spanyol vezetésről érkeztünk. Ekkor sokáig nem találtak be a csapatok. Nicholls kihagyott két büntetőt, Miyem pedig elkapkodott egy triplát. Az utolsó fél percben a spanyolok végigjátszották a támadásukat. Xargay pörgette le az órát, majd Palauhoz passzolt, aki betörés után Lyttle-t játszotta meg. A klasszis center duplája 7 másodperccel a mérkőzés vége előtt a dudaszó pillanatában behullott. A franciáknak az utolsó támadásnál nem volt lehetőségük triplát szerezni. Ezzel Spanyolország 1993 után második Európa-bajnoki címét ünnepelhette.


Az EB legértékesebb játékosa Sancho Lyttle (Spanyolország) lett, míg az All-Star csapatot Celine Dumerc, Frida Eldebrink, Alba Torrens, Sancho Lyttle és Isabelle Yacoubou alkotja.


Eredmény

Spanyolország - Franciaország 70-69 (21-12, 15-23, 17-20, 17-14)
 


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: