Nemzeti Leány Kadett Bajnokság "A" döntő 2018

Kezdődik a 2015-ös Ázsia-bajnokság

2015.08.28. 21:18 | Ázsia

Augusztus 29. és szeptember 5. között a kínai Wuhanban kerül megrendezésre a 2015-ös Ázsia-bajnokság. A többi idei kontinenstornához hasonlóan a tét az olimpiai kvótaszerzés, illetve eldől, hogy kik vehetnek részt a jövő évben megrendezésre kerülő olimpiai selejtezőtornán.

 

 

Az Ázsia-bajnokságok hagyományosan a nagy hármas, Kína, Japán és Dél-Korea versenyfutásáról szólnak. Meglepetés lenne idén is, ha a küzdelmükbe bárki más bele tudna szólni. Ezen trió között viszont nagy csatára van kilátás. Kína az elmúlt hét kiírásból ötöt megnyert, viszont két évvel ezelőtt Bangkokban csúnyán elrontották a torna végjátékát. Politikától függetlenül, tudvalevő, hogy a kínai sportéletben mindent alárendelnek az olimpiai eredményeknek, így nem meglepő, hogy minden követ megmozgattak a rendezésért és az utóbbi évek legerősebb válogatottját rakták össze.

 

Az ismert ausztrál szakember Tom Maher tavaly a Világbajnokságon hatodik helyet szerzett a kínai csapattal és abból a keretből kilencen itt lesznek most is. Köztük Shao Ting, aki Törökországban a 12 pontos átlagával és sorsdöntő találataival a meglepetésemberük volt. A szakmai stáb Fan Zhang személyében egy veteránt is visszahívott még a 2004-es athéni csapatukból. Emellett köszönthetünk feltörekvő tehetséget az Universiadén szerepelt keretből, sőt a tavalyi U18-as Ázsia-bajnokság legeredményesebb játékosát is beválogatták.

 

A címvédő Japán kapcsán a legfontosabb hír, hogy hosszas egyeztetések után eldőlt: a 2013-as Ázsia-bajnokság MVP-je, az idei évadban a Seattle Storm alakulatában bemutatkozó Ramu Tokashiki ott lesz a csapatban. Tokashiki a WNBA-ben 8.3 pontot és 3.1 lepattanót átlagolt 19.9 perc alatt idén nyáron. A japánoknál emelett fontos, hogy felépült Asami Yoshida, aki szintén alapembere volt a két évvel ezelőtti aranyérmes válogatottnak és előtte is évekig vitte hátán a nemzeti csapatot.

 

Dél-Korea egy évvel ezelőtt a törökországi Világbajnokságra egy rutintalan csapatot küldött, mivel a legjobbak az Ázsiai Játékokon szerepeltek. Most egy vegyes alakulattal vesznek részt, a rutinos emberek többsége visszatért, de az ígéretes fiatalok közül Jisu Park is ott van a keretben. Az 1998-as születésű 195 cm magas centert Dél-Korea legnagyobb tehetségeként tartják számon. A VB-n a felnőttek között produkált 11 pontos és 5 lepattanós átlagot.

 

Az Ázsia-bajnokságon 12 csapat verseng, de lényegében két tornát láthatunk. Az A-csoportban szerepel a hat legerősebb gárda, a három korábban kiemelt mellett Tajvan, India és Thaiföld. Ezen gárdák alkotják az ázsiai A-divíziót és küzdenek majd az érmekért. A csapatok körmérkőzést vívnak. A csoport első és második helyezettje automatikusan bejut a elődöntőbe, míg a harmadik a hatodikkal, a negyedik pedig az ötödikkel vív párharcot az elődöntőbe jutásért. A tornáról az aranyérmes kvótát szerez a 2016-os olimpiára, míg a második és a harmadik helyezett a selejtezőtornán vehet részt.

 

A B-csoportot Észak-Korea, Hong Kong, Kazahsztán, Malajzia, Fülöp-szigetek, Sri Lanka válogatottja alkotja.

 


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: