Nemzeti Leány Kadett Bajnokság "A" döntő 2018

Afrikában is az olimpiai kvóta a tét

2015.09.24. 12:55 | Afrika

Csütörtökön megkezdődik a 2015-ös női kosárlabda Afrika-bajnokság. Az idei év utolsó kontinenstornáján gazdára talál egy olimpiai kvóta és két hely a jövő évi olimpiai selejtezőtornára.

 

 

Az Afrika-bajnokságot idén Kamerun rendezi, ahol két csoportban összesen 12 gárda méri össze az erejét. A torna győztese alanyi jogon résztvevője lesz a Riói Olimpiának, míg a második és a harmadik helyezett vehet részt a selejtezőtornán. A szakértők az utóbbi évek legkiegyenlítettebb küzdelemsorozatát várják, mivel a sportág globális fejlődésének köszönhetően az élbolyban szépen összesűrűsödtek a csapatok.

 

Az elmúlt két kiírást Angola nyerte, ők képviselték a kontinenst 2012-ben Londonban az ötkarikás játékokon és Mozambik mellett tavaly ott voltak a Világbajnokságon is. Angola azzal tudott kisebb lépéselőnyre szert tenni, hogy van egy masszív magja a csapatuknak, amely elsősorban a franciaországi légióséletnek köszönhetően rendelkezik nemzetközi rutinnal. Most már ugyanezt többek között Mali, Szenegál és az előbb kiemelt Mozambik is elmondhatja magáról. Angola a DVTK-ból ismert Italee Lucas honosításával szeretett volna erősíteni a tornára, de a papírmunkát időben nem sikerült elintézni.

 

A torna erőviszonyainak megítéléséhez segítséget nyújthat a legnagyobb afrikai multisport esemény az All-Africa Games női kosárlabda tornája. A múlt héten véget ért viadal fináléjában a szintén a DVTK-ból ismert Naignouma Coulibaly vezette Mali Nigériát verte, míg Angola csak a harmadik lett. Nem véletlenül írja azt a FIBA hivatalos beharangozója is, hogy Mali az aranyérem talán legnagyobb favoritja. Akár szerkezetben, akár nemzetközi rutinban egy kifejezetten jó keret állt náluk össze.

 

Nem lehet szó nélkül elmenni Szenegál mellett sem, akik ugyan 2009-ben nyertek utoljára aranyérmet, de az olimpiai kvalifikáció reményében több rutinost játékost visszahívtak. Ezzel ki is érdemelték a torna legmagasabb átlagéletkorú válogatottja címet. Szenegál egyébként az All-Africa Games alkalmával a negyedik lett, a bronzcsatát elveszítették Angolával szemben. A sokat emlegetett All-Africa Games során döntőző Nigéria az egyik legnagyobb kérdőjel a mezőnyben. Nekik 2005 óta nem jön össze az aranyérem és tanulságos amit a FIBA beharangozója is ír róluk, hogy rendkívül kiegyensúlyozatlan teljesítményt nyújtanak a nagy versenyeken.

 

A csoportok beosztása
A-csoport: Kamerun, Mozambik, Mali, Uganda, Dél-Afrika, Gabon.
B-csoport: Szenegál, Angola, Nigéria, Egyiptom, Algéria, Guinea.


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: