U20-as Európa-bajnokság 2018, Sopron

Dawn Staley az új amerikai szövetségi kapitány

2017.03.12. 23:40 | Amerikai válogatott

Ahogy az várható volt, Geno Auriemma nem vállalt be egy újabb olimpiai ciklust az amerikai válogatott élén. Az új szövetségi kapitány Dawn Staley lett, aki az elmúlt két évben segítőként már ott ült Auriemma mellett.


Az USA Basketball pénteken kiadott közleményéből kiderül, hogy Dawn Staley megbízatása sikeres kvalifikáció esetén a 2020-as olimpiai játékok végéig szól. Staley a University of South Carolina csapatának vezetőedzőjeként vállalta el a női szakág legnagyobb presztízsű kapitányi posztját. Természetesen az egyetemi munkáját is megtartja párhuzamosan, hiszen időbeosztást tekintve a két kötelezettség nem ütközik.

 


Dawn Staley eredményes profi karriert tudhat maga mögött, 1989 és 2004 között összesen 10 aranyérmet nyert az amerikai válogatottal különböző nagy tornákon. Három olimpiai és két világbajnoki aranyérme van. Azon kevés profi játékos közé tartozik, aki már a karrierje végéhez közeledve tudatosan készült az edzői pályára. 2006 és 2008 között Ann Donovan segítőjeként belekóstolhatott a felnőtt válogatott életébe edzői szemszögből, majd volt az U18-as válogatott szövetségi kapitánya. 2014-től pedig Geno Auriemma segítőjeként is dolgozott.


A generációváltás lehet a legnagyobb feladat


Nem vár könnyű időszak Dawn Staley-re. Nem szabad elfelejteni, hogy az amerikai válogatottban Rióban még ott volt az egész sportágban jól ismert 1980-84-es születésű játékosok alkotta aranygeneráció. Velük kapcsolatban pedig nagy kérdés, hogy még egy olimpiát vállalnak-e.


Rögtön a bemutatkozó sajtótájékoztatón az első kérdés erre vonatkozott és Staley diplomatikusan úgy válaszolt, hogy amikor eljön az idő, akkor ezekről beszélni fognak az érintettekkel. Jelenleg hivatalosan még senki nem mondta le a válogatottságot. Amennyiben lesznek is visszavonulások – tette hozzá az új amerikai kapitány – egészen biztos benne, hogy a nagy merítésből megfelelően tudják pótolni őket.


Marad a régi irány


Dawn Staley a sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy mivel a 2006-os világbajnoki elődöntő óta nagy tornákon veretlenek, így komoly változtatásokra nincsen szükség és nem is tervez ilyet. Az elődje által elindított úton kíván haladni. Auriemma egyébként „special advisor”, azaz egy jelképes „különleges tanácsadó” pozíciót kapott. Vállalta ugyanis, hogy bármilyen gond, nehézség esetén nagyon szívesen segít az új szakmai stábnak.


Staley kinevezése egyértelműen azt mutatja, hogy az USA Basketball vezetése szeretné, ha emberi és szakmai értelemben is ugyanaz a stílus folytatódna a női válogatottnál, amit Geno Auriemma képviselt a szakmai stáb élén. A UConn legendás mestere a mindmáig vegyes megítélésű Donovan-éra után ült le a kispadra. Ann Donovan irányítása alatt ugyan aranyérmet nyertek Pekingben, de akkor esett meg az a kínos baki az amerikaiakkal, hogy a 2006-os világbajnokságon mindössze bronzérmet szereztek. Ezen felül is tudvalevő, hogy azokat az éveket több konfliktus jellemezte. Auriemma egészen más stílust képviselt és a tekintélyét felhasználva rendezte ezeket a kérdéseket. A két olimpiai és két világbajnoki aranyérme mellett ez az igazi öröksége ennek a korszaknak.

 


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: