Nemzeti Leány Kadett Bajnokság "A" döntő 2018

A 2017-es Európa-bajnokság esélyesei

2017.06.16. 10:33 | Európa-bajnokság 2017

Korábban már bemutattuk a magyar válogatott ágán szereplő csapatokat. Most azt nézzük meg a felvezető cikksorozatunkban, hogy mely válogatottak lehetnek esélyesek az éremszerzésre.


Az elmúlt évek a spanyol, francia, szerb, török négyesről szóltak


Bármennyire is azt állapíthattuk meg, hogy összesűrűsödött az Európa-bajnokságok mezőnye, az elmúlt két kontinenstorna első öt csapatát nézve négy azonos volt. Ez Spanyolország, Franciaország, Törökország és Szerbia. Ez a négy válogatott ráadásul a 2014-es Világbajnokságon és a 2016-os Olimpián is negyeddöntőt vívott.

 


A nagy négyesből a spanyolok és a franciák helye idén is megkérdőjelezhetetlen az élen. Ez a két együttes az európai mezőnyben a legkompaktabb. A legtöbb klasszist felvonultató, a legjobban variálható és a legideálisabb korösszetételű csapatok. A spanyoloknál Sancho Lyttle visszatérése hozzájárulhat ahhoz, hogy magas posztokon meglévő kisebb hiányosságaikat pótolják. A franciáknál pedig megindult egy generációváltás és most vannak abban a szakaszban, hogy tökéletesen illenek egymáshoz a játékosok. Ott van még Celine Dumerc generációja, de szükség esetén már Marine Johannes élőléphet vezérré vagy éppen, ahogy a felkészülési meccsek megmutatták, a 18 éves Alxia Chartereau bevethető stabilan belső posztokon.


Törökország és Szerbia helyzete más. A szerbek teljesítményét az erős magyar kötődés miatt sokan megkülönböztetett figyelemmel követik itthon. Akármennyire is elfogultak vagyunk, ez már nem az olimpiai bronzérmes válogatott. Három nagyon fontos összetevő, Marina Maljkovic szövetségi kapitány, Milica Dabovic csapatkapitány és Danielle Page, a palánkok alatt meghatározó honosított játékos hiányzik. Ez óriási változás egy csapat életében. Ha hozzávesszük, hogy Sonja Petrovic sérült és szereplése erősen kérdéses, akkor nyugodtan mondhatjuk, hogy reálisan kicsi az esély a címvédésre. A szerbeknél sok múlik azon, hogy az első két meccs miként sikerül. Ha a görögöktől és a franciáktól kikapnak, akkor az az elmúlt évek nyerő szériájából kizökkentheti őket, elveszíthetik az önbizalmukat.


Törökország egy furcsa pozícióból várja a tornát. Kilencen itt vannak abból a csapatból, amelyiknek labdája volt az olimpiai elődöntőhöz. Ugyanakkor a honosítottak terén Lara Sanders után Quanitra Hollingsworth nem képviseli ugyanazt a szintet. Yilmaz visszavonult és a többi kulcsember sem lett fiatalabb. Nincs új impulzusa ennek a csapatnak. Ettől függetlenül bármi benne lehet a játékukban. Mivel egy kiemelkedően jó versenyző keret, a kulcsmeccsek megnyerésével ismét ott lehetnek az elődöntő környékén, de egy korábbi búcsú sem lenne kizárt.


Oroszország az üldözőboly élén


Az üldözőboly érdekesen alakul. Oroszország a legutóbbi két Európa-bajnokságon nem alkotott maradandót, de sok területen rendezték az utánpótlásukat. Az elmúlt évek eredményei már újra azt mutatták, hogy visszatérhetnek az elitbe. Magas posztokon brutálisan erősek. Maria Vadeeva már Kurszkban is megállíthatatlan volt. Újra vannak olyan játékosaik, akik kulcsszerepet töltenek be a sztárcsapataikban. Epiphanny Prince pedig idén is jön segíteni honosítottként. A világbajnoki szereplésre feljogosító helyezés elérése egyértelműen elvárás az oroszokkal szemben.


Minden Európa-bajnokság előtt óriási kérdés, hogy a sűrű középmezőnyből ki érhet oda a legjobbak mellé. Ha csoportonként haladunk, akkor látható, hogy a magyar válogatottat is soraiban tudó A-csoportból a domináló spanyolok után Ukrajnát tartják meglepetésre esélyesnek a szakemberek. A B-csoportból a törökökön túl a meggyengülő Fehéroroszország helyett a tehetséges fiatalokat és a rutinos veteránokat vegyítő Olaszország érhet oda egy-egy bravúrra.


A C-csoportból a franciák és szerbek mellett bárkinek kijöhet a lépés. A rendkívül tapasztalt klasszisokra, mint Maltsi és Kaltsidou építő görögök jó benyomást tettek a felkészülés alatt. Egy utolsó nagy nekifutás lehet a részükről ez a kontinenstorna. A szlovénok újoncként egy nagyon lelkes, szervezett és kellemetlen stílusú kosárlabdát játszó együttes, akik egy-egy mérkőzésen bárkinek az életét megnehezíthetik. A D-csoportból Oroszország mellett az Emma Meesseman és Ann Wauters-féle Belgium szintén pályázik a meglepetéscsapat szerepre.


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: