U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Pontszegény meccsen tisztes helytállás Spanyolország ellen

A magyar válogatott 62-48-as vereséggel kezdte szereplését a 2017-es női kosárlabda Európa-bajnokságon. A mieink még a magas játékosok faultproblémai ellenére is a tisztesen helyt tudtak állni a kontinenstorna egyik favoritja ellen.

 

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA


A mérkőzés felvezetését arra építettük, hogy a spanyolok a kiscsapatok ellen, mely kategóriába szempontjukból a magyar is tartozik, már az elején megpróbálnak egy olyan különbséget felépíteni, melyet a folytatásban lehet menedzselni. Gyakorlatilag ez történt ezen az estén is. Nicholls és Torrens pontjaival két és fél perc alatt 8-0-ra lépett el olimpiai ezüstérmes riválisunk. Az első percek kosárcsendjét Simon Zsófi törte meg és innentől kezdve sikerült megfogni a meccset.


A spanyolok Alba Torrens eredményes játékával, aki triplát értékesített a hajrában, 10 pontos előnyt alakítottak ki. Ennél jobban azonban nem tudtak ellépni. 10 perc után 18-8 állt az eredményjelzőn. A statisztika sok tekintetben tanulságos visszajelzést adott. Annak mindenképpen örülhettünk, hogy a nyolc magyar pont négy játékos nevéhez fűződött. Ugyanakkor a 12-5-re elveszített lepattanócsata és különösen a spanyolok 6 támadólepattanója nem sok esélyt ígért a folytatásra.

 


A második negyedre sem változott a játék képe. Nyugodtan mondhatjuk, hogy beállt a mérkőzés 10 pont környékén. Egyik csapat sem dobott igazán jól és a félidőig a két együtteshez összesen 21 eladott labdát jegyeztek fel a statisztikai lapra. A válogatottunk szempontjából mégis ez egy kifejezetten kedvező forgatókönyvnek számított. Egyedül a magas játékosok faultgondjai okozhattak bosszúságot, hiszen előbb Nagy-Bujdosó Nóra, majd Krivacevic Tijana, végül pedig Határ Bernadett is összegyűjtötte a harmadik hibáját. A félidő hajrájában betalált Courtney Vandersloot és Határ Bernadett is, így végül a második negyedet megnyerve 30-21-es állásról vonulhattunk a nagyszünetre.


A harmadik negyed elején három percet kellett várni az első magyar találatra. Ez azonban egy tripla volt Krivacevic Tijanától. Azóta már tudjuk, hogy ekkor láthattuk az egyetlen sikeres távoli vállalást a mieinktől. Nem változott érdemben a játék képe. Ugyanazon a sebességen és támadásban is hasonló hatékonysággal dolgoztak a csapatok, mint az első félidőben. A küzdésre és a magas posztok faultgondjait leszámítva a védekezésre nem lehetett panasz. A játékrész hajrájában 41-31 után még azt is elbírta válogatottunk, hogy Fegyverneky Zsófiára egy igencsak véleményes támadót fújtak, majd az emiatt reklamáló Stefan Svitek technikait kapott. Ebből nem csináltak pontot a spanyolok. Végül 30 perc után 43-31 állt az eredményjelzőn.

 

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA


A záró szakasz hosszú kosárcsenddel indult. Két és fél perc után Krivacevic talált be és ezzel 43-33-ra felzárkóztak a mieink. A spanyolok ezt követően kapták el a legjobb szakaszukat ezen az estén, Romero és Xargay triplái, illetve Palau ziccere 51-36-os előnyt eredményezett számukra. A magyar csapat azonban becsülettel harcolt és nem engedte el a végjátékot. Az utolsó 5 percben betalált Fegyverneky, Zele, Krivacevic és Vandersloot is, aki a szerzett labdáival szintén fel tudta hívni magára a figyelmet.

 

Összességében a 62-48-as végeredmény egy olyan meccset hozott, amely után mindkét csapat találhat pozitívumot. A spanyolok a legjobbjuktól messze elmaradó hatékonyságú támadójátékkal hozták a szempontjukból kötelező győzelmet. A magyar válogatott pedig tisztesen helyt tudott állni és jó érzésekkel készülhet a csehek elleni - vélhetően ki-ki - mérkőzésre.


Eredmény
Magyarország – Spanyolország 48-62 (8-18, 13-12, 10-13, 17-19)


Statisztika

 


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: