Nemzeti Leány Kadett Bajnokság "A" döntő 2018

Spanyolország ellen kezdi szereplését a magyar válogatott az Európa-bajnokságon

2017.06.16. 14:52 | Európa-bajnokság 2017

Pénteken megkezdődik a 2017-es női kosárlabda Európa-bajnokság. A magyar válogatott az A-csoportban szerepel. Ellenfeleinket korábban részletesen bemutattunk. Most nézzük, hogy Spanyolország ellen a nyitó mérkőzésen mi várható.


Amennyire nem volt szerencséje a magyar válogatottnak az ellenfelek sorsolásánál, hiszen talán a legnehezebb négyes a mieink, az időbeosztásnál annyira jól jártak a mieink. Ilyen kaliberű sztárcsapatokkal, mint a spanyol, az első napon jó találkozni. Egy első nap ugyanis mindenkinek első nap. Legyen bármilyen rutinos is egy csapat, a környezethez alkalmazkodni kell és ilyenkor szoktak meglepetések születni. Ettől függetlenül el kell ismerni, hogy természetesen ennek a mérkőzésnek az esélyese az olimpiai ezüstérmes válogatott.

 


A magyar válogatott egy olyan felkészülés után érkezik erre a tornára, amely nagyjából megfelelt az előzetesen tervezettnek. Ha csak az edzőmeccseket nézzük, akkor az látható, hogy találkoztak a mieink erős csapatokkal, de az utolsó két hétvégére önbizalom növelő eredmények elérésére is adódott lehetőség. Nagyon fontos, hogy sikerélményből, kifejezetten eredményes játék után léphetnek pályára a mieink. Természetesen nem szabad messzemenő következtetést levonni az eredményekből, de a lelkeknek kellenek ezek a pozitívumok.


A keretről a szakemberek és a szurkolók is véleményt formáltak már. Nekünk elsősorban azt az aspektust kell kiemelni, hogy a csapat alkalmas napjaink korszerű, gyors kosárlabdáját játszani. Ugyanakkor a magas játékosok hadrendbe állításával egy olyan szerkezet is megvalósítható, amivel akár meg lehet zavarni a riválisokat. Vandersloot honosítása elsősorban sebességben hozhat nagyon sokat. Képes lehet megtenni azokat a gyorsításokat a játékban, mely területen lemaradásaink vannak és a versenyképességhez elengedhetetlenek. Ki kell emeli, hogy a rutinos játékosok eredményes klubszezonból érkeznek, sok időt töltöttek a pályán.


A spanyolokat sokáig egy olyan csapatnak tartották, amely kifejezetten lassan és rosszul kezdi a nagy tornákat. Ez egészen 2011-ig egy teljes jogos kritikai észrevétel volt velük szemben. Azóta azonban ez már nem jellemző rájuk. A nagy tornákon a kiscsapatokat (velük szemben a mieink is ebbe a kategóriába tartoznak) jellemzően már a mérkőzések elején megtörték. Szerzett labdákkal, könnyű pontokkal gyorsan összerakták azt a 10-12 pontos különbséget, amivel elvették a rivális önbizalmát, felülírták a taktikai elképzeléseiket.


A spanyolok ellen kiemelkedő jelentősége van annak, hogy a mindenkori riválisaik tudják-e lassítani, tördelni a játékukat. Nyilvánvaló, hogy a klasszisok számában, a nemzetközi tapasztalatban, szerkezetben nem lehet velük felvenni a versenyt, de a spanyol válogatott tagjai is emberek. Ha egy ilyen nyitó meccsen, ami mindenkinek rizikós, nem találják a ritmust, kizökkentették őket a komfortzónájukból, akkor bármi lehet.

 

Hit, önbizalom és kellő józanság. Így lehet meghatározni ezt az estét. Hit és önbizalom kell ahhoz, hogy az olimpiai ezüstérmes ellen sem szabad előre feladni egy meccset. Kellő józanságra pedig akkor lehet szükség, ha a mérkőzés olyan irányt vesz, amikor már nincs esély és az erőforrásokat érdemes lehet a későbbi feladatokra tartalékolni. Azt ugyanis nem szabad elfejteni, hogy válogatottunk szempontjából a csehek és az ukránok ellen fognak eldőlni a lényeges kérdések.

 


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: