U20-as Európa-bajnokság 2018, Sopron

Fontos mérkőzés következik a házigazda ellen

2017.06.17. 14:44 | Magyar válogatott, Európa-bajnokság 2017 | Forrás: Nagy Norbert

A magyar válogatott szombaton 18 órától a házigazda Csehország ellen folytatja szereplését a 2017-es női kosárlabda Európa-bajnokságon. Mindkét csapat vereséget szenvedett az első mérkőzésén, így a reális továbbjutási esélyekhez szükség lenne a győzelemre.

 

 

Írta: Nagy Norbert


A pénteki játéknapon a magyar válogatott papírforma vereséget szenvedett Spanyolországtól. Az arányaiban kisebb különbség és a kevés kapott pont mindenképpen dicséretes. Ugyanakkor azt is hozzá kell tenni, hogy támadásban akadtak nehézségei válogatottunknak és sportszerűen el kell ismerni, hogy a spanyolok nem pörögtök olyan fordulatszámon, mint például tavaly az olimpián.

 


Ami a legfontosabb, hogy ezúttal sokkal inkább meccsben voltunk, mint két évvel ezelőtt Sopronban azon a nem túl jó emlékű 69-46-os találkozón. Ugyan sokkal nem volt eredményesebb válogatottunk, de lényegesen jobban készen állt a feladatra. A védekezés hatékonyabban működött, nem tudtak úgy lefutni minket a spanyolok, mint két éve. Gyorsindításból ezúttal csak kettővel dobtak több pontot, második esélyből mindkét válogatott 10-10 pontot ért el péntek este és mindössze néggyel volt több eladott labdánk. Minden ilyen momentumot meg kell becsülni, hiszen az elvégzett munkáról ezek adnak reális visszajelzést.


Nem alakult jól a pénteki játéknap, hiszen bekövetkezett az, ami egy világversenyen soha nem szerencsés. A házigazda élet-halál harcot fog vívni a mieink ellen. A csehek ugyanis kikaptak Ukrajnától és mivel annak nincs realitása, hogy Spanyolországot megverjék hétfőn, így a nyolcaddöntős szereplést reálisan ezen a meccsen a mieink ellen vívhatják ki.


Nagy volt a döbbenet a cseh női kosaras közvéleménynél a pénteki meccs után. Nem is elsősorban a vereség (ez reálisan benne volt a pakliban), hanem a mutatott játék miatt. Úgy nem tudott a cseh együttes győzelmi esélyt kialakítani magának, hogy az ukránok mindössze 32%-al dobtak mezőnyből és eladtak 23 labdát. A csehek még ennél is gyengébben játszottak. Cserben hagyták őket a tripláik, 21 kísérletből mindössze 1 volt sikeres és elbukták 50-38-ra a lepattanókért folytatott csatát.


Nagy kérdés, hogy mit hoz ki a hazaiakból ez a szituáció. Óriási közhely, de ilyenkor mindig két út van. Az egyik, hogy még inkább felpörögnek és mindenáron meg akarják mutatni, hogy mit tudnak. A másik pedig, hogy az önbizalmat lenullázza és még nagyobb mélységekbe löki a mindenkori házigazdát egy ilyen rossz kezdés. Az elmúlt 10 év nagy tornáin női kosárlabdában mindkettőre láttunk példát.


A meccs egyik kulcsa az lehet, hogy magas posztokon oda kell figyelni a faultokra. Nyilván tisztelték tegnap a magasabban jegyzett riválist a játékvezetők, de évek óta visszatérő problémája ez a csapatunknak. Ráadásul ezúttal Kia Vaugh semlegesítése meghatározó lesz. A másik a távoli dobások, hiszen a spanyolok ellen mindössze egy tripla jött össze. Ugyanúgy, ahogy a cseheknek az ukránok ellen. Biztos, hogy mindkét szakmai stáb számol azzal, hogy a tanítványaik ezúttal pontosabbnak bizonyulnak.


A mieink 19, a csehek 17 labdát adtak el a pénteki fellépésük során. Egy nagy torna első napján ezek a számok benne vannak. Itt sokkal fontosabb, hogy az eladott labda után az ellenfél mennyi pontot tud szerezni. Ennek a számát viszont jó lenne, ha tudná csökkenteni a magyar csapat. Összességében egy olyan ellenfél következik, amely talán képességekben ebben a csoportban a legközelebb áll a mieinkhez. Egy győzelem pedig hatalmas lépést jelentene a továbbjutás felé.

 


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.


Partnereink: