U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Régen látott jó játék és siker Csehországban

2017.06.17. 23:24 | Magyar válogatott, Európa-bajnokság 2017 | Írta: Nagy Norbert

A magyar válogatott emlékezetes küzdelemben 74-70-re legyőzte Csehország csapatát a 2017-es Európa-bajnokság A-csoportjában. A mienk régóta nem nyertek ekkora téttel bíró mérkőzést nagy tornán. A győzelem a további eredményektől függetlenül biztos továbbjutást ért.

 

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

 

Írta: Nagy Norbert


Úgy dobták fel a labdát, hogy az előző találkozón a csoportban Spanyolország érvényesítette fölényét Ukrajnával szemben. Ez azt jelentette, hogy a házigazda csehek győzelmi kényszerben léptek pályára. Egy vereség ugyanis matematikailag is megpecsételte volna a sorsukat. A mieink számára ugyan vereség esetén is maradt volna esély számolgatni, de a papírforma azt mutatta, hogy reális továbbjutási esélyt ez a meccs kínált. Ezt kellett megragadni!


Az előrehozott play-off találkozóra szinte teljesen megteltek a lelátók. Két olyan csapat csatájaként vezette fel minden beharangozó ezt az összecsapást, amelyek pénteken támadásban nem tudtak igazán hatékonyak lenni. Ezúttal azonban kifejezetten sok mezőnykísérletet hozó pontgazdag játék jellemezte az első szakaszt. Ezt jól érzékelteti, hogy amíg a spanyolok ellen az első 10 percben 12 kísérlete volt a mieinknek, ezúttal 20. A spanyolok ellen egy félidő alatt ért el 8 mezőnytalálatot a magyar válogatott, a csehek ellen pedig ez egy negyed alatt jött össze. Rendkívül fontos, hogy egy hozzánk képességekben lényegesen közelebb álló csapat ellen sikerült megtenni ezt a váltást.

 


Az első percekben Fegyverneky Zsófia ponterős játékával tartottuk a lépést, majd a fej-fej melletti kiegyenlített küzdelmet hozó első negyedben Nagy-Bujdosó Nóra is megvillant. A játékrészt pedig Raksányi Krisztina 2+1-es helyzete zárta, amivel 24-20-ra vezettünk. Bár egy-egy játékvezetői ítéleten bosszankodhattunk, összességében kezelhető nyomás alatt játszott válogatottunk. Ami a legfontosabb és ezt a statisztika nem adhatja vissza, hogy fejben bírták kezelni a mieink ezt a helyzetet. A kulcs az eredményes támadójáték mellett az volt, hogy a palánkok alatt nem kerültünk hátrányba, sőt... A lepattanókban 10 perc 12-7-re vezettünk és ebből 6 támadólepattanónk volt.


A második negyedre nagyot változott a játék képe. Öt perc alatt mindössze Fegyverneky Zsófia egy ziccerét jegyezhettük fel magyar oldalon, így a hazaiak 29-26-ra fordítottak. Ez egy 9-2-es széria lett végül a részükről. Ráadásul a második 10 perc 6 eladott labdát hozott magyar oldalról. Ugyanakkor a támadásbeli megtorpanást ellensúlyozta, hogy a védekezés stabil maradt. Nem ajándékoztunk könnyű pontokat a hazaiaknak. Így amikor Simon és Fegyverneky révén megtört a pontszegény periódus, két jó befejezéssel fordított válogatottunk.

 

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA


A félidő hajrájához közeledve ki kell emelni Zele Dorina hat pontját, triplája mellett egy 2+1-es helyzetet is kialakított. Az utolsó másodpercekben pedig Fegyverneky büntetőivel 38-38-nál egyenlítettünk. A félidei statisztikát szemlélve nagy különbséget nem láthattunk a fontos mutatókban. Továbbra is hangsúlyos volt, hogy a lepattanócsatában vezettünk és ezúttal faultgondok sem jelentkeztek. Nagy-Bujdosó neve mellett 3, Krivacevic Tijanánál 2, Határ Bernadettnél 1 szabálytalanság állt. Egy ekkora téttel bíró összecsapáson ez egyértelműen kezelhető arány.


A harmadik negyed első öt perce jelentette a mérkőzés legkritikusabb szakaszát. A támadásokba ekkor több hiba is csúszott. Ugyanakkor az idei magyar válogatott erejét nagyon jól mutatja, hogy ezekben a percekben sem szálltak el a győzelmi esélyek. Védekezésben nem csökkent a figyelem és a fegyelem, ami az igazán komoly csapatok ismérve. Ettől függetlenül, ahogy haladtunk előre az időben és 44-38-nál elérte a 6 pontot a cseh előny, kulcsfontosságúvá vált, hogy sikerüljön ziccer helyzeteket kialakítani és ezekből jöjjenek viszonylag könnyebb találatok. Ekkor ugyanis úgy nézett ki a mérkőzés, hogy az első 10 perc végén még 24-20-ra vezettünk, a következő 15 percet pedig 24-14-re nyerték a hazaiak. Végül Határ Bernadett két villanása hozta meg ezeket a pontokat. Ebben a szakaszban  Határ mindhárom mezőnykísérlete sikeresnek bizonyult.

 

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA


A döntő fordulat a harmadik negyed utolsó három percéhez köthető. Előbb Vandersloot hozta fel 46-44-re a csapatot, majd egy cseh ziccer után Nagy-Bujdosó triplája következett. Az utolsó percet Határ harmadik találata vezette fel, majd Simon és Nagy-Bujdosó talált be távolról. A spanyol meccs után a triplák tekintetében maradhatott hiányérzet, hiszen egy olyan szerkezetű csapatnak mint a magyar, csak jó távoli dobásokkal van esélye Európa-bajnokságon meccset nyerni, ugyanakkor most nem lehetett panasz. Ez volt az ötödik sikeres kísérletünk. Azon túl, hogy válogatottunk 55-50-es előnybe került, lélektanilag is változást hoztak ezek a percek. Érezhetően fölénybe kerültünk a nagy hazai elvárásoknak megfelelni kívánó és emiatt egyre görcsösebb hazaiak ellen.


A negyedik negyedet Elhotova és Nagy-Bujdosó triplaváltása vezette fel, majd egy szép horog Nagy-Bujdosótól és Vandersloot ziccere 62-55-ös vezetést hozott nekünk. Ez a 7 pont egy olyan mérkőzésszituációt eredményezett, amikor már a győzelmi kényszerben lévő cseheknek kellett változtatniuk. A Vaughn, Hanusova, Elhotova trió gyors támadás befejezéseket szorgalmazva extra dobásokat is bevállalt és ezzel 62-61-re felzárkóztak. Nagy Bujdosó újabb hárompontosa azonban 65-61-nél ismét lélegzetvételnyi előnyt jelentett. A hazaiaknak 65-63-nál még volt labdájuk az egyenlítéshez, de ekkor Fegyverneky Zsófia klasszisa mutatkozott meg.

 

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA


Fegyverneky az egész mérkőzésen igazi vezérként űzte-hajtotta a csapatot. A végjátékban pedig két fontos dobást is felvállalt, az utolsó három percben egymaga 7 pontot szerzett. A triplája 66 másodperccel a vége előtt 72-65-re módosította az állást. Ekkor sem lehetett azonban megnyugodni, hiszen a cseheknek még akadt egy felzárkózásuk. Hanusova hármasa 25 másodperccel a mérkőzés vége előtt 72-70-re hozta fel őket. Egyértelmű volt, hogy még legalább egy-egy támadás mindkét oldal számára van a meccsben. Időkérés után magyar akció következhetett, ahol a menetrend szerinti faultot Fegyverneky ellen követték el a csehek. A hazai közönség óriási zajt csapott, de Fegyverneky keze nem remegett meg. Mindkét büntető célt ért és 74-70 után az utolsó 20 másodpercben már kedvező helyzetben voltunk. Jó védekezést bemutatva riválisunk nem került dobóhelyzetbe.


A magyar válogatott régóta várt sikert elérve nagy téttel bíró mérkőzést tudott nyerni az Európa-bajnokságon. Ráadásul olyan területeken bizonyultak jobbnak a mieink, mint a versenyzői adottságok és a csapategység. Már novemberben a pöstyéni győzelem alkalmával is hasonló szempontok mentén méltattuk a csapatot. Kellenek a női kosárlabdázásnak az ilyen teljesítménnyel elért sikerek. Gratulálunk!

 

Eredmény
Csehország – Magyarország 70-74 (20-24, 18-14, 12-17, 20-19)

 


Statisztika

 


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: