Világbajnokság 2018

A magyar válogatott számára is megkezdődik a 3x3-as Világbajnokság

2017.06.18. 09:17 | Magyarország

Vasárnap délután 15 óra 50 perctől a magyar válogatott Oroszország ellen bemutatkozik a 3x3-as Világbajnokságon. A nantes-i seregszemlén az oroszok mellett Németország, Kazahsztán és Kirgizisztán lesz az ellenfél. A csoportból az első két helyezett jut a negyeddöntőbe.

 

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA


Rendkívül eseménydús időszakot él át a 3x3-as szakág, hiszen az olimpiai programba való bekerülés miatt az elmúlt időszakban óriási figyelmet kapott még a legnagyobb piacokon is. Ráadásul idén úgy alakult a FIBA versenynaptárja, hogy gyakorlatilag három hétre összpontosulnak a legjelentősebb tornák az európai válogatottak számára. A Világbajnokság után jövő hétvégén már Eb-selejtezőket rendeznek és július első felében az amszterdami kontinenstorna is lezajlik.


Most azonban a Világbajnokság van a főszerepben, ahol a magyar válogatottnak egy elég felemás csoportban kell helyt állnia. Túlzás lenne azt állítani, hogy könnyű dolgunk volt a beharangozó összeállításakor. Az orosz válogatotton túl ugyanis rendkívül nehéz a többi riválist feltérképezni és reális képet adni róluk.

 


Az oroszok kapcsán könnyű a helyzet. Ők a nagy nemzetek közül azok, akik minden évben komolyan veszik a szakág küzdelmeit és gyakorlatilag a nagy válogatottjuk árnyékából rendszeresen tudnak nemzetközi rutinnal rendelkező négyest összerakni. Idén sincs másként: Tatiana Petrushina az Orenburg együttesénél volt 16 perces játékos az Euroligában az elmúlt szezonban, míg Anastasia Logunova az Euroliga-győztes Dinamo Kurszk bő keretének volt a tagja, 12 meccsen közel 7 perces átlaggal. Mellettük a tavaly Eb-n a mieinkkel elődöntőző csapatból Anna Leshkovtseva (MBA Moszkva) és Aleksandra Stolyar (Kazany) alkotja a keretet. Egy magas gárdáról van szó, ahol mindenki legalább 180 cm és jól tudjuk, hogy rendkívül kemény játékra képesek, amelyre nehéz felkészülni. A papírforma és az eddigi eredmények alapján jó eséllyel az oroszok elleni találkozónak kellene a csoportdöntőnek lenni.


A sorsolása vegyes a magyar csapatnak, hiszen soha nem könnyű a mezőny egyik legerősebb alakulata ellen pályára lépni a nyitányon. Márpedig az oroszok elleni meccsel ez a helyzet. Ugyanakkor az ismeretlen gárdákról így már lesz képe a szakmai stábnak. Azaz, ha bárhol bárki akár játékban, taktikai megoldásokban, akár szerkezetben valami váratlant hoz, arra már fel lehet hívni a játékosok figyelmét.


A második ellenfelünk majd Kirgizisztán lesz. Egy alacsony szerkezetű csapatról van szó, akiktől vélhetően elég fizikális, harcias játékot várhatuk. Minden ilyen csapat kellemetlen ellenfél. A hétfői szünnap után kedden a németek ellen kezdünk. A németek szintén a legtöbb FIBA tornán elindították a válogatottjaikat. A mostani keretükben Lara Müller személyében van olyan játékos, aki a 2015-ös minszki U18-as Európa-bajnokságon már ott volt. Rajta kívül három játékost hoztak a német élvonalból, akiket igyekeztek tavasszal kisebb-nagyobb tornákon versenyeztetni. Kazahsztán azon országok közé tartozik, ahol viszonylag hamar meglátták a lehetőséget ebben a szakágban. Tavaly U18-as Világbajnokságot rendeztek és a keleti térségben a környező országok válogatottjaival rendszeresen összemérik az erejüket. Ettől függetlenül nagy reményeik ezen a tornán nem lehetnek.


A csoportból az Oroszország melletti másik továbbjutó hely elérése reális célkitűzés. Amennyiben sikerül elérni az egyenes kieséses szakaszt, ott már nehéz jósolni. Nagyon erős a női élmezőny. A tradicionális nemzetek közül a házigazda Franciaország kifejezetten nagy reményekkel érkezett, de a spanyolok is jó formát mutattak szombaton. Ugyanúgy, ahogy Hollandia, Svájc vagy éppen Ausztrália. A mieinkkel párhuzamos ágról pedig az olaszokkal és a csehekkel szintén érdemes számolni.


A magyar válogatott programja a csoportkörben


Június 18., vasárnap
15:50 Magyarország – Oroszország
17:00 Magyarország – Kirgizisztán


Június 20., kedd
14:00 Németország – Magyarország
17:00 Kazahsztán – Magyarország


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.


Partnereink: