U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Ukrajna erősebb volt

2017.06.19. 14:33 | Európa-bajnokság 2017

A magyar válogatott az utolsó csoportmérkőzésén 84-72-es vereséget szenvedett Ukrajnától, így az A-csoport harmadik helyén zárt. Az ukrán csapat végig dominálta a találkozót, győzelme nem forgott veszélyben.

 

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA


Ahogy azt a beharangozónkban is kiemeltük, a találkozónak a csoport második helye volt a tétje. Nem indult jól a mérkőzés. Ugyan 4-2-re még a mieink vezettek, de ezt követően gyorsan fordított Ukrajna és az első szakaszban már 18-8-as előnyben is voltak. Riválisunk extra dobóformát mutatott, ahol az első két meccsük kiemelkedően legveszélyesebb játékosa Iagupova és Udodenko mellett ezúttal a többiek is betaláltak. Malashenko és Dorogobuzova értékes pontokat tett hozzá a játékukhoz. Magyar részről Fegyverneky Zsófia remekelt ismét, ezúttal már az első negyedben egymaga 8 pontot szerzett. Így sikerült 22-18-ra felkapaszkodni, de ennél közelebb nem került a lepattanókat tekintve is nagy hátrányban lévő csapatunk. Az első szakasz végén 26-18-ra vezetett Ukrajna.

 


A mérkőzés magyar szempontból legjobb szakaszát egyértelműen a második negyed első percei jelentették. Ekkor Zele Dorina egymaga 7 pontot szerzett és betalált Krivacevic Tijana is. Ezekre válaszul pedig egyedül egy Moss dupla érkezett, így 28-27-nél már ukrán időkérés miatt állt a játék. Riválisunkat Dorogobuzova triplája mozdította el a holtpontról. Ezt követően Krivacevic még két büntetőt értékesített, de 31-29 után egy 16-1-es ukrán széria zárta le a félidőt. 20 perc után így 47-30 állt az eredményjelzőn.


Nem nézett ki jól a félidei statisztikai. Kiemelkedően dobott Ukrajna, kereken 50%-os mezőnymutatóval rendelkeztek. Többek között 5 sikeres triplájuk is volt. Ugyanakkor a lepattanókban mutatkozott az igazán nagy különbség: 24-14-re nyerték ezt a csatát. Különösen a 9 támadólepattanójuk tűnt soknak, főleg úgy, hogy második esélyből 14 pontot szereztek. Az ukránoknál ráadásul a 9 pontos Iagupova és a 13 egységig jutó Udodenko mellett ezúttal Malashenko is kiemelkedően játszott. A félidőben 13 pont állt a neve mellett, de Dorogobuzova is sokat tudott vállalni. Ez jelentette az igazi problémát. Nálunk az előbbiekben kiemelt Fegyverneky és Zele villanásain túl támadásban kevesebb jó megoldást láthattunk. Az 1/7-es triplamutató pedig a spanyolok elleni meccset idézte.


A harmadik negyed kifejezetten jól indult. Betalált Vandersloot, majd Raksányi triplájával és Fegyverneky duplájával 12 egységre felkapaszkodott a magyar válogatott. 49-37 után azonban Olkhovyk két triplája 55-37-re módosította az állást. Továbbra is óriási hátrányban volt a lepattanócsatában a válogatottunk, a harmadik negyed végén már 15 támadólepattanója volt Ukrajnának. Mivel ez a fölény valóban kiemelkedő dobóformával párosult, így csak idő kérdése volt, hogy mikor éri el a lélektani 20 pontot a különbség. Ez végül Iagupova triplája után 63-43-nál történt meg. A harmadik negyed végén pedig 67-47 állt az eredményjelzőn.


A magyar válogatott tartását dicséri, hogy miközben – már gondolva az egyenes kieséses szakaszra – több kulcsember leült a kispadra a csapatból, a pályára kerülők nem adták fel és mindent megtettek, hogy bizonyíthassanak. Dubei büntetői, Medgyessy két szép befejezése és Határ palánk alatti villanásai 67-56-ra hozták fel a mieinket. Az ukránok, akiknél ekkor a kulcsemberek már szintén a padon ültek, időt kértek és ezt követően a szakmai stábjuk több meghatározó játékosukat visszaküldte. Előbb Dorogobuzova, majd a következő támadásból Udodenko volt eredményes triplából. Gyakorlatilag fél perc alatt 67-56-ról 73-56-ra módosult az állás és ezzel lényegében lezárult a mérkőzés. Az utolsó 5 percben a győztes kiléte nem volt kérdés, de örömteli, hogy a magyar csapat nem engedte el a meccset. Végül 81-62 után 10-3-as sorozattal zártak a mieink.


Eredmény
Magyarország – Ukrajna 72-84 (18-26, 12-21, 17-20, 25-17)

 

Statisztika


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: