U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Nagy lehetőséget szalasztott el a magyar válogatott

2017.06.20. 22:41 | Európa-bajnokság 2017

A magyar válogatott 49-48-as vereséget szenvedett Olaszországtól a 2017-es Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében. Ezzel a mieink számára lezárult az idei kontinenstorna, a negyeddöntőben a belgákkal az olaszok küzdenek meg.

 

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA


A B-csoport második (Olaszország) és az A-csoport harmadik (Magyarország) helyezettjének összecsapásán a nyolc közé jutás volt a tét. A torna egyenes kiesés rendszerben folytatódott, a győztesre Belgium vár Prágában. A csoportkör után semmi változás nem történt a csapatoknál. Az olaszok már szombaton elveszítették Laura Macchi-t, akit azóta Milánóban meg is műtöttek. A beharangozónkban ki is emeltük, hogy ennek a helyzetnek milyen hatásai lehetnek.

 


Dotto és Vandersloot kosárváltása vezette fel a mérkőzést. Kifejezetten jól kezdett a magyar válogatott, betalált kétszer Krivacevic, majd Fegyverneky triplája 9-2-es előnyt eredményezett. A negyed hajrájában egy kicsit megtorpant válogatottunk támadásban, de Simon ziccere és Határ büntetője azt jelentette, hogy 10 perc után 14-10-re vezetnek a mieink. A statisztika a fontos mutatókban nem árulkodott igazán nagy különbségről. Szembetűnő volt a kiemelkedően sok triplakísérlet, de az olaszok védekezése ellen gyakran ehhez a fegyverhez nyúlnak a csapatok. Azt mindenképpen sajnálhattuk, hogy ezekből a lehetőségekből többet nem sikerült kihasználni.


A második negyedre nagyot fordult a játék képe, 70 másodperc után 16-14-nél átvették a vezetést az olaszok. Függetlenül attól, hogy nem alakult ki jelentős különbség, nem nézett ki jól a meccs. Nem tudott válogatottunk dobóhelyzetet kialakítani, nyolc percen át mezőnykosarat sem szereztünk ebben a szakaszban. Sokáig kizárólag Krivacevic két büntetőjével nőtt a pontjaink száma. Ki kell emelni, hogy a lepattanócsatában az első negyed kiegyenlített számai után 23-16-ra elléptek az olaszok. Az pedig, hogy 20 perc után 14 triplakísérletet jegyeztek fel a magyar válogatottnál és ebből mindössze 1 lett sikeres, jól mutatja a nehézségeket.


Az olaszok Zandalasini villanásaival és Ress találatával növelték az előnyüket. Nyolc pont volt a legnagyobb különbség a csapatok között. Vandersloot törte meg a magyar kosárcsendet, majd Krivacevic 26-21-re hozta fel a válogatottunkat. Az utolsó 24 másodpercben a magyar csapat támadhatott, de idő előtt eldobtuk a labdát. A fegyelmezetlenséget pedig megbüntette ellenfelünk. Még maradt öt másodperce az olaszoknak és Dotto triplája 29-21-re módosította az állást.

 

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA


A harmadik negyed előtt abban lehetett bízni, hogy a dobóformája a csapatnak helyrebillen és a lepattanócsatában sikerül közelebb kerülni. Ezzel a két tényezővel egy szorosabb eredmény elérhetőnek tűnt. A harmadik negyed első három percében mindössze Fegyverneky egy sikeres büntetőjét jegyezhettük fel, majd a magyar válogatott egy kifejezetten jó periódust kapott el. Nagy-Bujdosó és Simon távolról volt eredményes, Krivacevic Tijanát a palánk alatt sikerült többször is megjátszani és Medgyessy Dóra is betalált. 32-31-re fordítottak a mieink. Ezúttal az olasz támadójáték esett úgy szét, mint a másodikban a magyar. Raksányi két találata és Krivacevic büntetői 7 pontos előnyt hoztak a harmadik etap végjátékában.


A negyedik szakasznak 40-34-es magyar vezetésről vágtak neki a felek. Felemásan indult a záró szakasz. Krivacevic összeszedte a 4. hibáját és emiatt cserélni kellett. A helyére beálló Határ Bernadett viszont kétszer is betalált, amivel 44-36-ra módosította az eredményt. Ezt követően még volt labdája a magyar válogatottnak a lélektani 10 pontos különbséghez. Nem sikerült ezzel élni, és ahogy ilyenkor a sportban lenni szokott, a gödörben lévő ellenfelet két bravúros megoldás (Sottana és Zandalasini egy-egy triplája) visszahozta a meccsbe. Az olaszok 5 perccel a lefújás előtt 44-44-nél egyenlítettek.

 

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA


Az utolsó percekre megtorpant támadásban a magyar válogatott. Raksányi még 46-44-es előnyhöz juttatta a mieinket, de Dotto újabb triplája után 47-46-nál Stefan Svitek időkérése miatt állt a játék. Idegesek voltak és nagyon sokat hibáztak a felek. Végül Sottana két büntetőjével 49-46-re mentek az olaszok. Erre Fegyverneky egy büntetővel tudott válaszolni, de az utolsó perchez közeledve így is megmaradt az esély. Dotto színészkedésért kapott technikait, mely miatt egy büntető és magyar labdabirtoklás jött 68 másodperccel a vége előtt. Annyiban balszerencsénk volt, hogy a színészkedést követő pillanatokban behullott egy szép középtávoli, amit viszont így nem lehetett megadni. A büntetővel 49-48-ra módosult az állás, a következő támadási lehetőségből azonban nem találtunk be. Jöhettek az olaszok, akik szintén elhibáztak egy lehetőséget, de Krivacevic kezéből kiszedve a labdát, megszerezték a lepattanót. Ekkor már faultolni kellett, melyet Fegyverneky meg is tett. Sottana mind a két büntetőjét kihagyta, így 13 másodperc volt, hogy a győzelemért támadjunk. Nem sikerült betalálni, így kiesett a magyar válogatott. Kár érte, több volt ebben a meccsben.


Eredmény
Olaszország – Magyarország 49-48 (12-14, 17-7, 5-19, 15-8)


Statisztika

 


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: