Nemzeti Leány Kadett Bajnokság "A" döntő 2018

Olaszország ellen az 5. hely a tét az Európa-bajnokságon

2017.07.16. 16:42 | Utánpótlás hírek

A magyar válogatott vasárnap 18 óra 45 perctől Olaszország ellen zárja a szereplését az U20-as A-divíziós Európa-bajnokságon. A tét egy kifejezetten értékes 5. helyezés.

 

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

 

ÉLŐ VIDEÓ ITT


Egy olyan kontinenstorna végére érkezünk, mely emlékezetes lesz magyar szempontból. Kiváló teljesítményt nyújtott válogatottunk, nem kérdés, hogy a csapatnak az első hat között van a helye ebből a mezőnyből. A jó szereplés értékét növeli, hogy nem egy-egy egyéni villanásról szól a torna, hanem igazi csapatként funkcionál a magyar válogatott. Az utolsó nap az 5. helyért lépnek pályára a magyar lányok, akik nagyon megérdemelnék ezt az előkelő pozíciót. Természetesen ez az olaszokra is ugyanúgy igaz, hiszen a mienkhez hasonlóan ők is hatalmasat küzdöttek az elmúlt kilenc napban.

 


Az olasz utánpótlás kiváló időszakot él, 2010 óta minden évben legalább egy korosztályos FIBA tornán szereztek érmet. Tavaly ugyanebben a korosztályban döntőztek. Ugyanakkor abból a csapatukból Cecilia Zandalasini kiöregedett és azóta ő már a felnőtt Európa-bajnokságon lett az All-Star csapat tagja. Az idei olasz keret elsősorban belső posztokon bombaerős. Francesca Pan (13,3 pont, 5,3 lepattanó), Olbis Futo Andre (12,4 pont, 16,4 lepattanó) és Giulia Ciavarella (11,5 pont, 2,2 lepattanó) a húzóembereik. Mellettük Jasmine Keys és Mariella Santucci szintén sok szerepet kap.


Az olaszok a franciákkal szemben veszítették el a negyeddöntőt. Ezt követően pedig tegnap este kétszeri hosszabbítás után verték Lettországot. Óriási kérdés, hogy ez a meccs milyen hatást vált ki. Benne van az is, hogy sokat kivett riválisunkból az a csata. Ugyanakkor hasonlóan reális forgatókönyv az is, hogy extra energiákat szabadít fel a sikerélmény. Sokszor szoktuk mondani, hogy egy helyosztó, ha az nem egy következő torna kvalifikációs helyéről dönt, akkor nagy jelentőséggel nem bír. Itt és most viszont mindkét csapat számára kifejezetten értékes lenne az 5. pozíció, hiszen egyik oldalon sem lehetett ilyen magas rangsorolással előzetesen számolni.


A két gárdában hasonlóság, hogy a keretekben öt-öt játékos átlagol 22 perc felett, de azok is tudnak vállalni értékes perceket, akik kevesebb lehetőséget kapnak. Az összehasonlító statisztikát nézve elsősorban lepattanókban mutatkozik különbség. Az olaszok hat meccsen átlagban 51,7 lepattanót szedtek, míg a mieink 35,5-öt. Különösen arra kell nagyon figyelni, hogy átlagban kétszer annyi támadólepattanójuk van, mint nekünk. Második esélyből is rendre betalálnak és ha itt megérzik az esélyt, akkor nehéz ellenük.


A magyar válogatott csapatként jobban funkciónál. Nem lehet elég alkalommal kihangsúlyozni, hogy hat meccs után is a második legtöbb gólpasszal a mieink rendelkeznek a mezőnyben. Ugyanúgy, ahogy triplában is a második legjobbak vagyunk. Ezen a téren az olaszok nem remekelnek, de az is igaz, hogy a keretük szerkezetéből adódóan jóval kevesebb vállalásuk van. Átlagban héttel kevesebb kísérlettel dolgoznak, mint a mieink. Összességében az elmúlt meccsek dobóformájával, jó csapatteljesítménnyel verhető riválissal találkozunk, azonban az is biztos, hogy a festékben óriási kihívás előtt állunk.


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: