Nemzeti Leány Kadett Bajnokság "A" döntő 2018

Hétfőn kezdődik Miskolcon az Egyetemi Európa-bajnokság

2017.07.17. 10:09 | Egyetemi kosárlabda

Hétfőn kezdetét veszi Miskolcon az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) égisze alatt rendezett Egyetemi Kosárlabda Európa-bajnokság, ahol a 12 csapatos női mezőnyben a TFSE együttese képviseli hazánkat.

 


Az elmúlt években is rendszeresen követtük a nagy nyári egyetemi tornákat. Az intézményi csapatok az európai versenyrendszerben két nagy eseményen mutathatják meg magukat. Az Európai Egyetemi Játékokon, mely egy multisport rendezvény és az Egyetemi Kosárlabda Európa-bajnokságon. Mindkét eseményt kétévente rendezik és az utolsó alkalmakkor már a TFSE képviselte hazánkat. 2015-ben Koperben az Egyetemi Eb-n és tavaly Splitben az Egyetemi Játékokon is 9. helyezett lett Boros Zoltán együttese.

 


A korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy női kosárlabdában előzetesen az erőviszonyokat nagyon nehéz megjósolni. Ez részben adódik abból, hogy nemzetenként eltérő az egyetemi versenyrendszer. Van, ahol elmosódnak a határok a profi és az egyetemi csapatok között. Legalábbis játékos szinten mindenképpen tapasztalható átfedés, hiszen a későbbi érmeseknél nem egyszer Európa Kupa rutinnal rendelkezőket is láthattunk. Természetesen akadnak olyan nemzetek, ahol ez a két közeg teljesen elkülönül egymástól.


Az elmúlt két nagy tornán a TF csapatának nem volt szerencséje, hiszen két éve Koperben orosz és török rivális jutott, akiket nem lehetett megszorongatni. Tavaly pedig egy olasz és egy szerb csapatnál szintén nemzetközi rutinnal rendelkező játékosok sorakoztak fel. Ugyanakkor ez a két torna abból a szempontból mindenképpen hasznosnak bizonyult, hogy erős riválisok ellen lehetett tapasztalatokat szerezni és ezek a hazai rendezés alkalmával kamatozhatnak. Itthon a TFSE az egyetemi bajnokság mellett az ANB-ben is szerepel, így összességében a szezon közben lejátszott mérkőzésszámmal és ebből adódóan a meccsrutinnal nem lehet probléma.


Vasárnap este került sor Miskolcon a csoportok sorsolására. A 12 női gárdát négy darab hármas csoportba osztották, melyekből az első két gárda lép tovább a negyeddöntőbe. A TFSE az A-csoportba került, ahol hétfőn 13 óra 45 perctől a pozsonyi Comenius Egyetem, majd kedden 20 óra 30 perctől a Tallinban működő Észt Élettudományi Egyetem alakulatával mérkőzik. A találkozókat az Egyetemi Körcsarnokban bonyolítják le. Egyik rivális intézmény csapata sem lépett pályára az elmúlt években az EUSA rendezvényein, így nehezebb feltérképezni az erőviszonyokat. Előzetesen elmondható, mindkét együttes ellen lehetnek reális esélyek a győzelemre. A női tornán egy moszkvai, két francia (Strasbourg, Nantes) és egy belgrádi intézmény együttese dominálhat az előzetes számítások szerint, de ahogy halad előre a csoportkör, már lényegesen okosabbak lehetünk.


A TFSE kerete: Miháczi Diána, Karlócai Julianna, Magyar Bianka, Shirian Fatime, Sándorfi Réka, Kováts Gabriella, Mányoky Judit, Varga Barbara, Szeli Dorina, Gereben Dorka, Németh Alma és Czivinger Lilla.

 


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: