Európa-bajnokság 2019

Nigéria nyerte az Afrika-bajnokságot

2017.08.28. 13:05 | Afrika

Vasárnap lezárult Maliban a 2017-es Afrika-bajnokság. Nigéria szerezte meg az aranyérmet, miután a döntőben 65-48-ra verték Szenegált. Ezen két gárda vívta ki a világbajnoki részvétel lehetőségét is.

 

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA


A beharangozónkban már kiemeltük, hogy Nigéria színeiben vonul fel a legtöbb nemzetközi tapasztalattal rendelkező játékos. Az ebből adódó előnyt érvényre is juttatták és veretlenül nyerték meg a tornát. A csoportkörben a későbbi döntős ellenfelük Szenegál ellen játszották a legszorosabb meccset, akkor mindössze 58-54-re nyertek. A negyeddöntőben Elefántcsontpart nem okozott számukra gondot, de az elődöntőben a házigazda Malit csak nagy izgalmak közepette 48-47-re múlták felül. Ez döntött ezen az ágon a Vb-részvételről.

 


Szenegál útja a döntőbe hasonlóan alakult. Nekik szintén az előbb már kiemelt csoportmeccs bizonyult a legnehezebbnek. A negyeddöntőben Kamerunt verték 13 ponttal. Az elődöntőben, mely természetesen ezen az ágon is a világbajnoki részvétel lehetőségét határozta meg, pedig 20 egységgel múlták felül Mozambikot. Jöhetett tehát a finálé a mezőny két legerősebb gárdája között.


A döntőben Nigéria 65-48-as győzelmet aratott. A második negyed elején még 27-14-re vezetett Szenegál, de ezt követően 19-1-es sorozattal a félidőig 33-28-ra fordított Nigéria. A harmadik negyedben újabb nyolc percet kellett várni Szenegál első találatára, ez idő alatt 44-28-ra lépett el Nigéria és ezzel el is dőlt a győztes kiléte. A sikerből a WNBA-ből a Dallas Wings gárdájából ismert Evelyn Akhator 13, míg a Salamanca sztárja Adaora Elonu 12 ponttal vette ki a részét.

 

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA


A 2017-es Afrika-bajnokság MVP-je a szenegáli válogatottból a 36 éves Astou Traore lett, aki hazája ikonikus női kosárlabdázójaként egy remek pályafutást koronázott meg: 21.6 pontot, 5.6 lepattanót átlagolt, meccsenként 2.3 szerzett labdát és 1.3 gólpasszt jegyeztek fel a neve mellé.


A 2017-es Afrika-bajnokság All-Star csapatába két korábbi Aluinvent DVTK játékos is bekerült. Traore mellett az ötöst Evelyn Akhator (Nigéria), Italee Lucas (Angola), Leia Dongue (Mozambik) és Naignouma Coulibaly (Mali) alkotja. Coulibaly hosszabb időt töltött hazánkban, míg Lucas a játékengedélyével kapcsolatos problémák miatt tétmeccsen nem tudott bemutatkozni.

 

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

 


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: