U20-as Európa-bajnokság 2018, Sopron

Az elődöntő a tét a WNBA-ben

2017.09.10. 11:03 | WNBA

Vasárnap este két mérkőzéssel folytatódik a WNBA rájátszása. Itthonról nézve is ideális időpontban, 21 órától Connecticut Sun - Phoenix Mercury, majd 23 órától New York Liberty - Washington Mystics párharcokat rendeznek. Egy mérkőzésen dől el a továbbjutó kiléte, a győztesek az elődöntőben folytatják.


Connecticut Sun (4) - Phoenix Mercury (5)


A rutin és a fiatalság csatája ez a párosítás. A Sun 2012 óta nem járt rájátszásban sem, azóta a Mercury 23 meccset vívott a playoff-ban és négy alkalommal jutott el legalább az elődöntőig. Az Egyesült Államokból rengeteg statisztikát zúdítanak ránk a rájátszás alatt. Ezekből a legárulkodóbb, hogy a Connecticut keretét alkotó 12 játékos a pályafutások alatt összesen 875 percet töltött a pályán egy rájátszásban és 302 pontot ért el. A Mercury-nál Diana Taurasi egymaga 1566 percet szerepelt a rájátszásban és 1009 pontnál jár.

 


Függetlenül attól, hogy sok statisztika a Connecticut Sun sikerét vetíti előre, a rutin a rájátszásban nagyon sokat számít. Ráadásul a Mercury tavaly is meg tudta nyerni mindkét egymeccses párharcát. A zsenik, mint Diana Taurasi vagy Brittney Griner, pontosan tudják, hogy mikor kell beletenni azt a kis pluszt egy ilyen téttel bíró csatába. A Sun fiatal magja is kezd beérni, héttel több győzelmet szereztek, mint tavaly. Ráadásul azzal, hogy Chiney Ogwumike személyében az egyik sztárjukat a szezon előtt elveszítették, még tovább növeli a menetelésük értékét.


A Sun sikereinek az alapját Jonquel Jones remek teljesítménye adja, aki 403 lepattanónál tart ebben a szezonban. Ez 11.9-es átlagnak felel meg, ami új csúcs a WNBA alapszakaszában. Jones 15.4 ponttal a Sun legjobb dobója is. Kifejezetten pikánsnak ígérkezik a párharcuk Brittney Griner-rel, aki 21.9 pontos átlaggal az egész liga legponterősebb játékosa. Női kosárlabdában két ennyire domináns center párharca mindig nagyon élvezetes tud lenni. A Mercury-nál Griner mellett természetesen Taurasi a húzóember, de a szerdai mérkőzésük, amikor faultgondokkal küzdött, megmutatta, hogy milyen értékei vannak még a Mercury-nak. Magyar szemmel természetesen Yvonne Turner-t kell kiemelni. A Sun együttesét igazi csapatjáték jellemzi. Ők dolgoznak a második legkevesebb eladott labdával és négy játékosuk átlagol 12 pont felett. Jones mellett Alyssa Thomas (14.8 pont), Jasmine Thomas (14.2 pont) és Courtney Williams (12.3 pont). Szinte lehetetlen esélyest megnevezni.


New York Liberty (3) – Washington Mystics (6)


A New York Liberty a liga legjobb formában lévő csapataként érkezett a rájátszásba. Az utolsó 10 mérkőzésüket megnyerték. Ráadásul alapszakasz harmadikként az első körben kiemeltek voltak a rájátszásban, így egy hetet tudtak pihenni is. A Mystics szezonját sérülések tették töredezetté. Tayler Hill-t súlyos térdsérüléssel egész évre elveszítették, de Elena Delle Donne 9, Emma Meesseman pedig az Európa-bajnoksággal együtt 11 meccset hagyott ki a legjobbjaik közül. Az alapszakasz hatodikként az első körben hazai pályán a Dallas Wings csapatát fogadták és őket a magassági fölényüket érvényesítve magabiztosan verték.


A két csapat háromszor találkozott az alapszakaszban. Ebből az elsőt még a Mystics nyerte, a másodikat és a harmadikat viszont már a jó formába lendülő Liberty. Az augusztus 25-én New Yorkban lejátszott 74-66-os sikerük az, ahol már abban a formában játszottak a keretek, ahogy vasárnap este is láthatjuk őket. Egy biztos, hogy a WNBA szintjén kifejezetten pontszegény meccsre készül a tengerentúli szakma. A Liberty ellen dobnak a legalacsonyabb mezőnyszázalékkal a csapatok. Mindössze 40.8%-os mezőnymutatót átlagoltak ellenük. A Mystics játékát is jó védekezés jellemzi. A WNBA beharangozója arra hívja fel a figyelmet, hogy a Liberty 71, míg a Mystics 62.7 pontot átlagolt az egymás elleni három meccsen. A Liberty esetében ez 8.7 ponttal kevesebb a szezonátlaguknál, míg a Mystics-nél kereken 19 ponttal kevesebb.


A Liberty játéka Tina Charles zsenialitására épül, aki ezzel a 19.7 pont, 9.4 lepattanó átlaggal egészen brutális szezont hoz. Az előbb kiemelt jó védekezésük is elsősorban annak tudható be, hogy Charles révén a palánk alatti területeket uralják. Mellett a kiváló csapatjátékos Sugar Rodgers, a szintén extra szezont futó Epiphanny Prince is eldönthet egy-egy meccset. Ráadásul Shavonte Zellous vagy Kia Vaughn szintén kellő tapasztalattal rendelkezik. A Mystics-nek nincs ennyi opciója. Elena Delle Donne a kézsérülése óta elkapta fonalat támadásban, 23.7 pontot átlagol hat meccsen. Emma Meesseman 14.1 pontja, illetve 5.8 lepattanója szintén kiemelést érdemel. Ez a duó nagyon sokáig repíthetné a washingtoniakat, de sem Krystal Thomas, sem Kristi Toliver nem tud kiegyensúlyozottan kiemelkedőt hozni. Pedig nekik kellene még meccsnyerő embernek lenniük. Ez a különbség dönthet a két együttes között.


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: