U20-as Európa-bajnokság 2018, Sopron

Hazai pályán az előszezonban a Győr és a PEAC

2017.09.11. 16:22 | Magyarország

Kedden két mérkőzéssel folytatódik az előszezon hazánkban. A CMB Cargo UNI Győr a Sepsiszentgyörgyöt, míg a PEAC-Pécs az Aradot fogadja.


A román élvonalból érkezik két csapat. Ez pedig lehetőséget kínál arra, hogy a konkrét találkozók felvezetése előtt írjunk arról, milyen változások voltak Romániában. Átalakították ugyanis a légiósokra és a fiatalok szerepeltetésére vonatkozó szabályokat, melyhez nagy reményeket fűznek.


Új légiós-szabályok Romániában


Bevezetése került Romániában, hogy a bajnoki mérkőzések teljes időtartama alatt egy hazai játékos szerepeltetése kötelező. Ezen felül pedig kötelezővé tették, hogy a találkozók első 10 percében egy 1996-ban vagy annál később született hazai játékosnak pályán kell lennie. A légiósok számát is korlátozták. Csapatonként öt légióst lehet a mérkőzésekre nevezni, akik között három nem európai státuszú kaphat helyet.

 


Bekerült a versenykiírásba, hogy a nemzetközi kupákban szereplő csapatoknak egy plusz európai státuszú légiós szerződtetését engedélyezik. A szabálymódosítások oka, hogy az utóbbi években a nem európai státuszú játékosok számát nem korlátozták és így a román ligába rengeteg nem éppen kiemelkedő képességű, de annál olcsóbb amerikai játékos érkezett. A kialakult helyzet pedig egy idő után már a fejlődés és a FIBA sorozataiban való részvétel gátja is volt.


Együttműködési megállapodást ír alá a Győr és a Sepsiszentgyörgy


A kedden 17 órától Győrben pályára lépő román bajnoki címvédő Sepsi-SIC gárdáját is éppen ezek a szabálymódosítások segítették abban, hogy el tudjon indulni az Európa Kupában. Hat új igazolással készülnek az évadra. A tavalyi csapatukból öten (Annemarie Gödri-Părău, Andreea Huţanu, Ancuţa Stoenescu, Kilin Tünde, Tyaunna Marshall) maradtak. Új igazolásként érkezik a kézdivásárhelyi Kovács Renáta, Kolozsvárról Teodora Neagu, a horvát válogatott Ruľica Dľankić, illetve két svéd játékos Nathalie Fontaine és Danielle Hamilton-Carter személyében. A brassói csapatból Adrienne Webb-et is megszerezték. A keretüket pedig a rutinos fehérorosz center Marina Kress teszi teljessé. A Sepsiszentgyörgy az idei előszezonban eddig a Brassóval játszott két meccset, melyeket nagy fölénnyel nyertek.


A győriek számára ez lesz a negyedik felkészülési mérkőzés az idei előszezonban. Völgyi Péter együttese Zalaegerszegen lépett először pályára, majd jöttek a Sopron elleni találkozók csütörtökön és pénteken. A keddi összecsapás szünetében a győri és a sepsiszentgyörgyi klub az utánpótlás nevelés kapcsán szakmai együttműködési megállapodást ír alá. „Nagyjából egyéves előkészítő munka után jutottunk el erre a pontra, mely remekül illeszkedik az akadémiai programunkba. Nagyon fontos ez az utánpótlásképzés szempontjából, a jövőben mindkét fél igyekszik majd kicserélni szakmai tapasztalatát. Azt gondoljuk, egymás szakmai tudását megismerni, a más gondolatok, az új impulzusok segíthetik a gyerekeinket abban, hogy még komplexebb játékosokká váljanak.” – fogalmazott a Győr hivatalos honlapján Fűzy András társadalmi elnök.


A CMB Cargo UNI Győr ezen találkozó után Görögországban szerepel nemzetközi tornán az Olympiacos, a Szpartak Moszkva és a norvég válogatott mellett.


Az Arad vendégjátéka előtt Horváth Juditra emlékeznek Pécsett


Pécsett a PEAC-Pécs vendégeként 18 órától az ICIM Arad szerepel. Az aradiak az elmúlt szezonban a román élvonalban az 5. helyen végeztek. A csapatuknál Brankica Hadzovic személyében találkozhatunk olyan játékossal, aki éveket töltött hazánkban. Cegléden és Diósgyőrben is meghatározó játékos volt. A három nem európai státuszú helyet természetesen amerikai játékosokkal töltötték fel. Ők Brandi Wingate, Jenny Vernet és Brandy Montgomery. Mellettük pedig a bosnyák válogatott Matea Tavic az ötödik légiós. Látva a játékoskeretek alakulását ez a 4-6. hely lehet idén is a realitás Aradon.


A PEAC az előszezonban a Temesvár ellen kezdte a szereplését, majd Gabriel Carrasco tanítványai pályára léptek Szekszárdon és fogadták a ZTE NKK csapatát. A munkát sérülések hátráltatják. Raksányi Krisztina az Achillesét fájlalja, Licskai Zsófia Szekszárdon szenvedett kellemetlen kézsérülést. Sanja Mandic-nak pedig a ZTE elleni találkozón volt egy nagy fájdalmakkal járó ütközése. Ennyi hiányzó tekintetében teljesen érthető, hogy a hétvégére tervezett zalaegerszegi túrát a PEAC nem kockáztatta. A klub honlapján olvasható vezetőedzői értékelésben Gabriel Carrasco kifejtette, hogy a rutinos játékosok hiányának az az előnye mindenképpen megvolt a ZTE ellen, hogy kiélezett versenyhelyzetben bizonyíthattak a kisebb tapasztalattal rendelkező játékosok.


Szeptember 12-én lesz 20 éve, hogy életét veszítette a pécsi női kosárlabdázás legendás alakja Horváth Judit. Délelőtt 11 óra 50 perctől a Pécsi Köztemetőben lesz emlékezés. Ezt követően 15 óra 30 perctől Horváth Judit szobránál a Lauber Dezső Városi Sportcsarnok előtt tartanak megemlékezést. Az Arad vendégjátéka előtt pedig 16 óra 30 perctől rendeznek egy Pécs 1997 – Nosztalgia Válogatott mérkőzést. A csapatok szakvezetői Rátgéber László és Tursics Sándor lesznek.


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: