U20-as Európa-bajnokság 2018, Sopron

Kezdődnek a WNBA elődöntői

2017.09.12. 17:07 | WNBA

Keddről szerdára virradóra megkezdődnek a WNBA elődöntő párharcai. Az alapszakaszgyőztes Minnesota Lynx a Washington Mystics csapatával találkozik. A címvédő Los Angeles Sparks pedig a Phoenix Mercury-val. Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharcok győztesei vívják a finálét.


Minnesota Lynx (1) - Washington Mystics (6)


Furcsa párosítás előtt állunk, hiszen az egyik oldalon ott van az a Minnesota Lynx, amelyik az elmúlt hét évet tekintve hatodik döntőjére készül. A másikon pedig a Washington Mystics, akik 15 éve nem jártak ilyen közel a bajnoki fináléhoz. 2002 óta nem nyertek egymást követően két párharcot a rájátszásban, ami a hatodik helyről idén sikerült. Ráadásul a Mystics még soha nem játszott döntőt a WNBA-ben. Természetesen a történelem alapján messzemenő következtetést nem lehet levonni, de a rájátszásban ezen a szinten a tapasztalat rettenetesen sokat jelent és abban a Lynx-nél van a mezőnyben az egyik legtöbb. A Whalen, Moore, Fowles, Augustus, Montgomery, Brunson alapcsapat a ligában talán a legerősebb.

 


A két gárda egymás elleni mindhárom alapszakasz meccsét a Lynx nyerte. Ebből kettő a nyár elején volt, míg a harmadikat az alapszakasz utolsó játéknapján rendezték. Az már reálisabb képet adhat és ott a Lynx 86-72-es sikert aratott. A Lynx minden meccsét 14 ponttal vagy annál nagyobb különbséggel nyerte a washingtoni riválisa ellen. Mindkét csapat alapszakaszát sérülések határozták meg. A Mystics esetében Tayler Hill, Emma Meesseman és Elene Delle Donne kihagyott meccseit az előző körben összegeztük. A Lynx-nél Lindsay Whalen szenvedett kézsérülést az alapszakasz kétharmadánál. Addig 20 győzelem és 2 vereség volt a csapatuk mérlege. Whalen kiválása után öt vereséget is begyűjtöttek, amelyre csak hét siker jutott. Cheryl Reeve edzőnő meglepően kritikus volt csapatával, amikor azt nyilatkozta az AP-nek, hogy nem lehet megmondani mi lett volna, ha Whalen nem sérül meg. Ugyanakkor, ha a centerek jobb teljesítményt nyújtanak, akkor nem lett volna szabad ennyire megérezni a hiányát.


A tengerentúli sajtó elsősorban azt találgatja, hogy melyik gárda milyen formában van. A Lynx alapszakaszgyőztesként kilenc napot tudott pihenni. Ennyi pihenő pedig már nem biztos, hogy előny. A keretükhöz visszatér Lindsay Whalen, ami megbolygatja a rotációt. Ráadásul egy másik csarnokba költöznek. Az otthonuk felújítása miatt az alapszakasz hazai meccseit az Xcel Energy Centerben rendezték St. Paul városában. A rájátszásban pedig a University of Minnesota nagy csarnoka a Williams Aréna lesz az otthonuk. Kimondott hazai pálya nélkül mindig nehezebb egy klub élete. A Mystics vasárnap Kristi Toliver történelmi teljesítményével fordított New Yorkban. Óriási kérdés, hogy ez megismételhető-e. Ha nem jön egy ilyen kaliberű egyéni teljesítmény és nem lesznek távoli dobásaik, nagy bajban lehetnek. Delle Donne és Meesseman olyan kaliberű centerek mellett, amint akik a Lynx-nél vannak, nehezen tud ugyanis érvényesülni.


Los Angeles Sparks (2) - Phoenix Mercury (5)


Ez egy klasszikus párosítás a WNBA rájátszásában. Mindkét csapat háromszoros bajnok. A Sparks volt az utolsó csapat, amelyik meg tudta védeni a címét a ligában, még 2001-ben és 2002-ben dupláztak. Ezúttal is erre készülnek. A Mercury pedig az elmúlt 11 évben kilencszer eljutott ilyen magasságig a rájátszásban. Diana Taurasi (2009), Candace Parker (2008, 2013) és Nneka Ogwumike (2016) személyében négy évad MVP-je fog pályára lépni.


Ha maradunk a számoknál, ebben a párosításban láthatjuk az idei évad legeredményesebb játékosát (Brittney Griner 21.9 pontos átlaggal), legtöbb szerzett labdával rendelkező játékosát (Alana Beard 2.1), legtöbb blokkját kiosztó játékosát (Griner 2.5), a legjobb hárompontos dobószázalékkal rendelkező játékosát (Chelsea Gray 48.2%) és a legtöbb triplát értékesítő játékosát (Diana Taurasi 96). Ráadásul az idei szezon 11 legeredményesebb játékosából négyen (Griner 21.9, Ogwumike 18.8, Taurasi 17.9, Parker 16.9) szerepelnek a két keretben. Az egymás elleni mérlegük idén 3-0 a Sparks javára. A három alapszakaszmeccsből csak az egyiken maradt egyszámjegyű a különbség.


Milyen érdekes, hogy függetlenül az előbb kiemelt nagy sztároktól, egyik gárdára sem lehet azt mondani: kétemberes lenne. A Mercury-nál a vasárnap esti nagy fordításból, amikor 17 pontos hátrányból álltak talpra, Leilani Mitchell (12 pont, 5 gólpassz), Monique Currie (12 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) és Yvonne Turner (11 pont, 4 gólpassz) is remek teljesítménnyel vette ki a részét. A Sparks esetében pedig elég annyit mondani, hogy Alena Beard pár órával ezelőtt az év legjobb védőjátékosa lett. Annyi klasszissal a mezőnyben, akár egy-egy egyéni villanás is dönthet. Ha párharcokra akarjuk leszűkíteni ezt az elődöntőt, akkor egyértelműen a palánk alatti csatára kell felhívni a figyelmet. A kérdés, mennyire tud hatékony lenni Griner Ogwumike és Parker mellett. A három alapszakasz mérkőzésen 16.7 pontot és 5.3 lepattanót átlagolt ellenük, ami elmaradt a szezonátlagaitól.

 

A párharcok az egyik fél harmadik győzelméig tartanak és 2-2-1-es rendszerben zajlanak. Az első kettő és szükség esetén az ötödik mérkőzést rendezi a magasabban rangsorolt gárda.

 

Menetrend


1. mérkőzések
Szeptember 13., szerda
2:00 Minnesota Lynx (1.) - Washington Mystics (6.)
4:00 Los Angeles Sparks (2.) - Phoenix Mercury (5.)


2. mérkőzések
Szeptember 15., péntek
2:00 Minnesota Lynx (1.) - Washington Mystics (6.)
4:00 Los Angeles Sparks (2.) - Phoenix Mercury (5.)


3. mérkőzések
Szeptember 17., vasárnap
21:00 Washington Mystics (6.) - Minnesota Lynx (1.)
23:00 Phoenix Mercury (5.) - Los Angeles Sparks (2.)


4. mérkőzések (ha szükséges)
Szeptember 20., szerda
Washington Mystics (6.) - Minnesota Lynx (1.)
Phoenix Mercury (5.) - Los Angeles Sparks (2.)
(kezdési időpontok később)


5. mérkőzések (ha szükséges)
Szeptember 22., péntek
Minnesota Lynx (1.) - Washington Mystics (6.)
Los Angeles Sparks (2.) - Phoenix Mercury (5.)
(kezdési időpontok később)


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.


Partnereink: