Világbajnokság 2018

Rövid összetartáson vett részt az amerikai válogatott bő kerete

2017.10.03. 16:05 | Amerikai válogatott

Szeptember 30. és október 3. között került sor a kaliforniai Santa Barbarában az Egyesült Államok női kosárlabda válogatottjának 2017-es összetartására. Ez volt az első alkalom, hogy a munkát a tavasszal kinevezett új szövetségi kapitány Dawn Staley vezette.

 

Fotó: Twitter

Fotó: Twitter


Már az időpont választásánál egyértelmű volt, hogy a szeptember elején kihirdetett 30 fős bő keret minden tagja nem tud megjelenni az összetartáson. A WNBA döntőjében szereplők természetesen nem utaztak el Santa Barbarára, de akadtak sérültek is, illetve olyan játékosok, akiket az európai szerződésük kötelezett arra, hogy már meg kellett jelenniük a klubjuknál. Dawn Staley összességében elégedett volt azzal, hogy 17 játékos eljött az összetartásra. Ahogy az első napon tartott sajtótájékoztatóján fogalmazott: a „legnehezebb feladat” egy olyan időpontot találni, ami mindenkinek megfelel.

 


A szakmai stáb hét újoncot köszönthetett. Most kapott először lehetőséget a válogatottban Layshia Clarendon (Atlanta Dream), Tiffany Hayes (Atlanta Dream), Kelsey Plum (San Antonio Stars), Kiah Stokes (New York Liberty) és Courtney Williams (Connecticut Sun). Ettől függetlenül a legtöbb kérdést a sajtónyilvános alkalmak során a rutinos sztárokkal kapcsolatban kapta Dawn Staley. Minden alkalommal diplomatikusan hangsúlyozta: senki nem jelezte a bő keretből, hogy nem szeretne ott lenni 2020-ban Tokióban. Egy alkalommal azt is hozzátette, hogy Sue Bird és Diana Taurasi ötödik olimpiai bajnoki címét szerezhetné, ami történelmi tett lenne. A kosárlabda sportágnak még nincsenek ötszörös bajnokai.


A fentiekből is látszódik, hogy a munka középpontjában már a 2020-as csapat összeállítása szerepel. Előtte azonban még lesz egy Világbajnokság jövő szeptemberben. Itt szintén történelmi tettre készülnek az amerikaiak, hiszen sorozatban háromszor még nem tudták megnyerni a világbajnoki aranyat. Korábban négyszer dupláztak (1953-1957, 1986-1990, 1998-2002), de a triplázás mindig elmaradt. A jövő évi seregszemle nagy kérdése lesz, hogy 2010 és 2014 után ezúttal megszületik-e sorozatban a harmadik amerikai arany.


A közös munkával kapcsolatban minden megszólaló játékos szuperlatívuszokban beszélt. Dawn Staley is úgy fogalmazott, hogy olyan hozzáállású munkával telt ez a három nap, amiről „álmodni sem mert.” Bár a játékosok most utaznak szerte a Világban, a szakmai stáb számára nem áll meg a munka. Februárban fogják majd kihirdetni, hogy a keretszűkítés után kikre számítanak a tavaszi összetartáson.


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: