U20-as Európa-bajnokság 2018, Sopron

Jók az esélyek a 2018-as ifjúsági olimpiai kvótára 3x3-ban

2017.11.09. 23:29 | Utánpótlás hírek

Kevesebb, mint egy év van hátra a 2018-as Ifjúsági Olimpiáig. 2018. október 6. és 18. között Buenos Aires ad majd otthont a 15-18 évesek ötkarikás játékának, melyen a 3x3-as kosárlabda is szerepel a programban.

 

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA


2010 és 2014 után harmadik alkalommal rendezik meg a NOB égisze alatt az Ifjúsági Olimpiát. A seregszemlén kosárlabdában 3x3-as tornára kerül sor. A nőknél és a férfiaknál is a korosztály krémje csap össze, 20-20 csapattal bonyolítják le a tornát. Jövőre a 3x3-as szakágban U18-as Világbajnokságot nem rendeznek, ez lesz a korosztály világszintű erőpróbája.


Az Európa-bajnoki címvédő magyar válogatottnak kiváló esélyei vannak a kvalifikációra. Eddig a házigazda Argentína és a világbajnoki címvédő Egyesült Államok rendelkezik kvótával. A mezőny többi tagját a korosztályos Világranglista 2018. április 1-én esedékes állása alapján határozza meg a FIBA. Ezt jelenleg fölényesen vezeti Magyarország. Gyakorlatilag példátlan eredménysorra lenne szükség a riválisok részéről, hogy válogatottunk lemaradjon az eseményről.

 

 


A ranglista első nyolc helyezettje automatikusan résztvevője lesz a tornának, a további 10 helyet pedig olyan szempontok figyelembe vételével tölti fel a FIBA, hogy a lehetőségekhez képest érvényesüljenek az olimpiai elvek. Ennek megfelelően például maximum tíz válogatott érkezhet egy kontinensről és legalább harminc országnak delegálnia kell valamelyik nemben nemzeti csapatot a tornára.


A 3x3-as kosárlabdában 2014-ben a magyar válogatott Aho Nina, Nagy Dorottya, Simon Cintia, Tóth Tímea összeállításban a 4. helyen zárt.


A 2018-as Ifjúsági Olimpia során több szempontból különleges eseményre készülhetünk. A NOB égisze alatt az első olyan olimpiára kerül sor, beleértve a „nagy” olimpiát is, amikor 50-50% lesz a női és a férfi sportolók aránya. Rendkívül komoly és nagyon helyes lépés ez az egyenlőség felé. Egészen pontosan 3998 sportolóra számítanak a szervezők, akik 241 számban mérhetik össze az erejüket.


Az argentin szervezőbizottság is nekifut annak, amit minden olimpiánál célként fogalmaznak meg a NOB-nál. A szurkolók és a sportolók számára könnyen elérhetővé akarják tenni az eseményeket. Ez Buenos Airesben azt fogja jelenti, hogy az olimpiai faluban rendezik a sportesemények felét. A többit pedig három nagy parkba csoportosítják, melyek között a Metrobus nevű kötöttpályás tömegközlekedési szolgáltatás viszi majd az utasokat.


A 3x3-as kosárlabdának a Parque Urbano ad otthont, mely a nevéből is adódóan az „utcai sportok” versenyeinek színhelye lesz. A költségek oldala kényes kérdés Argentínában is, hiszen 126 millió dolláros költségvetéssel pályáztak és már 180 milliónál tartanak. Ez azt mutatja, hogy igencsak elkalkulálták magukat, de a szervezőbizottság azzal igyekszik ennek az élét tompítani, hogy minden állandó épített helyszín esetében megvan a terv a későbbi felhasználásra.

 


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: