U20-as Európa-bajnokság 2018, Sopron

Bemutatkoznak a magyar válogatott EB-selejtezőbeli ellenfelei: Litvánia

2017.11.10. 18:56 | Európa

November 11-én, szombaton kezdetét veszi a 2019-es női kosárlabda Európa-bajnokság selejtezősorozata. Felvezető összeállításainkban bemutatjuk a magyar válogatott csoportellenfeleit. A második részben Litvániával ismerkedhetünk meg.


Ha Oroszországról azt írtuk, hogy felemás időszak van a felnőtt válogatottjuk mögött, akkor ez Litvániára hatványozottan igaz. Akik évek óta rendszeresen követik a női kosárlabda nemzetközi történéseit, ők pontosan tudhatják, hogy Litvániának van egy 1989-90-es generációja, melytől sokat várt a szakma. Ez a Petronytė, Nacickaitė, Solopova - féle generáció, melynek felnőtt szinten eddig nem sikerült az áttörés.


A 2015-ös Európa-bajnokság a legjobb tornájuk eddig, mely során a középdöntőben a szerbeket és az oroszokat is verték. Végül Budapesten egylabdás negyeddöntőt veszítettek Fehéroroszországgal szemben és aztán "csak" a 8. helyen zártak. Ezt követően a 2017-es kontinenstornára nem sikerült kijutniuk. Nagy felzúdulás volt emiatt Litvániában és személyi következményei is lettek. Felállították a szakmai stábot és visszakapta a stafétabotot Mantas Sernius, aki 2015-ben irányította a válogatottat.

 


Litvániában nincs erős nemzeti bajnokság, évek óta az Euroligába sem tudnak csapatot delegálni. Ennek megfelelően a legtöbb tehetséges játékosuk hamar légiósnak áll. Keresettek a piacon a litván játékosok, hiszen jó képzési rendszerből érkeznek, remek alapokkal rendelkeznek. A török, lengyel gárdák előszeretettel várják a litván légiósokat, de például Monika Grigalauskytė vagy Egle Siksniute hazánkban is eredményesen szerepelt.


A litvánok elsősorban magas posztokon erősek. Gintarė Petronytė-t senkinek sem kell bemutatni, jelenleg a Galatasaray meghatározó centere. Mellette Egle Sulciute, aki a Hainaut Basket húzóembere és Monika Grigalauskytė is bizonyította, hogy nemzetközi szinten is remek teljesítményre képes. Természetesen ha a litván csapatot nézzük, akkor ki kell emelni Kamilė Nacickaitė-t, aki Törökországban komoly karriert csinált, még ha nem is mindig húzóemberként, illetve megfordult a Dinamo Moszkvánál is.


A litván szövetség honlapján Egle Siksniute adott egy hosszabb interjút, melyből kiderül, hogy a régi szakmai stáb a játékosok bizalmát nem élvezte egy idő után. Nehezen tudtak az akkori elképzelésekhez alkalmazkodni, de a visszatérő Mantas Sernius-ban nagyon bíznak. A fiatal, még mindig csak 34 éves szakembert elsősorban a motiváció, kohézió megteremtése terén tekintik kiemelkedőnek hazájában. Mivel nagyon különböző kosárlabda kultúrákból térnek haza a játékosaik, erre szükség is van. Nyáron az Európa-bajnokságon nem volt érdekelt Litvánia, de egy hosszú edzőtábort már tartott az új stáb és általonosságban elmondható, hogy bizakodva várják az előttünk álló sorozatot.

 


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: