Világbajnokság 2018

Litvánia ellen mutatkozik be a magyar válogatott

2017.11.11. 10:54 | Magyar válogatott | Írta: Nagy Norbert

Szombaton megkezdődik a 2019-es Európa-bajnokság selejtezősorozata. A magyar válogatott ellenfeleit a korábbiakban egy hosszabb cikksorozatban bemutattuk, Litvániáról ITT írtunk. Nézzük, hogy szombaton mi várható.

 

ÉLŐ VIDEÓ ITT


Nem volt szerencséje a megújuló magyar csapatnak a sorsolással, hiszen rögtön a továbbjutás szempontjából egy kulcsmeccs vár a magyar lányokra. Minden józan számítás szerint Litvánia lesz a közvetlen ellenfelünk a továbbjutás szempontjából. Mint ismeretes a nyolc csoportból az első helyezettek és a hat legjobb második kvalifikálja magát a Szerbiában és Lettországban megrendezésre kerülő kontinenstornára. A mi csoportunk favoritja Oroszország, míg Albánia várhatóan nem tud majd megszorongatni egyetlen riválist sem. Ez azt jelenti, hogy Litvániával akár az egymás elleni összevetés is döntő lehet. Emiatt pedig akár győzelem, akár vereség esetén a szombati meccs különbsége sem mindegy.

 


Mindkét válogatott megújult az előző másfél évhez képest. A litvánok nem voltak ott a 2017-es Európa-bajnokságon. A selejtező után megköszönték a kapitány munkáját és egy régi-új vezetőedző érkezett a kispadra. Mantas Sernius irányította a 2015-ös magyar-román közös rendezésű Európa-bajnokságon 8. helyezett együttesüket. A magyar válogatottnál pedig a cseh nemzeti csapathoz távozó Stefan Svitek helyét szintén egy visszatérő kapitány vette át Székely Norbert személyében. Nagyjából ennyi is a hasonlóság a két együttes között, hiszen a litvánoknál minden rutinos játékos visszatért. Egy kifejezetten tapasztalt kerettel várják a sorozatot, miközben nálunk éppen egy generációváltás kezdődött.


A magyar válogatott esetében két szempont alapján érdemes figyelni a következő selejtezősorozat történéseit. Az egyik az természetesen az eredményesség, a másik pedig az, hogy a sorozat végére, azaz 2018. novemberére kialakul-e egy olyan mag az elmúlt évek sikeres utánpótlásából feltörekvő játékosokból, akik a következő 5-8 év alapját adhatják. A litvánoknál nincs honosított játékos, náluk Cyesha Goree a magas posztokon nyújthat segítséget. Korábban Allie Quigley és Courtney Vandersloot is olyan honosított volt, aki az adott szezonban nem játszott Magyarországon, Goree immár a harmadik évét kezdi hazánkban. Ennek megfelelően akár a Győr együttesében csapattársként, akár ellenfélként találkozhatott a keret tagjaival.


A két csapat ellentétes szerkezetű. Litvánia a Galatasaray-ban remeklő Gintarė Petronytė vezetésével egy kifejezetten magas szerkezetű együttes. Érdekesség, hogy még a számukra igencsak rosszul sikerült 2017-es selejtezősorozatban is a harmadik legjobb lepattanózók voltak. Petronytė mellett Egle Sulciute és Monika Grigalauskytė is nemzetközi rutinnal rendelkező center, addig a magyar csapatnak ezen a téren szűkösebbek a rotációs lehetőségei. Sok múlik azon, hogy a festékben mennyire sikerül felvenni a versenyt. Nem véletlen, hogy Székely Norbert is minden nyilatkozatában a védekezés fontosságát emelte ki.


A litván válogatott kerete: Gintarė Petronytė (Galatasaray), Giedrė Labuckienė (Wisla Can Pack Krakow), Monika Grigalauskytė (Energa Torun), Eglė ©ulčiūtė (Hainaut Basket), Laura Svarytė (Enisey Krasznojarszk), Marina Solopova (Satu Mare), Mantė Kvederavičiūtė (Udominate Basket), Kamilė Nacickaitė (Adana ASKI), Andra Gabalytė (Fortūna), Santa Okockytė (TSV 1880 Wasserburg), Dovilė Saurazaitė (Hoptrans-Sirenos), Laura Juąkaitė (Kibirkątis).


A magyar válogatott kerete: Goree Cyesha Damian, Krivacevic Tijana, Simon Zsófia, Varga Zsófia (CMB Cargo Uni Győr), Studer Ágnes (Atomerőmű KSC Szekszárd), Katona Szidónia, Medgyessy Dóra (Ceglédi EKK), Dubei Debóra, Határ Bernadett (Sopron Basket), Szabó Fanni, Zele Dorina (Aluinvent DVTK Miskolc), Raksányi Krisztina (PEAC-Pécs).


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: