U20-as Európa-bajnokság 2018, Sopron

Remek győzelemmel kezdte az Eb-selejtezőt a magyar válogatott

2017.11.11. 20:20 | Magyar válogatott | Írta: Nagy Norbert

A magyar válogatott nagy csatában 73-70-es győzelmet aratott Litvániában a 2019-es Európa-bajnokság selejtezősorozatának első mérkőzésén.

 

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA


Remekül indult a találkozó, nem telt el 4 perc és 10-3-ra vezetett a magyar válogatott Kėdainiai városának telt házas arénájában. Kifejezetten magas szerkezetben játszó riválisunk 12-11-re felzárkózott, de nem engedtük fordítani a hazaiakat. Az első szakasz végén 19-16-os magyar vezetést regisztrálhattunk. Krivacevic Tijana már 6 pontnál járt, de örömteli, hogy mellette még öten betaláltak az első 10 percben. Igazi csapatteljesítményt láthattunk.


A második negyed nem indult jól. A litvánok 9-0-s sorozatot mutattak be és ezzel 25-19-re fordítottak. Székely Norbertnek időt is kellett kérnie. Cyesha Goree lépett elő vezérré, aki egymást követő három támadásból bizonyult eredményesnek és a 6 pontjával 28-27-re felzárkózott válogatottunk. Innentől kezdve a félidőig nem alakult ki igazán nagy különbség. Zele triplájával egyenlítettünk, majd a félidőben már 11 egységnél járó Goree révén 32-30-ra vezettünk is. A hazaiak azonban Kamile Nacickaite vezetésével fordítottak és 38-37-re vezettek a nagyszünetben.


A félidei statisztikát szemlélve igazán nagy differencia a fontos mutatókban nem alakult ki. Valamivel jobban szedték a lepattanókat a litvánok, de ezzel előzetesen is lehetett számolni. Gintare Petronyte volt a legeredményesebb játékosuk, 10 pontnál járt ekkor.

 


A harmadik etap is úgy indult, mint a második. Ismét a litvánok kaptak el egy jobb sorozatot és 45-37-nél már 7-0-s szériában voltak, amikor Székely Norbert időt kért. A legnagyobb hazai előny 9 pontnál mutatkozott ebben a szakaszban, de Studer Ágnes remek labdaszerzései és Krivacevic ponterős játéka gyorsan visszahozta a magyar csapatot. Krivacevic és Határ Bernadett együtt volt a pályán, így igyekezett alkalmazkodni az ellenfelünk magas szerkezetéhez a szakmai stáb.


A mérkőzés legkritikusabb szakaszát a harmadik negyed utolsó 4 percében élhettük át. Határt két támadóhibával kifújták a játékvezetők, majd egy triplát is kapott válogatottunk. Ezzel 53-45-nél ismét elléptek 8 egységgel a hazaiak. A magyar csapat azonban nem roppant meg. A legjobbkor jött Studer hármasa, majd Katona Szidónia és Raksányi Krisztina 57-52-re felhozta a mieinket. A negyedik negyed elején is folytatódott a jó sorozat. Ismét Studer szerzett labdát, majd Goree 2+1-es helyzetet alakított ki. Ezzel 57-55-re módosult az állás. Ezt követően ismét a Raksányi, Katona kettős villant és 59-59-nél újra egyenlő volt az állás.


Varga Zsófia találatával 61-59-nél fordított a magyar csapat, így ekkor már hazai időkérés miatt állt a játék. Goree duplájával 57-48 után 15-2-es sorozatban volt válogatottunk, ez pedig szám szerint 63-59-es előnyt hozott. Természetesen nem adták fel a hazaiak, Nacickaite és Egle Sulciute révén 64-63-nál visszavették a vezetést. Bár egy-egy ziccer maradt ki, de Studer és Goree büntetőt nem hibázott, így az utolsó két percbe lépéselőnyben érkeztünk. Ezt növeltük tovább, amikor Goree 2+1-es helyzetet értékesítve 71-67-es előnyhöz juttatta a magyar csapatot.


A hazaiaknál Petronyte fáradni látszott, egy triplát azonban a végjátékban így is bevágott. Volt még 20 másodperc hátra, amikor támadhattunk. A menetrendszerinti hazai fault után Simon Zsófia keze nem remegett meg, ezzel 73-70-re módosította az állást. Az utolsó támadásból nem talált be Litvánia, így a Eb-selejtezők nyitányán kulcsfontosságú győzelmet aratott a magyar válogatott. Goree 21, míg Krivacevic 14 ponttal zárt. A magyar csapat szerdán Albánia ellen folytatja szereplését a sorozatban.

 

Eredmény

Litvánia - Magyarország 70-73 (16-19, 22-18, 19-15, 13-21)

 

Statisztika

 


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: