Világbajnokság 2018

Litvánia után, Albánia előtt a magyar válogatott

2017.11.13. 11:15 | Magyar válogatott

Hétfőn az M4 Sport készített egy hosszabb interjút Székely Norbert szövetségi kapitánnyal. A beszélgetés során a litvániai bravúros győzelemre való visszatekintés mellett már az albánok elleni miskolci találkozó is szóba került.

 

 

Forrás: M4 Sport


A magyar válogatott Litvániából Miskolcra tért vissza, ahol a folytatja a közös munkát és felkészülést immár a szerdai selejtezőre. „Nehéz így kezdeni, de azt gondolom, hogy most a stábot kell kiemelni. Iványi Dalmát, Kovács Andit és Cziczás Lacit, akik rengeteget segítettek.” – kezdte a visszatekintését Székely Norbert, majd így folytatta: „Talán ez az első, de rögtön mellette ott vannak a játékosok, akik egymásért mindent megtettek. Ezt az első perctől lehetett látni, hogy ők egy nagyon összetartó társaság.” - jelentette ki a kapitány.


„Ahogy múlt héten hétfőn beléptünk a csarnokba: elkezdtek dolgozni együtt és próbálták megtalálni azokat a legjobb lehetőségeket, játékkapcsolatokat, emberi kapcsolatokat, amiben tudnak jól működni. Már akkor látszott, hogy itt nagyon jó dolgokra számíthatunk. Kevés felkészülési időnk volt. Próbáltuk ismételni azokat a dolgokat, amiket az elmúlt években csináltak Stefan Svitekkel. Most pedig azt próbáljuk meg, hogy ezt fent is tudjunk tartani. Az albánok elleni mérkőzés a kötelező kategória, de mindig az a legnehezebb.” - fogalmazott a kapitány, akit kérdeztek a litvániai mérkőzés fordulópontjáról is. Ez a harmadik negyedben bekövetkezett védekezésbeli változtatás volt.

 


„Ott mindenképpen meg kellett húzni, mert hátrányban voltunk. Szerettük volna azt, ha érvényesül a sebességünk. Addig leginkább a litvánok magassága érvényesült. Le tudták szedni a lepattanókat, nagyon szépen kiszorítottak minket a betöréseknél a palánk alatti területekről. Elmentünk egy csapdázós védekezésbe a 2-2 játékhelyzeteknél. Rengeteg labdát szereztünk, fel tudtuk gyorsítani a támadójátékaikat, kimozdítottuk őket a komforthelyzetükből.” – mondta a kapitány, aki szerint ekkor lélektanilag megfordult a meccs:


„A labdákból, amik nálunk voltak, ziccert dobtunk a másik oldalon. Ez alapvetően megváltoztatta a játék képét. Mentálisan egyre jobban jöttünk fel, a litvánokat pedig nyomta a teher, így jutottunk be a végjátékba. Ott a hazai csapat hozott rosszabb döntéseket, mi jobbakat. Úgy, hogy egy nagyon komoly nézőközönség előtt kellett játszani. Erre külön büszkék vagyunk.”


Adódott a kérdés a televíziós beszélgetés során, hogy mennyire hitt a bravúrban a magyar csapat. „Ez a csapat azért jó, mert hisz egymásban. Azt a hitet, amit láttam a szemükben egymás iránt, aziránt, hogy ezt a mérkőzést meg lehet nyerni, az szenzációs volt. Én pillanatig nem kételkedtem, de belőlük indultam ki.”


Átalakult a válogatott az elmúlt évekhez képest, így arról is érdeklődtek Székely Norbertnél, hogy hol tart a csapatépítés. „Kis lépésekkel szabad itt haladni. Először taktika szintjén, aztán utána a játékosállomány szintjén. Szépen lassan próbáljuk úgy felépíteni ezt a csapatot, hogy utána a 2019-es Európa-bajnokságra tudjunk gondolni. Azzal, hogy ezt a mérkőzést megnyertük, az építkezést tudjuk biztosabbá tenni. Arra adunk lehetőséget magunknak, hogy tovább folytassuk és arra, hogy a mostani derékhad be tudja bizonyítani: ott a helye és a fiatalok is meg tudják mutatni, hogy ott a helyük. Ebből egy nagyon pozitív elegy adódott eddig is és remélem, hogy a jövőben is így lesz ez.”


Bár még csak egy forduló telt el a selejtezősorozatból, de az előzetes számítások azt mutatják, ha Albániát sikerül kétszer legyőzni és hazai pályán is felülmúlja válogatottunk Litvániát, akkor nem okozhat gondot a kvalifikáció. „Sok „ha”-val kezdődő mondat van még. Koncentráljunk mindig a következő mérkőzésre, én azt szeretném kérni mindenkitől, leginkább a játékosaimtól. Azt gondolom, előfordulhat az, hogy ezen a litvániai mérkőzésen fog eldőlni a továbbjutás. Én azt remélem, hogy az oroszok elleni mérkőzések is élesek lesznek és ott is lesz keresnivalónk. Ha pedig így lesz, akkor azok is befolyásolhatják, hogy melyik csapat jut tovább.” – nyilatkozta a szövetségi kapitány.


Azzal kapcsolatban, hogy lesz-e változás a kezdőben a szerdai összecsapáson, a szakmai stáb később dönt. „Még ezt nem döntöttük el ebben a pillanatban. Két edzésünk van még hátra és megpróbáljuk a lehető legjobb kezdőötöst a pályára tenni. Én azt gondolom, hogy nagyon sok pozitívumot kaptunk a kispadról. Sok lehetőség van ebben a csapatban, megpróbáljuk a lehető legjobban kihasználni ezeket a lehetőségeket. Teljesen mindegy, hogy ki a kezdő és ki az, aki a padról jön. Azt az energiát kell kihasználnunk, amit beletesznek a játékosok. Én nagyon bizakodó vagyok.” – összegzett Székely Norbert.

 

Forrás: M4 Sport


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: