Világbajnokság 2018

Nyilatkozatcsokor az albánok elleni siker után

2017.11.16. 08:23 | Magyar válogatott

A magyar válogatott végig vezetve ponterős teljesítménnyel 137-48-ra legyőzte Albániát a 2019-es Európa-bajnokság selejtezőjének második fordulójában. A magabiztos siker után a találkozót közvetítő M4 Sport szólaltatta meg a főszereplőket.

 

Fotó. FIBA

Fotó. FIBA

 

„Gyakorlatilag a harmadik percben meg lehetett ezen a mérkőzésen nyugodni. Olyan technikai, sebesség, magasság, erő-különbség mutatkozott a két csapat között, hogy tulajdonképpen már akkor lehetett látni, hogy nyerni fogunk.” – kezdte értékelését Székely Norbert, a válogatott szövetségi kapitánya. A szakvezető elmondta, hogy több játékelemet is igyekeztek gyakorolni. Gondolva már a februári találkozókra, amikor Oroszország és Litvánia válogatottja érkezik hazánkba.


„Próbáltunk variációkat, próbáltuk megoldani azokat a védekezéseket, amiket gyakoroltunk. Ez hellyel-közzel sikerült. Azt gondolom, hogy a litván meccs nagyon sokat kivett belőlünk. Fantasztikus értéke van és nagyon remélem, hogy az is marad. Akkor van igazából nagyon komoly értéke, ha kijutunk az Európa-bajnokságra. Ezt pedig februárban el is dönthetjük abban az esetben, ha megnyerjük azt a két mérkőzést. Nagyon szépen köszönjük a közönségnek, akik itt voltak! Elképesztő biztatást kaptunk. Jó bemelegítést jelentett az orosz és a litván hazai rendezésű mérkőzés előtt, ami szintén itt lesz. Én nagyon remélem, hogy ez egy útnak az eleje és nem a közepe vagy a vége.” – fogalmazott Székely Norbert az M4 Sportnak, majd így folytatta nyilatkozatát:


„Ez a csapat 12 emberből áll. Mind a 12-re számítottunk a litvánok elleni mérkőzésen is és ezen az estén is. Szépen érzik a játékosok, hogy mikor kinek kell egy kicsit többet hozzáadni és mikor lehet a saját értékeket hangsúlyozni. Nagyon jó útra tértünk rá és ezt az utat folytatni kell. A litvánok elleni meccs nagy érték. Az albánok elleni kevésbé, de ezt a mérkőzést is meg kell nyerni, hogy az ember kijusson az Európa-bajnokságra.”

 


Az elmúlt két meccsen Studer Ágnes remek teljesítménnyel mutatkozott be a felnőtt válogatottban. Albánia ellen a 14 pontja mellett 4 szerzett labdája is volt a Szekszárd irányítójának. „Lendületesen tudtunk játszani. Jó játékot mutattunk be a kilátogató nézőknek. Hellyel-közzel tudtunk jól védekezni és abból minél több labdát szerezni, amiből lettek gyorsindítások. Tudtuk, hogy ez a csapat nem olyan erős játékot játszik és gyakorolhattuk azt, amit szerettünk volna.” – értékelt Studer Ágnes, aki az első félidő végén egy dudaszós triplát is szerzett. „Azért volt vicces, mert a délelőtti edzésen pont ugyanígy dobtam be félpályáról.” – emlékezett vissza a televíziós nyilatkozatában.


Medgyessy Dóra 10 gólpasszt osztott ki a találkozón. „Az volt a fontos, hogy komolyan vegyük a meccset. Úgy gondolom, hogy ezt meg is valósítottuk. Jól kezdtünk. Azzal kell megtisztelni az ellenfelünket, hogy komolyan és keményen védekezzünk ellenük. Ez sikerült is, ami megadta az alaphangot.” – fogalmazott a Cegléd irányítója, aki a csapategységet emelte ki. „Jól sikerült ez a másfél hét, amit együtt eltöltöttünk. Sikerült visszarázódni abba a kerékvágásba, amit nyáron elkezdtünk. Kezd összeérni olyan szintre a csapat, ami nagy sikereket hozhat. Ez jó érzés! Mindenképpen azt várom, hogy továbbjussunk a csoportból. A litvániai meccs mindenkinek nagy önbizalmat adott. Remélem, hogy februárban így fogunk majd találkozni és innen tudjuk folytatni.”


Határ Bernadett 17 ponttal és 11 lepattanóval dupla-duplát ért el. Arra a kérdésre, hogy a nemzeti csapatban volt-e ennyire erős mérkőzése, így válaszolt: „A válogatottban még szerintem nem. Kicsit könnyebb dolgom volt, hiszen nem rendelkeztek igazán erős centerrel az albánok. Ezért arra játszottunk, – nemcsak nekem, hanem az összes centerünknek –, hogy adjuk be a labdát és ez jól sikerült.” – nyilatkozta az M4 Sportnak a Sopron Basket centere, aki elmondta: úgy érzi, hogy védekezésben van több feladata a válogatottban, mint támadásban.


Miskolc ismét kiváló házigazdának bizonyult és februárban itt rendezik az oroszok, illetve a litvánok elleni várhatóan sorsdöntő hazai találkozókat is. „A választás egyik oka az volt, hogy töltsük meg a csarnokot. Nagyon nem mindegy, hogy a lányok is érzik-e, egy teli csarnokban hogy lehet kosárlabdát játszani.” – mondta Szalay Ferenc, az MKOSZ elnöke, mielőtt az Albánia elleni találkozót értékelte volna. „Úgy gondolom, hogy éltek a lehetőséggel a játékosok. Azzal, hogy 130 pontnál 6 másodperccel a vége előtt elvetődnek a labdára, küzdenek, becsülve ezzel a legmagasabb szinten az ellenfelet, csodálatos meccset láttunk.”


A szövetség első embere az átalakuló válogatottról is megosztotta a gondolatait. „Többször elmondtam, hogy csapatépítésben vagyunk. Nyilván szeretnénk kikerülni az Európa-bajnokságra, de ezelőtt még az a cél, hogy hosszú távra, legalább 3-4 évre előre gondolva építsünk válogatottat. Olyan csapatunk van, melynek a fiataljai 18 és 22, az idősebbek 23 és 27 évesek. Én azt gondolom, hogy jó a kohézió. Jó utat választott Székely Norbert. Ha megnézzük a négy edzőt, akik együtt dolgoznak a csapattal, akkor egy tudatosan gondolkozó, építkező csapatvezetést látunk. Biztos vagyok benne, hogy még vannak tehetséges gyerekeink, akik ide tudnak jutni a felnőtt keretbe.” – fogalmazott Szalay Ferenc, majd így folytatta értékelését:


„Hogy a litvánokat megvertük, az csoda. Ez a mai mérkőzés pedig azért csoda, mert magyar csapatra ritkán jellemző, hogy akkor is küzd, amikor lefutott a meccs. Ezek a lányok ezt is meg tudták tenni és bárki volt a pályán, látszott, hogy az edzők feladatot adtak neki. Senki nem úgy játszott, hogy lesz, ahogy lesz. Mindenkinek volt feladata és meg is oldották azokat rendesen. Nagyon remélem, hogy a következő néhány évben európai szinten is ütőképes magyar válogatott lesz.”

 

A mérkőzés teljes egészében, a fenti interjúkkal együtt visszanézhető az M4 Sport felületein.


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: