Világbajnokság 2018

Bourges-ba látogat a Sopron

2017.12.06. 14:29 | EuroLiga

Szerdán 20 órától a Sopron Basket a Bourges otthonában lép pályára a női kosárlabda Euroligában. A soproni klub beharangozója ITT olvasható a találkozóhoz. Az alábbiakban a szerkesztőségi felvezetőnk érhető el.

 

ÉLŐ VIDEÓ


Tradicionális rangadóra kerül sor, hiszen az Euroliga mezőnyének két legrégebbi résztvevője csap össze. Az elmúlt 18 évben igen sokat változtak az erőviszonyok Európában, de a két klub immár közel két évtizede állja a versenyt. Idén egyértelműen a Sopron kezdte jobban az Euroligát. Roberto Iniguez együttese 4/2-es mutatóval áll. Eddig mindössze a két tavalyi F4 résztvevőtől szenvedett vereséget a Sopron. A Bourges ezzel szemben 1/5-ös mutatóval rendelkezik. Az egyetlen sikerüket a Castors Braine otthonában aratták. Ezekből is kiderül, hogy óriási a tétje a szerda esti rangadónak. Egy idegenbeli bravúrral a Sopron hatalmas lépést tenne abba az irányba, hogy tavasszal valamelyik FIBA sorozatban tudja folytatni a szereplését. A francia együttesnek pedig ezen esélyek életben tartásához van szüksége a sikerre.

 


Sok tekintetben hasonló a két klub csapatépítési felfogása. A Bourges-ra is igaz, hogy egy légiósokkal megerősített rutinosabb maghoz (Cristina Ouvina, KB Sharp, Sarah Michel, Katherine Plouffe, Diandra Tchatchouang, Elodie Godin) feltörekvő hazai fiatalokat (Marine Johannes Johannès, Valeriane Ayayi, Alexia Chartereau) választanak. Ez a szisztéma mindig magában hordozza azt a kockázatot, hogy hullámzóbb lesz a teljesítmény. Ezt most Bourges-ban hatványázottan megtapasztalhatja a hazai közönség, hiszen remek győzelmeik vannak a bajnokságból. Minden esélyük adott arra, hogy egy év szünet után visszatérjenek a bajnoki döntőbe, de a nemzetközi porondon az elmúlt években megszokottá váló bravúrjaik ősszel elmaradtak.


Az új vezetőedző Olivier Lafargue 13 év után tette át a székhelyét a Basket Landes-tól, melyet gyakorlatilag egymaga épített fel élcsapattá. Hozta magával az ott kialakított elképzeléseit, melyek egy igen mély rotációra épülnek. Elég annyit mondani, hogy hat forduló után kilenc játékosuk átlagol 15 perc felett az Euroligában. Ez szinte példátlan ezen a szinten. A francia kosárlabdára általánosságban jellemző a stabil védekezés és a kiváló csapatjáték. Ezúttal sincs másként, a legtöbb szerzett labdája a Bourges együttesének van eddig idén, a harmadik legtöbb gólpasszt ők osztották ki és még mindig igen kevés pontot kapnak. Elég annyit mondani, hogy a Kurszk is mindössze 76 egységig jutott ellenük.


Amiben a korábbi évekhez képest visszaestek, hogy jelentősen megnőtt az eladott labdáik száma. A harmadik legtöbbel rendelkeznek idén a mezőnyben, ami vélhetően a rutintalanabb hazai magnak is betudható. Ezt előszeretettel kihasználták a riválisaik korábban. A lepattanók terén a mezőny második feléhez tartoznak. Nagyon sok múlik azon, hogy itt a Sopron tudja-e érvényesíteni a fölényét. Ahogy arra kitértünk, a Bourges-nak az a fegyvere megmaradt – különösen a hazai meccsein –, hogy eladott labdákba kényszerítik bele a riválisaikat és ezekből igen sok pontot érnek el. Közel 17-et szereztek így meccsenként. A korábbi években nem feküdt a francia stílus a Sopronnak, de ebben Roberto Iniguez nagy változásokat hozott. A védekezés színvonala felnőtt hozzájuk és ha támadásban a válogatott szünet előtti hatékonysághoz visszatér a magyar bajnok, akkor esélyes.


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: