U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Szentpéterváron erős klubcsapat formálódhat

2018.01.02. 09:48 | Oroszország

Az év végét Oroszországban a női kosárlabdával kapcsolatban szentpétervári hírek tartották izgalomban. Hivatalosan is kimondásra került ugyanis, hogy a jelenleg harmadosztályú Szpartak Szentpétervár együttesénél szintlépésre készülnek.


A szentpétervári női kosárlabdázás nem éli az aranykorát. Ugyan a 2000-es évek elején még volt egy kisebb fellángolásuk, 2004-ben az Európa Kupát is megnyerték, de azóta folyamatosan csúsznak vissza. Jelenleg az orosz harmadik vonalban küzdenek a feljutásért. A városban azonban komoly a törekvés arra, hogy a női kosárlabda újra meghatározó szerepet töltsön be.

 


Az egyik legnagyobb helyi lap közölt egy összeállítást a tervekről. A regionális kosárlabda szövetség elnöke Valeriy Diev nyilatkozta, hogy a városi vezetéssel sikeres tárgyalásokat folytattak. Ennek megfelelően az eddigi 17 millió rubelről 32 millió rubelre, azaz megközelítőleg 142 millió forintra nő a női kosárlabda támogatása a következő évben. Emellett infrastrukturális fejlesztés is kezdődik, a női kosarasok egy saját csarnokot kapnak.


A projekt komolyságát jelzi, hogy nevét adta hozzá az orosz válogatott csapatkapitánya Evgeniya Belyakova, aki jelenleg az UMMC Jekatyerinburg játékosa. A szentpétervári születésű klasszis kijelentette: ha visszajut a helyi csapat az élvonalba, akkor hazaigazol és otthon kívánja befejezni pályafutását. Segítve, hogy a csapat minél jobb eredményeket érjen el.


Nem először merül fel az utóbbi években a szentpétervári női kosárlabdázás fejlesztésének szándéka. Oroszországban Moszkva és környékén több minőségi képzést biztosító műhely működik. Az Euroligából ismert sztárcsapatok is fel tudják szívni környeztükben a tehetségeket, de Szentpéterváron és annak régiójában minőségi női kosárlabdára szűkösek a lehetőségek. Holott egy óriási területről és rengeteg megszólítható fiatalról van szó.

 


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: