U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Matematikailag is bebiztosíthatja a továbbjutást a Sopron

2018.01.09. 23:24 | EuroLiga | Írta: Nagy Norbert

Szerdán 18 órától a Sopron Basket az Euroliga 11. fordulójában a Villeneuve d'Ascq együttesét látja vendégül. A soproni csapat egy győzelemmel matematikailag is biztosíthatja, hogy tavasszal folytathatja nemzetközi porondon.

 

ÉLŐ VIDEÓ ITT

 

Írta: Nagy Norbert


A két csapat novemberi találkozóján a Sopron Basket 83-73-as győzelmet aratott Franciaországban. Az őszi menetelés egyik nagy diadala volt ez, hiszen a magyar csapatok a regnáló francia bajnokhoz jellemzően nem nyerni jártak a korábbi években. Annak a találkozónak a kulcsa az 50%-os soproni dobószázalék volt, amikor 64 mezőnykísérletből 32 utat talált a gyűrűbe. Ezen felül a lepattanócsatát is nyerte a magyar csapat 40-32-re. Ez azért is nagy tett, mert 10 forduló után a harmadik legtöbb lepattanót a franciák gyűjtötték a sorozatban.


Ha sikerülne a Sopronnak megismételni ezt a bravúrt, az rendkívül sokat érne. Négy forduló van ugyanis hátra az alapszakaszból. Ahogy a klub beharangozója is kiemelte, a franciák két sikerrel kevesebbel rendelkeznek, mint a Sopron Basket és ha szerdán ismét sikerülne felülmúlni őket, akkor már matematikailag sem tudnának előzni. Mivel a CCC Polkowice együttesét már biztosan megelőzi a Sopron, ez azt jelentené, hogy sikerülne továbbjutni a nemzetközi porondon.

 


A két csapat ellentétesen kezdte az új esztendőt. A Sopron elégedett lehet az első héttel, hiszen Kurszkban remekül helyt tudott állni Roberto Iniguez együttese. Ezt követően - bár nem volt sok idő regenerálódni a BEAC elleni bajnoki előtt -, de a fővárosi vendégszereplés remek játékot és ponterős teljesítményt hozott. A Villeneuve d'Ascq ezzel szemben két vereséggel indította 2018-at. Az Euroligában a Castors Braine otthonában maradtak alul, míg a bajnokságban a Lyon-tól kaptak ki.


A franciák kisebb gödörben vannak, ez nem is kérdés. Ennek oka lehet, hogy sérülések hátráltatják őket. Virginie Brémont például régebb óta hiányzik. Az egyik francia szaklap éppen a minap írta meg: MRI vizsgálat vár rá, hogy kiderüljön mennyire súlyos a lábsérülése. Ugyanezen összeállításból derül ki az is, hogy jó eséllyel Jo Leedham sem léphet pályára Sopronban. Johanne Gomis is kisebb sérüléssel bajlódik, de a játéka nem kérdéses. Szükségük is van rá a galloknak, hiszen 11.6 ponttal, 4.1 lepattanóval és 2.5 gólpasszal az egyik legjobb mutatói vannak.


A lille-i együttes háza tájáról érkező hírektől függetlenül nem szabad lebecsülni a riválist, komoly értékeik vannak. Ez még akkor is igaz, ha kevesebb – az EL-meccsek eldöntésére alkalmas – klasszissal rendelkeznek, mint a korábbi években. Gomis mellett Pauline Akonga a legeredményesebb játékosuk. A 36 éves kongói center 12.5 pont, 5.3 lepattanó átlaggal rendelkezik. Érdemes még kiemelni a hazánkban is két szezont eltöltő Nevena Jovanovicot, akinek nagyon rosszul sikerült az ősz. A novemberi válogatott szünetben helyi lapokban az is megjelent, hogy légiós-cserén is elgondolkozott a klub. Azóta viszont a Polkowice, a Kurszk és legutóbb a Castors Braine ellen is csapata egyik legeredményesebbje volt.


Összességében a soproni csapat esélyesnek tekinthető. Ősszel látható volt, hogy megvan az ellenszer a franciák játékára. Jelen pillanatban azt is meg lehet kockáztatni, hogy több a rutin és a több a klasszis a mieinknél. Jó ezt leírni, hiszen sokáig hasonló kaliberű csapatok vendégjátéka esetén komoly reményeket nem lehetett megfogalmazni. A Villeneuve d'Ascq-nál Frederic Dusart vezetőedző kicsit más rendszert alkalmaz, mint amit francia csapatokból megszokhattunk. Szűkösebb rotáció mellett több egyéni megoldást enged. Idén a védekezésük sem tűnt mindig olyan fojtogatónak, mint korábban. Vélhetően az állomány sem alkalmas erre ezúttal. Ilyen szemszegből pedig az őszi meccshez hasonlóan érvényesülhetnek a Sopron kvalitásai.


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: