U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Bemutatkozik a Sopron Basket EL-negyeddöntős ellenfele a Fenerbahce

2018.02.03. 20:39 | Törökország

Szerdán lezárult a női kosárlabda Euroliga 2017/2018-as kiírásának alapszakasza. Hivatalossá vált, hogy a Sopron Basket a Fenerbahce gárdájával mérkőzik a negyeddöntőben. Röviden bemutatjuk a török csapatot.

 

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA


A Fenerbahce az UMMC Jekatyerinburg mellett az elmúlt évek legstabilabb csapata volt a legjobb négy közé jutás szempontjából az Euroligában. Sorozatban hatszor játszottak elődöntőt. Ebből háromszor finálét is vívtak, egyszer pedig F4 házigazdák voltak, de nyerniük még soha nem sikerült. A Sopron elleni párharc pikantériáját adja, hogy Roberto Iniguez is vezette korábban Euroliga fináléban az isztambuli csapatot. Sokszor előkerülő kérdés, hogy a török klubok közül milyen tényezők emelik ki a Fener-t. Sok tiszavirág életű török projektet láttunk az elmúlt években, de a Fener-nél – természetesen a szükséges anyagi források megmozgatása mellett – van egy összetartó hazai mag, az utánpótlásra is odafigyelnek. Talán a leginkább európai rendszerben felépülő és működő török női gárdáról van szó.


A Fenerbahce kerete az elmúlt években nem sokat változott, idén nyáron azonban alaposan átalakították és meg is fiatalították azt. Az isztambuli sztárcsapat Anastasiya Verameyenka kivételével az összes légiósától megvált. Ez nem idegen lépés, általában 2-3 évad után frissítik fel a légiós-különítményüket. Ennek a váltásnak köszönhető többek között Jantel Lavender és Allie Quigley távozása. Az új igazolásaik az idei évre Ana Dabovic, Aerial Powers, Jonquel Jones, Kelsey Plum, Tilbe Şenyürek, Özge Yavaş és Kia Vaughn voltak a nyáron. Az elmúlt szezon alapcsapatából Tuğçe Canıtez, Pelin Bilgiç, Esra Ural, Ayşe Cora és Birsel Vardarlı maradt az évad elejére. Ők jelentik azt az alapot, amit a bevezetőben kiemeltünk: biztosítják a folytonosságot és azt, hogy legyen csapategység.

 


A szezon eddigi része nem sikerült rosszul a Fener-nek, igaz kiemelkedően sem. Az Euroliga B-csoportjában 10 győzelemmel és 4 vereséggel zártak. Hiába verték kétszer a Jekatyerinburgot, a YDÜ gárdájával szemben két alkalommal is alulmaradtak, de Schio-ban és Salamancában sem tudták behúzni a győzelmet. A honlapjukon tájékozódva a nyilatkozatok között, ez a két eredmény okozott csalódást. A negyeddöntős pályaelőnyben ugyanis kimondva bíztak a szezon előtt. A bajnokságban 14/2-es mutatóval a második helyen állnak a tabellán a YDÜ mögött. A nagy riválisuktól és az EK-ben szépen menetelő Mersin-től kaptak ki. Már a kezdő névsorból is lehetett arra következtetni, hogy eredményektől függetlenül januárban további erősítéseik lesznek. Ezek meg is történtek, hiszen Giorgia Sottana és Lynetta Kizer érkezett. Sottana régi kiszemeltjük volt, a Lattes Montpellier-től az élő szerződéséből hozták el. Kizer a bosnyák papírjaival szintén javítja a rotációs lehetőségeiket. Nagy kérdés, hogy lesz-e még igazolás február végéig. Január utolsó napjaiban Breanna Stewart megszerzése röppent fel hírként, de ezt egyelőre egyik fél sem erősítette meg.


A statisztikát nézve az látható, hogy a sérülése miatt a szezon első heteit kihagyó Aerial Powers a legeredményesebb játékosuk. Az Euroligában 15.3, míg a bajnokságban 17.5 pont az átlaga. Mellette 10 egység felett átlagol Ana Dabovic és Anastasiya Verameyenka is. A fehérorosz center az Euroligában kereken 8-as átlaggal a legtöbb lepattanót gyűjti a színeikben. A cseh papírokkal szereplő Kia Vaugh-nal párban uralják a festéket. Az amerikai légiósnak a bajnokságban vannak jobb számai. Ugyanúgy, ahogy Kelsey Plum-nak. Komoly erőforrásokat mozgósított a klub a 2017-es WNBA Draft első helyezettjének megszerzéséért. Tavaly nyáron személyesen otthonukban keresték fel Plum szüleit a török klub vezetői. Az első hetek döcögősebb teljesítményei után úgy tűnik, hogy az amerikai játékos megtalálta a helyét. A török magból a veterán irányító Vardarli mellett a Canitez, Senyürek, Cora, Bilgic négyes kap több lehetőséget.


Röviden tehát így lehetne bemutatni a Fenerbahce idei csapatát. Az esélyekkel kapcsolatban majd a válogatott szünet után a párharcot megelőző napokban lehet érdemben nyilatkozni. Amikor láthatóak, hogy milyen felállásban tudnak nekifutni a csatának a felek. Egy biztos, a pályaelőny nagy fegyvertény és az idei soproni csapat ellen még a Fener szintű erőket mozgósító gárdák sem mehetnek biztosra. Örömteli, hogy az idei évre változott a negyeddöntők menetrendje. A korábbi kedd-péntek-szerda ritmus egyértelműen a mélyebb rotációval rendelkező gárdákat jutalmazta. Most a három szerdára elnyújtott ütemterv csökkenti az ebből adódó különbséget.


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: