U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

A 2017-es WNBA Draft második választottja érkezik Sopronba - Alaina Coates portré

2018.02.09. 00:18 | Magyarország, WNBA, NCAA Női kosárlabda | Írta: Nagy Norbert

A Sopron Basket csütörtökön jelentette be, hogy Alaina Coates érkezik a csapathoz. A játékos nem csak a Fenerbahce elleni párharcban nyújthat segítséget, de már a 2018/2019-es szezonra is elkötelezte magát a klubhoz. Az alábbiakban röviden megpróbáljuk bemutatni a feltörekvő centert, aki egy bokasérülés után igyekszik beindítani profi karrierjét.

 

Írta: Nagy Norbert


2017. március 4-én minden tengerentúli szaklap címlapján Alaina Coates neve szerepelt, miután a University of South Carolina végzős sztárja a SEC konferencia elődöntőjében súlyos bokasérülést szenvedett. Hamar bebizonyosodott, hogy már nem léphet pályára a szezonban és ezzel a bajnoki cím egyik legnagyobb esélyese jelentős lépéshátrányba került. Arról nem beszélve, hogy Coates a pályafutása eddigi legfontosabb tavaszán a WNBA Draftja előtt másfél hónappal sérült meg.

 

Azóta már tudjuk, hogy minden jól alakult mindkét félnek. A South Carolina az egyik legjobbja nélkül is egyetemi bajnoki címet szerzett. Coates pedig a sérülése ellenére a Draft második helyén kelt el. Chicagóban olyan bizalmat szavaztak neki, mely a kihagyott első WNBA szezon ellenére elég lehet egy szép pályafutás beindításához.


Sokan felkapták a fejüket, amikor hivatalossá vált, hogy a Sky a második választás jogával élve Alaina Coates mellett tette le a voksát. A chicagói szakmai stáb azonban azzal érvelt, hogy olyan adottságokkal rendelkező center játékjogát szerezték meg, akinek az esetében még azt a rizikót is érdemes felvállalni, hogy az első szezonját kihagyja. „A legjobb évei még előtte állnak. Láthattuk a legnagyobb színpadon is, hogy mire képes.” – fogalmazott még egy májusi sajtótájékoztatón Amber Stock, amikor a hagyományosan kritikus chicagói sportsajtó éppen megpróbálta szétszedni a klub döntését.

 


Nem véletlenül fogalmazott így a Chicago Sky edzőnője. Az egyetemi pályafutásra vetített 12.1 pontos átlag, melyet 64.1%-os mezőnymutatóval ért el, illetve a 9.3 lepattanó és a 210 kiosztott blokk is önmagáért beszél. Ugyanakkor az igazán kiemelkedőek Coates esetében a fizikális adottságai, elsősorban az izomzata és mentális kvalitásai. Olyan versenyző típus ugyanis, aki képes új szintre emelni csapatát. Nem véletlenül nevezte már 2016 októberében Mechelle Voepel, az ESPN szakírója korosztálya egyik legideálisabb profi jelöltjének.


Dawn Staley a University of South Carolina vezetőedzője is azon szakemberek táborát erősíti, akik szerint Alaina Coates igazán kiemelkedő adottságai majd a profi évei alatt bontakozhatnak ki teljes egészében. „Még a felszínét kapargatja annak, ami válhat belőle. Amit láttunk eddig az a nyers tehetség. Amikor elkezdi jobban érteni a játékot, amikor a legjobbak mellett és a legjobbak ellen játszhat, akkor fog igazán kibontakozni, ami benne van. Nagyszerű pályafutása lehet.” – fogalmazott Staley, aki már Coates első egyetemi szezonja alatt nem titkoltan abban bízott, hogy a kiváló centerrel trófeát tudnak nyerni. Ez végül sikerült is, bár a sors fintora, hogy éppen a döntő menetelés alkalmával volt sérült Coates.


Teljes joggal adott okot bizakodásra az első egyetemi szezon, amely egészen kiemelkedő számokat hozott. Coates a padról beszállva 19.2 percet átlagolt 34 meccsen és ez idő alatt 12.2 pontot, illetve 7.9 lepattanót jegyzett. Történelmet írt azzal, hogy az első olyan játékos lett a konferenciájában, akit „Év újoncaként” választottak meg a legjobb hatodik játékosnak. A második szezon kezdőként valamivel szerényebbre sikeredett, itt a védekezését kellett rendbe tennie a szakmai stábnak. Azóta azonban töretlen a fejlődése. Az utolsó évében a bokasérülésig 28 meccsen 12.9 pontos, 10.7 lepattanós átlagot hozott. Mindezt 67%-os mezőnymutató mellett.


Az első hírek még egy esetleges szeptemberi visszatérésről szóltak Coates esetében, amit egy teljes európai/ázsiai szezon követhetett volna. Végül a játékos úgy döntött, hogy nincs értelme kockáztatni a visszatéréssel. A Sky-nak sem volt olyan szezonja, hogy azért érdemes lett volna a rehabilitációt siettetni. Ez egy rendkívül felelős döntés. Teljesen egészségesen belevágni a profi karrierbe mindenképpen növeli az eredményes visszatérés esélyét. Ráadásul ez idő alatt a szociológiai tanulmányok befejezésére is sor került.


A következő hetek soproni szereplésével kapcsolatban természetesen sok a kérdőjel. Nyilvánvalóan figyelembe kell venni, hogy Alaina Coates tavaly március óta tétmeccset nem játszott. Ráadásul első európai fellépésére készül, ami még játékból érkezve is komoly kihívás. A jövő szempontjából viszont mindenképpen fontos lehet, hogy megismerkedik a környezettel, megszerzi az európai élettel kapcsolatos első tapasztalatokat. Ennek megfelelően amikor 2018 őszén – remélhetőleg egy egészségesen végigjátszott WNBA szezon után – megérkezik Sopronba, már sokkal könnyebb lesz a beilleszkedés. Ezzel pedig akkor is sokat nyerhet a soproni csapat, ha esetleg a Fener ellen még nem jön ki a csúcsforma.

 


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: