U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Jegyzet: a 3x3-as szakágra is gondolnak az amerikai válogatottnál

2018.02.10. 14:27 | Egyesült Államok | Írta: Nagy Norbert

Korábban már hírt adtunk arról, hogy a hétvégén összetartáson vesz részt az Egyesült Államok női kosárlabda válogatottja. Az USA Basketball sajtóanyagai között arra lehettünk figyelmesek, hogy immár külön kiemelésre került a 3x3-as szakág.


Nem véletlen, hogy említést tesz a 3x3-as kosárlabdáról az ottani szövetség közleménye, hiszen 2020-ban Tokióban már az olimpiai program része lesz és ez a tengerentúlon is más dimenzióba helyezi a szakágat. A jelenleg edzőtáborozó amerikai keretben hárman is helyet kaptak, akik 3x3-ban nyertek világbajnoki címet. Skylar Diggins-Smith a 2012-es athéni Világbajnokságon aranyérmes válogatott tagja volt. Jewell Loyd és Tiffany Mitchell pedig a 2014-es moszkvai seregszemlén első helyezett válogatottat erősítette.


Az amerikaiak az elmúlt két Világbajnokságra nem helyeztek komolyabb hangsúlyt ebben a szakágban. A 2016-os kínai Világbajnokságon, melyet szokatlan októberi időpontban rendeztek, bronzérmesek voltak egy egyetemista csapattal. A 2017-es kiírás alkalmával pedig nem is vettek részt. Skylar Diggins-Smith az USA Basketball közleményében ettől függetlenül üdvözölte a 3x3-as kosárlabda olimpiai programba történő felvételét. Elsősorban a szakág sokszínűségét emelte ki, miután olyan nemzettek is versenyképes válogatottal rendelkezhetnek, melyek nagypályán 5-5 kosárlabdában nem.

 


Azt a kérdést is megkapta Skylar Diggins-Smith, hogy melyik szakágban venne részt az ötkarikás játékokon. Ez azt mutatja, hogy nagyon komoly csapatban gondolkoznak az amerikaiak. Lehet azzal számolni, hogy az 5-5 válogatott bő keretéből szemezgethet a szakmai stábjuk. „Nem tudom, hogy erre jelenleg van-e válaszom. Most annak örülök, hogy itt lehetek és lehetőséget kaphatok arra, hogy bekerüljek egy csapatba, amivel megpróbálhatok aranyérmet nyerni. Most csak ezzel foglalkozom.” – felelt az előbbiekben feltett kérdésre Skylar Diggins-Smith.


Azért érdemes megkülönböztetett figyelemmel követni az Egyesült Államokból érkező híreket, miután a női szakágban jóval kisebb a merités, mint a férfiaknál és jobban együtt mozog a 3x3 és az 5-5 kosárlabda. Az amerikaiak döntése a nevezett játékosok minőségével kapcsolatban ennek megfelelően alapjaiban meghatározhatja a 3x3 dinamikáját. A nagy nemzetek erre nyilvánvalóan reagálni fognak és 2020-ra ebből rajzolódhatnak ki az erőviszonyok.

 

 


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: