U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Oroszország ellen folytatja az Eb-selejtezők sorozatát a magyar válogatott

2018.02.10. 08:57 | Magyar válogatott

Szombaton 17 órától Miskolcon Oroszország ellen lép pályára a magyar válogatott a 2019-es női kosárlabda Európa-bajnokság selejtezőjében. Mindkét válogatott nyerte az első két mérkőzését a C-csoportban. Komoly erőfelmérő következik.

 

ÉLŐ VIDEÓ


Úgy érkezik el az oroszok vendégjátéka, hogy kifejezetten jól sikerült novemberi selejtezőkön van túl a magyar válogatott. Előbb Litvániában aratott bravúrgyőzelmet nemzeti csapatunk, majd jött az albánok elleni nagy különbségű hazai siker. Az oroszok is verték ezt a két gárdát. Tiranában nem volt nehéz dolguk, majd Litvániával vívtak feszült, egylabdás presztízsrangadót.


Több összeállításban is megjelent a fősodorhoz tartozó médiumokban, hogy válogatottunk mindkét riválisát nagyobb különbséggel múlta felül, mint az oroszok. Ebből azonban messzemenő következtetést nem szabad levonni. Az albánok látványosan kilógnak a csoportból (sőt talán a 32 csapatos mezőnyből is), minden meccs más ellenük abból a szempontból, hogy ki mennyi energiát tesz a legyőzésükbe. Az orosz-litván párosításról pedig a történelmet ismerve minden helyzetben elmondható, hogy egy felfokozott hangulatú csata. Ezt láthattuk a novemberi meccsen is. Nem meglepetés az eredmény és várhatóan Litvániában is hasonló lesz a játék képe.

 


Ahogy azt az ellenfeleinket bemutató cikksorozatunkban már elemeztük, Oroszországban egy új korszak kezdődött ezzel a selejtező-sorozattal. Még tagjai a bő keretnek olyan tapasztaltabb játékosok, mint Elena Beglova, Evgenia Belyakova, Anna Leshkovtseva, de már az U19-es Világbajnok csapatuk fiataljait kezdték felépíteni. Természetesen ennek a generációnak még idő kell, hogy beérjen. Lényegében az oroszok összes problémája arra vezethető vissza nagyvonalakban, hogy kimaradt egy generáció. Felnőtt úgy egy korcsoport, hogy nemzetközi klasszist nem termelt ki, sőt a többiek sem kaptak elég lehetőséget klubszinten. A szövetségi kapitányi posztot Olaf Lange tölti be, aki decemberig a Jekatyerinburg edzője volt. Nyilatkozata szerint minden körülmények között ez lett volna az utolsó szezonja Jekatyerinburgban. Abban, hogy előbb távozott, a válogatott is szerepet játszott. Így gyakorlatilag a teljes selejtezőben csak erre az egy feladatra koncentrálhat.


A jelenlegi orosz válogatott hasonló szerkezetű, mint a 2000-es évek ellenállhatatlan csapata, de messze nem olyan hatékony és jóval hullámzóbb a teljesítménye. Ezt láthattuk a 2017-es Európa-bajnokságon is, amikor nem vívták ki a negyeddöntős szereplés jogát. Remek teljesítmények mellett a kulcsmeccseiken nem volt igazi vezérük. Ez pedig döntőnek bizonyult. Olaf Lange abban őszre változtatott, hogy még tovább magasított a szerkezeten. Ez azonban magával hozta, hogy lassult a csapatuk. Ennek megfelelően hiába vannak fölényben belső posztokon, ezt alacsonyabb, de egységesebb csapatok ki tudják használni. A tavaly nyári állapotokhoz képes ráadásul abban nincs változás, hogy kívülről kevesebb segítséget kapnak. Ősszel az albánok ellen Maria Vadeeva volt a leghatékonyabb, míg a litvánok ellen Zhosselina Maiga.


A magyar csapatnak nincsen félni valója, az őszi teljesítményre lehet építeni. A kulcsmeccs a litvánok elleni lesz szerdán este, viszont ahhoz, hogy akkor eredményesen tudjon szerepelni válogatottunk, ezt az oroszokkal vívott csatát sem szabad elengedni. A csapategység és a Litvániában mutatott határozott védekezés ad esélyt egy szoros találkozóra. Gyorsabb játékra képes a magyar csapat, mint orosz ellenfele. Ennek köszönhetően ritmusváltásokkal, illetve jó távoli dobásokkal meglepetést lehet okozni.


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: