U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Litvánia ellen döntő fontosságú meccs vár a magyar válogatottra

2018.02.13. 23:58 | Magyar válogatott | Írta: Nagy Norbert

Szerdán 18 órától Litvánia ellen folytatja szereplését a magyar válogatott a 2019-es női kosárlabda Európa-bajnokság selejtezőjében. A litvánokat bravúrral idegenben sikerült felülmúlni, Miskolcon egy hazai győzelemmel nagy lépést tenne a magyar csapat a kvalifikáció felé.


A februári Eb-selejtezők szombati játéknapján az oroszokkal mérkőzött a magyar válogatott. A 71-64-es vereséggel végződő találkozó azt a célját teljesítette, hogy válogatottunk jó érzésékkel készülhet a kulcsfontosságú szerdai fellépésre. A szombati összecsapás utolsó 15 perce nagyon rendben volt, olyan játékot láthattunk, mely megmutatta, hogy jobb szerkezetű, erősebb csapat ellen is helyt tud állni válogatottunk. Természetesen akadt egy 15 perce annak a délutánnak, amikor nagyobb differencia mutatkozott. Ugyanakkor azt sikerült elkerülni, amitől sokan féltették a csapatot, hogy egy önbizalmat megtépázó vereséget mér a mieinkre a nagynevű rivális.


A menetrendre finoman szólva sem lehet panasz, hiszen az orosznál kevés ideálisabb felkészítő ellenfél van Litvániára. Hasonló szerkezet, sok tekintetben hasonló csapatépítési elképzelések jellemzik a két alakulatot. Azzal az óriási különbséggel, hogy annyi minőségi játékosa nincs Litvániának, mint Oroszországnak. Ugyanakkor akad három-négy olyan klasszisuk, akik kellő nemzetközi rutinnal rendelkeznek és bármikor el tudnak dönteni egy ilyen téttel bíró összecsapást.

 


Litvániában 73-70-es győzelmet aratott a magyar válogatott. Kifejezetten jó meccs volt, ahol elmondhattuk, hogy a magyar csapat bírta jobban mentálisan és fizikálisan is a végjátékot. A kulcsnak egyértelműen az tűnt, hogy a lepattanók terén nem alakult ki nagy különbség és jól működött a védekezés. Volt 11 szerzett labdája a magyar csapatnak. Ellenfelünk eladott labdáiból 17 pontot sikerült elérni. Ráadásul 10 pályára lépő játékosunk betalált, a padról 21 pont érkezett. Egy fiatalítás alatt álló, valamivel kisebb nemzetközi tapasztalattal rendelkező csapat esetében döntő jelentőségű, hogy mindenki kivegye a részét a teljesítményből.


A litvánoknál sem voltak nagy változások az őszi időszakhoz képest, kilenc ponton volt átfedés a novemberi meccseket lejátszó keret és a szombaton Albániában 119-61-es sikert arató gárda között. A legmeghatározóbb játékosok rendelkezésre állnak. Egyedül Marina Solopova dőlt ki a tapasztaltabbak közül. Ha a litván keretet nézzük, akkor elsősorban a Törökországban légióskodó két klasszisukat a Galatasaray 195 cm magas centerét Gintare Petronyte-t és az Adana sztárját Kamile Nacickaite-t kell kiemelni. Könnyen lehet, hogy Petronyte most futja pályafutása csúcsévét. A selejtezőben 20.7 pont, 9.7 lepattanó az átlaga. Nacickaite pedig hozza a tőle elvárható 16 pontos átlagot. Neki a klubcsapataiban is hasonló feladat szokott jutni, Adanában 16.3 pontos átlaggal rendelkezik a török élvonalban.

 

Kulcsembereik közé tartozik még a Németországban légióskodó Santa Okockyte, akinek különösen a 6.3 gólpassz átlaga az extra, de a mieink ellen novemberben 12 pontot is szerzett. Február elején jelent meg az litván liga honlapján egy hosszabb interjú Mantas Sernius szövetségi kapitánnyal, aki ebben kifejtette: Okockytének komolyabb csapatban és erősebb bajnokságban kellene gondolkoznia, mint Wasserburg és Németország. A litvánok nagy fegyvere, hogy fel tudnak állni igazán magas szerkezettel, melyet Egle Sulciute és az egykoron Győrben is megforduló Monika Grigalauskyte biztosíthat.


Szerkezetben ellenfelünk van fölényben, ugyanakkor csapategységben és védekezésben a magyar válogatott az elmúlt három meccsen többet mutatott. Kulcsfontosságú, hogy annyi tiszta dobóhelyzetet ne engedélyezzenek a mieink, mint az oroszoknak és magas posztokon szükség van a Litvániában mutatott extra teljesítményre. Akkor Cyesha Goree és Krivacevic Tijana nem csak felvette a versenyt a litvánok magas játékosaival, de a legeredményesebbeknek bizonyultak a magyar válogatottban.


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: