U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

A 2019-es Eb-részvétel kapujában a magyar válogatott

2018.02.14. 20:47 | Magyar válogatott | Írta: Nagy Norbert

Drámai mérkőzésen a magyar válogatott 78-76-ra legyőzte Litvániát a 2019-es Európa-bajnokság selejtezőjének C-csoportjában. Ezzel a sikerrel a magyar lányok óriási lépést tettek a kvalifikáció irányába.

 

MTI Fotó: Vajda János

MTI Fotó: Vajda János


A mérkőzés felvétele megtekinthető ITT


Hatalmas téttel bíró találkozóra készülhettünk szerdán Miskolcon. Ősszel 3 pontos győzelmet aratott Litvániában a magyar válogatott, így egy újabb siker döntő fontosságúnak tűnt. Raksányi Krisztina triplája vezette fel az összecsapást. Az első negyedben fej-fej mellett váltott vezetéssel haladtak a felek. A magyar csapat 17-12-es vezetése után 11-2-es sorozattal 23-19-re fordított Litvánia. A negyed hajrája azonban a mieinknek sikerült jobban és így az első 10 perc végén Határ Bernadett duplájával 25-24-re felzárkózott Székely Norbert együttese. Védekezésben mindkét oldalon akadtak kihagyások, míg támadásban láthattunk extra egyéni teljesítményeket. Nálunk Raksányi Krisztina járt már 7 pontnál, míg a vendégeknél Kamile Nacickaite 11 egységnél.


A második negyed elején továbbra is Raksányi Krisztina remekelt, már a 12. pontját szerezte, amikor a triplájával 33-29-re vezettünk. Dubei Debóra 2+1-es helyzete, majd Studer Ágnes hármasa 39-31-es előnyt eredményezett. A félidő hajráját faultok tették töredezetté. Eközben a litvánok kaptak el egy jobb sorozatot, amivel egészen 42-40-ig felzárkóztak. Katona Szidónia és Határ Bernadett azonban gondoskodott arról, hogy nagyobb előnyünk legyen a szünetben. A 45-40-es állásról érkező félidőben azt láthattuk a statisztikai lapon, hogy Raksányi 12, Studer 9, Határ 8 pontnál tart. A magassági fölényben játszó litvánok a lepattanókban mindössze 16-15-re vezettek. Mivel kevesebb eladott és több szerzett labdánk volt, így reálisnak tűnt az 5 pontos előny.

 


A harmadik negyed kiválóan indult, három perc telt el, amikor 54-44-nél sikerült 10 egységgel ellépni. Egyértelműen jobb ritmusban és pontosabban játszott válogatottunk. Túlzás nélkül úgy nézett ki, hogy akár az egész mérkőzés eldőlhet. A játékrész közepén 60-44-nél rögzíthettük a legnagyobb előnyt. A folytatásban azonban a játékvezetők vették át a főszerepet. A magyar válogatott szempontjából a legrosszabbkor érkeztek az ítéleteik. Előbb Krivacevic Tijana, majd Dubei Debóra kapott színészkedésért technikait. Ugyan csak két pontot szereztek ezekből a vendégek, de teljesen megtört a mieink ritmusa. A folytatásban a játékvezetők mindkét technikait visszaadták azzal, hogy a litvánokra is ráfújtak ugyanilyen ítéleteket. Ettől függetlenül a válogatottunk lendülete már nem jött vissza. A harmadik negyedet Monica Grigalauskyte triplája zárta, amivel 61-59-re felzárkóztak a litvánok.

 

MTI Fotó: Vajda János

MTI Fotó: Vajda János


A záró szakasz elején a vezetést is átvették 63-61-nél a vendégek, akik egyértelműen fölénybe kerültek ezekben a percekben. Amikor Egle Sulciuté ziccert értékesített, 72-67-re ellépett Litvánia. Határ Bernadett és Studer Ágnes volt a motorja az egyenlítésnek. Pályafutása legjobb válogatottbeli meccsét játszó Határ remekül ismerte fel a lehetőségeket a védekezésben többször kihagyó litvánok mellett. Studer bátor 2+1-es helyzete pedig elengedhetetlenül kellett ahhoz, hogy 5 egységnél nagyobb hátrányba ne kerüljünk. A végjátékba 74-74-ről érkeztek a felek. Egy labdaszerzés után az utolsó percben Gintare Petronyte ismét előnyhöz juttatta Litvániát. Határ azonban 76-76-nál egyenlített, majd Raksányi tudott indulni 8 másodperccel a vége előtt. Amikor a ziccerét értékesítette és 78-76-ra fordítottunk, szinte felrobbant a Generali Aréna.

 

Az utolsó másodpercekben több lehetősége akadt az egyenlítésre Litvániának. Az ünneplésünk közepette még a labdát is visszaszerezték, de szerencsére nem találtak be. A magyar válogatott 78-76-os győzelmet aratott egy olyan meccsen, melyet sokáig fogunk emlegetni. "Együtt megyünk az Eb-re!" - kiabálták a lányok a lefújás után. Ezzel a sikerrel ugyanis óriási lépést tettek a mieink a 2019-es Európa-bajnokságra történő kvalifikáció irányába.

 

Gratulálunk!

 

Eredmény

Magyarország - Litvánia 78-76 (24-25, 21-15, 16-19, 17-17)

 

Statisztika

 

 

A csoport másik mérkőzésén:

Oroszország - Albánia 148-35 (39-11, 33-12, 40-10, 36-2)

 

A csoport állása


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: