U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Két hónapon belül harmadszor mérkőzik a junioroknál a Vasas Akadémia és a Csata DSE

2018.03.10. 22:22 | Utánpótlás hírek | Írta: Nagy Norbert

Vasárnap 15 órától rendezik Miskolcon a Nemzeti Leány Junior Bajnokság döntőjét, mely során a Vasas Akadémia és a Csata DSE méri össze az erejét. Felvezetésként röviden áttekintjük a két csapat januári és februári összecsapását.


Természetesen óvatosan kell bánni a junior bajnokság rájátszásában az egymás ellen lejátszott két találkozóval ezen csapatok esetében. Mindkét keret tagjai ugyanis több hazai sorozatban szerepelnek, emellett a téli időszakban kisebb betegségek, sérülések is sújtották a feleket. Ettől függetlenül a statisztikák és az elmúlt három napban Miskolcon lejátszott meccsek kirajzolnak egyfajta képet a rivalizálás idei erőviszonyairól.


Az első meccsen január 17-én a Vasas Akadémia 59-57-es győzelmet aratott. A Vasasnál a 15 pontos Tóth Franka lett a legeredményesebb, míg mellette Dombai Réka, Sara Heljic és Tóth Orsolya felelt a pontokért. A Csata DSE-nél a 17 egységig jutó Angyal Barbara eredményes játéka mellett Madár Kata, illetve Mányoky Réka és Pálinkás Enikő villant meg támadásban. A lepattanócsatát 46-26-ra nyerte a Vasas Akadémia. Különösen a támadólepattanókban mutatkozott nagy különbség, 23-4 volt a mutató ezen a téren. Emellett valamivel kevesebb eladott labdát jegyeztek fel a Vasasnál.


A centerposzton mutatkozó hátrányát hatékony támadójátékkal ellensúlyozta a Csata DSE azon a januári délutánon. A duplákat tekintve például 36 kísérletből 22 sikeres lett akkor. A Csatának az egész szezonban nagy kihívást jelentett, hogy egy alacsonyabb szerkezetű kerettel versenyez. Ugyanakkor a védőlepattanókat így is hatékonyan gyűjtik be. Ráadásul az ANB küzdelmeiben (is) edződve már egy gyorsabb, keményebb játékkal tudja kezelni ezeket a szituációkat a Csata.

 


A két gárda február 14-én találkozott másodszor a juniorok rájátszásában. Akkor a Csata DSE hazai pályán 70-64-es győzelmet aratott. A lepattanók terén ismét fölényben volt a Vasas Akadémia. Szám szerint 38-20 arányban lettek jobbak ebben a mutatóban. A különbség egy jelentős részét ezen belül ismét a támadólepattanók adták, amikből 16-ot szedett le a Vasas és mindössze 5-öt a Csata. A januári meccshez képest azon a délutánon viszont a Csatának volt kevesebb eladott labdája.


A Vasasnál januárban nem játszott Varga Alíz, februárban már ott volt a pályán és 18 pontjával csapata legeredményesebbje lett. Mellette Tóth Orsolya, Tóth Franka és Dombai Réka teljesített ponterősen. A Csatánál akkor a 26 egységig jutó Mányoky Réka remeklésén túl Pálinkás Enikő és Angyal Barbara felelt a pontokért. Kétszer annyi szerzett labdája volt a Csatának (16-8) és az ebből elért ziccerek adták azt a különbséget, ami megalapozta a sikert.


Az elmúlt három napban nem csak a számszerű eredményeket tekintve, de a játék képe alapján a Vasas Akadémia kiemelkedett a Miskolcon szereplő mezőnyből. Egy ideális szerkezetű csapatot láthattunk, melynek minden meccsén volt legalább 15 szerzett labdája és 35 lepattanója. Ezekben mutatókban egyébként 19.2 és 40.3 lett végül a Vasas átlaga. Ezeken felül kicsivel több, mint 20 gólpasszt és összességében 133-as VAL értéket jegyzett meccsenként. A Csatának hasonlóak a számai, kereken 19 szerzett labdát és 37.7 lepattanót átlagolt az eddigi négy mérkőzésén Miskolcon. Ehhez 21.7-es gólpassz és 127.5-ös VAL átlag párosult.


Az előbbi adatok is mutatják, hogy nagy különbségek nincsenek. A fontos mutatók valamelyest a Vasas irányába billennek. A finálé előtt ettől függetlenül nehéz jósolni, hiszen egy döntő mindig speciális versenyhelyzet. Nagy kérdés, hogy mekkora lesz a Vasas fölénye magas posztokon és ebből mennyire tud eredményes lenni. Ugyanakkor nem szabad egy tényezőre kihegyezni ezt a rivalizálást. Főleg azért, mert mindkét oldalon kiváló egyéni teljesítményre képes, döntő pillanatban extrát hozó játékosok sorakoznak fel.

 

Az is érdekes kérdés, hogy a Vasas tud-e abból profitálni, hogy nem volt igazán éles meccse. Vagy éppen ellenkezőleg, ez egy kicsit tompítja a keretet. A Csatának a DVTK és a PEAC ellen is maximális koncentrációra volt szüksége. Ami több energiát emészt fel, viszont az is igaz, hogy jobban tűzben tartja a játékosokat.


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: