U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Élő videó, beharangozó: Sopron Basket - Fenerbahce

2018.03.13. 19:53 | EuroLiga

Szerdán 18 órától kerül sor a Sopron Basket és a Fenerbahce Euroliga negyeddöntő párharcában a sorsdöntő harmadik mérkőzésre. A klub felvezető összeállítása IDE KATTINTVA érhető el. Az alábbiakban a találkozó élőképes közvetítéséhez ajánlunk YouTube és Facebook linket, illetve szerkesztőségi beharangozónk olvasható.

 

 

 

 

Beharangozó:

 

Szerdán este 18 órától kerül sor a Novomatic Arénában a Sopron Basket és a Fenerbahce között a női kosárlabda Euroliga negyeddöntő párharc alkalmával a sorsdöntő harmadik meccsre. Beharangozó a találkozóhoz.

 

Írta: Nagy Norbert

 

2009 emléke


2009. február 20. péntek estére biztosan sokan emlékeznek olvasóink közül. Ezen a napon vívta ki fennállása során először a Sopron az Euroliga Final Four részvétel jogát. Az egy más helyzet volt, hiszen a Bourges rendelkezett a pályaelőnnyel. Az első meccsen nyertek a soproniak Franciaországban és utána jött az az emlékezetes visszavágó. Azon az estén, amikor az első percekben behullott Honti Kata triplája és egy emberként ugrott fel a telt házas publikum, már érezni lehetett, hogy valami különleges készül.


Akkora önbizalommal, hittel játszott a Sopron, hogy gyakorlatilag nem is adott esélyt a Bourges-nak. Az akkor 19 éves Jelena Milovanovic 21 pontjával végig vezetve nyert a magyar csapat. Természetesen nem lehet a múltba tekinteni, de az a közeg, ami akkor körülvette a csapatot, rengeteget tett hozzá a fantasztikus eredményhez. Fontos lenne és nagy segítséget jelentene a játékosoknak, ha most is hasonló atmoszférában dobnák fel a labdát.


Két hét négy meccs


Ugorjunk kilenc évet és térjünk rá a Fenerbahce elleni párharcra. Az előzetes esélylatolgatásokban is benne volt, hogy három meccsen dől el a párharc, de erre a forgatókönyvre kevesen számítottak. Az első meccsen Sopronban 60-55-ös török siker született, majd a visszavágón 78-72-re a magyar csapat tudott nyerni. Közben mindkét oldalon a bajnoki küzdelmek is zajlottak a hétvégéken. Az első és a második meccs között mindkét csapat saját közönsége előtt a legnagyobb otthoni riválisával mérkőzött.


Az elmúlt hétvégén már szétválták a csapatok útjai. A Sopron Basket pénteken lejátszotta hazai pályán az aktuális bajnoki meccsét és még fáradtan is a papírformának megfelelő sima győzelmet aratott. Egy szombati pihenőnapot követően vasárnap délben folytatta a felkészülést a szerdai összecsapásra. A Fener vasárnap délben Antakya városában lépett pályára és a Hatay gárdájával vívott egy kulcsfontosságú rangadót az alapszakasz második helye szempontjából. Végül 77-72-es vereséget szenvedett. Bízhatunk benne, hogy Fener játékosainak lábában ott lesz ez a rangadó. Bár azt mindenképpen hozzá kell tenni, hogy amióta Törökországban átálltak a jelenleg ismert versenynaptárra, azóta az Euroliga csapataik ilyen ritmusban játsszák az 58-60 meccses évadokat.


Hatalmas soproni fejlődés az első meccshez képest


Az első mérkőzés is rendkívül szorosan alakult a párharcban, de ott a statisztika részben megmutatta, hogy mely területen akadt probléma. Az egyik a lepattanók, a másik pedig az eladott labdák. Erről a második meccs beharangozójában részletesen írtunk. Ami a soproni szakmai munkát dicséri, hogy szépen látszódik az a felfelé vezető ív, amit bejárt a csapat február utolsó napja óta. Már a Szekszárd elleni rangadón lényegesen kevesebb eladott labda és kevesebb ki nem kényszerített hiba került a játékba. Az isztambuli találkozón pedig magas posztokon megtörtént az áttörés. Ennek része az is, hogy Alaina Coates messze a legjobb soproni meccsét teljesítette.


A párharc első felvonása alkalmával még 40-28-ra nyerte a lepattanócsatát a Fenerbahce. A támadólepattanók terén 15-6-os fölényben voltak. A második találkozón viszont 33-30 arányban a Sopron bizonyult jobbnak ebben a mutatóban és a mieink részéről volt több támadólepattanó. Második esélyből kilenc pont jött azon a sokáig emlékezetes estén. Egyébként, hogy mennyire extra meccset teljesített a Sopron Isztambulban, azt tökéletesen megmutatja a többi statisztika adat is. A mezőnykísérleteket tekintve 60-ból 27 utat talált a gyűrűbe. Ezen felül több gólpassza, több szerzett labdája volt a Sopronnak és eközben kevesebb eladott labdája.


Ráadásul, amit nem adnak vissza számok, hogy az első perceket leszámítva gyakorlatilag nem volt ki nem kényszerített hiba a soproni játékban. Ilyen szintű csapatok ellen kulcsfontosságú, hogy ne kapjanak ajándékba támadási lehetőséget. Az is fontos, hogy a törökök eladott labdái után 19 pontot ért el a Sopron. Jól illeszkedik az előző gondolathoz, hogy ha adódik lehetőség az ellenfél hibájából, akkor abból meg kell próbálni kihozni a legtöbbet. Ez a fajta hatékonyság választja el az Euroliga első nyolc csapatát a mezőny többi tagjától.


Belépett a közvetlen európai elitbe idén a Sopron


Ez az első rájátszás szituáció, amit a Sopron Basket Roberto Iniguez vezetésével teljesít. Eddig is sokat méltattuk a spanyol szakember munkáját, de az a két hét tökéletesen megmutatta, hogy mitől ilyen sikeres. Ne felejtsük el, hogy három csapattal játszott Euroliga döntőt korábban. Tanulságos látni, hogy mennyire fel van készítve a Sopron, mennyire ki van elemezve egy-egy mérkőzés. Mennyit tudott változtatni az első meccshez képest a szakmai stáb az isztambuli visszavágóra. Ez már minden tekintetben Európa élmezőnye.


Természetesen a változások egy részét csak azok látják, akik a klubnál nap, mint nap érzékelik ezeket. Ott van azonban például az a mentális erő, ami még külső szemmel is nagyon látványos. Nem csak az, hogy fennállása legjobb idegenbeli mutatóját teljesíti nemzetközi porondon a Sopron. Hanem az is, hogy mennyire jól bírja fejben a terhelést a keret. Amikor 19-5-ös kezdésből sikerül visszajönni, vagy éppen Tina Jovanovic kipontozódása után egy 0-12-es sorozatból talpra áll a csapat, ahogy ezek történtek a múlt héten, akkor az nem véletlenül valósul meg. Ahhoz az kell, hogy a játékosok maximálisan elfogadják a vezetőedzői utasításokat, bízzanak önmagukban és az elvégzett munkában.


Ahogy ezt már a második meccs felvezetésében is kiemeltük, az eredménytől függetlenül nagy nyertese az idei évadnak a soproni női kosárlabdázás. Hogy ez eredményben mit fog hozni, az egy másik kérdés. A Euroliga negyeddöntő párharcában a másik oldalon egy rutinos csapat sorakozik fel. Függetlenül attól, hogy nem annyira magabiztos a Fener, mint a korábbi években, ez a török gárda az elmúlt hat szezonban mindig ott volt az elődöntőben. Ilyen sorsdöntő szituációban, ahol a hazai csapattal szemben elkerülhetetlenül lesz egyfajta várakozás, sokat számíthat a törökök tapasztalata. Játékban, szakmailag azonban már a Sopron is készen áll a legnagyobb feladatokra.


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: