U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Kilenc éve sikerült a csoda a Sopronnak az Euroliga negyeddöntőjében

2018.03.13. 19:58 | EuroLiga | Írta: Nagy Norbert

Szerdán este vívja az Euroliga negyeddöntő párharcban a Sopron Basket és a Fenerbahce a sorsdöntő harmadik meccset. Fennállása során másodszor játszik hazai pályán a Sopron olyan pozícióból, hogy egy sikerrel kivívhatja az Euroliga Final Four szereplést. Kilenc évvel ezelőtt a Bourges ellen sikerült a bravúr. Erről a találkozóról korábban összeállítottunk egy múltidézőt. Az alábbiakban ezt közöljük újra. Cikkünket Tóth Zsombor galériája teszi teljessé.

 

 

(A cikk eredetileg 2017. február 20-án jelent meg a wbasket.hu oldalon)

 

Az Euroliga 2008/2009-es kiírását 24 csapattal bonyolították le, ez volt a sorozat történetének legnépesebb mezőnye. A csapatok négy darab hat együttest felvonultató csoportban kezdték meg a küzdelmeket. A soproni gárda a „B” jelű hatos második helyezettjeként jutott a legjobb 16 közé. A csoportkör 6 győzelmet és 4 vereséget hozott. Sikerült legyőzni kétszer a TTT Rigát és kétszer a Brno-t, mellettük pedig a Lille és a CSZKA Moszkva elleni sikerek tették teljessé a csoportkört.

 

A nyolcaddöntőben a Wisla Krakow érkezett ellenfélként. Akkoriban a lengyelek a Kobryn, Marta Fernandez, Dupree – féle alapcsapattal dolgoztak. Pályaelőnyből sikerült őket 2-1-re legyőzni. Ennek a sikernek köszönhetően következett a Bourges elleni negyeddöntő. Abban a kiírásban a Sopron volt a mezőny legfiatalabb átlagéletkorú csapata a maga 20.7 évével. A Bourges pedig az egyik legrutinosabb gárda: Celine Dumerc mellett a francia válogatott tapasztalt sztárjai Melain, Ndongue, illetve a brazil válogatott veterán centere Alessandra Santos alkotta a keretük vázát.

 

 

A negyeddöntő párharc első meccse minden előzetes várakozást felülmúlt. A félidei 37-36-os vezetés után a harmadik negyedet 27-11-re nyerte a Sopron. A két gárda között a legnagyobb különbség 17 egység volt. A negyedik negyedben nagy hajrába kezdett a Bourges és az utolsó percben látótávolságba értek, sőt 6 másodperccel a vége előtt 66-65-re felzárkóztak. A Sopron azonban nem engedte ki a kezéből a meccset. A 68-65-ös siker alkalmával Jelena Milovanovic 25, Honti Kata 15, míg Amber Holt 12 pontot szerzett.


A második találkozó a telt házas közönség fantasztikus biztatása mellett már egyértelmű volt. A soproni csapat végig vezetett, a második negyedben a 8 pontot is elérte a különbség. A 32-25-ös félidő után a harmadik etap 7-2-vel indult és emlékezhetünk rá, hogy itt már lélektanilag is nagy fölénybe került a magyar csapat. Ebben a szakaszban 50-33 is állt az eredményjelzőn. A negyedik negyedben sokáig maradt a kétszámjegyű differencia és az utolsó percekben már az önfeledt ünneplés is belefért.

 

A 70-63-as győzelem alkalmával Jelena Milovanovic volt a legeredményesebb 21 ponttal, míg Honti Kata 19 ponttal zárt. A teljesítményében az igazán extra az volt, mely akkoriban sokszor kiemelésre került, hogy 11 mezőnykísérletéből 7 sikeresnek bizonyult azon az estén. Nagy ünneplés vette kezdetét Sopronban. Bár azokban az időkben az Euroliga negyeddöntő szintje lényegesen elérhetőbb magasságnak tűnt innen Magyarországról, mint napjainkban, az onnan való továbbjutás mindenképpen óriási bravúrnak számított.


A 2000-es évek végén még élt a „nemzeti elv”, így hamar kiderült, hogy a Final Four-ban a Salamanca lesz az ellenfél az elődöntőben, míg a másik ágon a két orosz óriásnak a Jekatyerinburgnak és a Szpartak Moszkvának kellett mérkőznie a szabályok szerint. A Final Four-t Salamanca rendezte, ahol remek hangulatot varázsoltak a spanyolok és Sopronból is sokan elkísérték a csapatot. Az erőviszonyoknak megfelelően a négyes döntőben nem sikerült meccset nyerni, de így is mindenkinek felejthetetlen élményt jelentett az a pár nap.

 

A soproni klub az utolsó esélyek egyikét ragadta meg, hiszen az oroszok már évek óta dominálták a sorozatot, de a török csapatok áttörése váratott magára. Ennek megfelelően még a tradicionális gárdáknak is jutott elérhető hely a Final Four-ban. Éppen 2009 tavaszán nyerte az Európa Kupát a Galatasaray és az ezt követő években már gyorsan erősödtek a klubjaik. Új időszámítás kezdődött és azóta már tudjuk, hogy onnantól teljesen megváltoztak az arányok az Euroliga Final Four szintjén.Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: