U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Török Zoltán a Sopron Basket Euroliga szerepléséről

2018.03.16. 17:49 | EuroLiga

Az M4 Sport reggeli műsorában Török Zoltán a Sopron Basket ügyvezetője értékelte a Final Four kivívását hozó Euroliga szereplést.

 


A Sopron a klub történetében másodszor vívta ki a Final Four részvétel lehetőségét az Euroligában. Először 2009-ben sikerült a bravúr, de ahogy az sokszor elhangzott az elmúlt napokban, azóta jelentősen átalakultak a sportág erőviszonyai. Ettől függetlenül a két siker párhuzamba állítható.

 

„Mindenképpen összehasonlítható, hiszen a legmagasabban rangsorolt európai kupasorozatról beszélünk. Ha foci nyelven kellene megfogalmaznom, akkor az Euroliga a Bajnokok Ligájával azonos értékű. Ebbe az elit ligába már bekerülni sem kis dolog a mai világban, amikor ilyen mértékben az anyagiak, a pénz uralja ezeket a sportágakat. Nagyon büszke vagyok arra, hogy ebben az elit ligában mi az elit elitjébe tudtunk bekerülni. 2009-ben sem volt ez másként, de ha szabad így fogalmaznom, azóta még inkább elszakadt az Euroliga élmezőnye a tradicionális csapatoktól. Ez különleges értéket ad ennek az eredménynek.” – jelentette ki Török Zoltán, akit arról is kérdeztek, hogy az előzetes esélylatolgatásokban idén nem várta a közvélemény a Sopron Basket csapatát a Final Four-ba.


„Őszintén szólva erre nem számítottam. Nem gondolom, hogy volt ember a környezetemben vagy a magyar kosárlabdában, aki számított volna ilyen eredményre. Ahogy haladtunk előre az időben, ahogy a csapat az alapszakaszban megnyerte azokat az idegenbeli csatákat, amik a kezdetetekben meglepetésnek tűntek, akkor lehetett először azt érezni, hogy itt valami többről van szó. Az én véleményem szerint a védekezésünk szisztematikussá válása volt az, ami eredményezte ezt a hatalmas nagy sikert.” – értékelt a sportvezető, mielőtt a Fenerbahce elleni párharc meccseire tért volna át.

 


„A csapatot kell dicsérnem és a vezetőedzőt Roberto Inigiez-t. Az első mérkőzés tapasztalatait a második mérkőzésre már jól tudta a csapat kamatoztatni. Folyamatosan tanultuk a Fener játékát. Ez a két hét végig arról szólt, hogy fokozatosan elsajátította a csapat, amit Iniguez elképzelt a védekezés kapcsán. Borzasztó jó előjel a továbbmenetel szempontjából is, hogy a csapat képes azt az edzői elképzelést, ami elsősorban a védekezésre épül, ilyen formában elsajátítani. Azért volt különlegesen szép ez a széria, mert fantasztikus íve volt a védekezésünk fejlődésének. Nagyon büszke vagyok erre, sportszakmai szempontból ez a kulcsa ennek a sorozatnak.”


A beszélgetés során szóba került Roberto Iniguez három héttel ezelőtti nyilatkozata, melyben a Fener-t nevezte esélyesnek. „Az alap kommunikációja, amiből kiindult, az elsősorban a két klub közötti költségvetésbeli különbségre utalt. Ez a pályán az esetek 70-80%-ában megmutatkozik, de ettől szép a sport, hogy van további 20-30%, amikor nem a pénz, nem a játékosok piaci értéken mért ára dominál. Sokkal inkább az, hogy az egyéb szegmensekben ki tud többet hozzátenni. Nyilván itt nagyon sok faktorról lehet beszélni. Itt említeném meg a soproni közönséget, a harmadik mérkőzés euforikus volt. Ezek a faktorok, amiket összerakva le lehet győzni olyan ellenfelet, amilyet Iniguez vezérletével ez a soproni csapat legyőzött szerda este.” – mondta Török Zoltán, majd egy kicsit az elődöntőbeli ellenfélről a YDÜ gárdájáról is beszélt. A másik ágon Dinamo Kurszk – UMMC Jekatyerinburg mérkőzést rendeznek a Final Four-ban a döntőbe jutásért.


„A Yakin Dogu Universitesi vezeti jelenleg a török bajnokságot. Ők nyerték a másik csoportot, de ott rendkívül kiélezett volt a küzdelem. Akár a Fenerbahce is nyerhette volna azt a nyolcast, mint ahogy, egy héttel ezelőtt a Fenerbahce bajnoki meccsen legyőzte a Yakin Dogu-t. Tippelni nagyon nehéz. Én azt gondolom, hogy a feladat nehézségi foka abból adódik, hogy a mi játékosaink - Jelena Milovanovic és Fegyverneky Zsófia kivételével - nem vettek részt ilyen hőfokú sorozaton, mint amit a Final Four jelent majd. Egy szinttel több kell, mint eddig, de most már én is azt mondom, hogy ennek a Sopronnak semmi sem lehetetlen. A négy között nincs könnyű ellenfél. Nagyon nehéz jósolni, a csapatok pillanatnyi formája fogja meghatározni ennek a négyes döntőnek a kimenetelét. Egy kicsit talán lehet azt mondani, hogy az előzetes kalkuláció alapján mi lógunk ki a sorból. A másik három csapatnak az erősségi fokát én egyenlőre teszem. Játszani fogunk az egyikkel, aztán a másikkal. A kérdés az, hogy április 22-én az érem melyik színéért fogunk mérkőzni.”


A Sopron Basket legközelebb a Novomatic Arénában megrendezésre kerülő Magyar Kupa nyolcas döntőn lép pályára. Adódott a kérdés, hogy az Euroliga Final Four szereplés miatt súlyozzák-e a tavaszi feladatokat a klubnál. „Jövő héten a Magyar Kupa döntőjével folytatódik a program számunkra. Nagyon készülünk rá, hiszen a kupa védői vagyunk. Természetesen számunkra a kupa és a bajnokság is nagyon fontos. Messze van még a Final Four. Én azt hiszem, hogy vissza kell helyezkedni a hétköznapokba. Vissza kell menni az edzőterembe, keményen kell dolgozni. Fel kell készülnünk a kupára. Nagyon nehéz ellenfelek vannak, a magyar bajnokság egyre kiegyenlítettebb. Aztán rá kell állnunk a bajnokság rájátszására. Természetesen, ahogy közeledik a Final Four, április közepétől minden idegszálunkkal arra kell koncentrálni. Ha arról van szó, mert nagyon szoros lesz a menetrend, akkor bizonyos mérkőzéseket a bajnokságban súlyoznunk kell.”


A beszélgetés azzal zárult, hogy az idei tapasztalatokat mennyire tudja kamatoztatni a klub a jövőben. „Bizonyosan nem múlik el a lelkekben, a szívekben, az agyakban ennek a két hétnek az eseménysora. Nem múlik el az alapszakaszé sem, nem szabad elfelejteni, hogy akkor öt mérkőzést nyertünk idegenben. Soha ennyit nem nyertünk a klub történetében idegenben az Euroligában. Ezek a tapasztalatok mind-mind rakódnak. Ez egy jó alap arra, hogy a jövőben még tovább tudjunk fejlődni.”


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: