U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

F4 ellenfélnéző: a YDÜ a Mersin vendége lesz vasárnap

2018.03.17. 17:35 | Törökország

Törökországban a 21. forduló küzdelmei zajlanak. A hétvége országos televíziós közvetítés mellett megrendezésre kerülő rangadóján az Euroligában a Sopronnal elődöntőző Yakin Dogu Universitesi a Mersin otthonában lép pályára. A találkozó vasárnap magyar idő szerint déltől élőképes közvetítésben is követhető lesz.

 

Fotó: ydumelekleri.neu.edu.tr

Fotó: ydumelekleri.neu.edu.tr


A Final Four jegyében


A YDÜ a saját szempontjából a szezon utolsó nyugodtabb időszakát tölti. Az Euroligában már a második meccsen a Bourges otthonában kivívták a Final Four szereplés jogát, így hosszú idő után nem játszottak hétközi meccset. Jövő hétvégén pedig szünnaposak lesznek a bajnokságban, hiszen a napokban kizárt Bornova Beckerspor együtteséhez látogattak volna. A török klub a saját felületein nagy terjedelemben követte a Sopron – Fener párharcot és a vezetőedzőjük Zafer Kalaycioglu a minap udvariasan nyilatkozott a magyar riválisukról. Arra figyelmeztette a szurkolóikat, hogy nem szabad lebecsülni a Sopront. Elsősorban a szervezett védekezést emelte ki, mint a csapat nagy erényét.


A YDÜ az első, a Mersin a negyedik helyért hajt


A bajnokságban a YDÜ 17 győzelemmel és 2 vereséggel rendelkezik. A vesztett pontok tekintetében vezetik a tabellát. Ugyan kéthete kikaptak a Fener-től, de azzal, hogy utána az isztambuli együttes alulmaradt a Hatay otthonában, visszaállt a két győzelemnyi lépéselőnyük velük szemben. Az alapszakasz sikerüket már csak a Hatay fenyegetheti. Velük majd az utolsó fordulóban fognak találkozni éppen a Final Four előtti hétvégén. A Mersin 11/7-es mutatóval rendelkezik és nagy harcban van az alapszakasz negyedik helyéért. Nekik erre azért lenne szükségük, mert az negyeddöntős pályaelőnyt jelentene. Erős a hazai pályájuk, jó közönséggel, nem szeretik a vendégcsapatok a csarnokukat.

 


December elején sokáig szoros volt a meccs


A két együttes december elején találkozott az alapszakasz első körében. Akkor a YDÜ 89-75-ös győzelmet aratott. Csalóka az eredmény, mivel a negyedik negyed közepéig látótávolságban tudott maradni a Mersin. Utána ugrott meg a differencia. Akkor nagyon mérgesek voltak a Mersin vezetői, mivel az egész meccsen mindössze két büntetőt dobhattak. Azóta mindkét keret változott, ráadásul centerekkel erősítettek a csapatok. Éppen ezen meccs után jelentette be a YDÜ Sandrine Gruda leigazolását, míg a Mersin Aija Putninát szerezte meg a téli játékoskeringő során. Nem véletlen, hogy mindkét csapat magas posztokon igyekezett erősíteni. Ha lehet így fogalmazni, mindkét keret azon a területen volt sebezhető.


Beváltak a téli igazolások


A YDÜ a szezont magas posztokon lassabb, körülményesebb játékosokkal kezdte. A Hollingsworth, Wauters, Lavender trióra építettek. Ezt a riválisaik igyekeztek kihasználni, így Sandrine Gruda - a több sérülés által is hátráltatott Wauters helyére -, mindenképpen egy logikus választásnak tűnt. Azóta a statisztikái is erről árulkodnak. A veterán belga center egyébként továbbra is tagja a keretüknek, de az esetek többségében kimaradó légiós. A Mersin-nél pedig tervezetten a tavaszi időszakra szerettek volna még egy magas játékost. Nekik ezért (is) okozott csalódást, hogy kiestek az Európa Kupából egy utolsó másodperces velencei 3+1-es találatnak köszönhetően. Itt ugyanis nagy terveket fogalmaztak meg.


Mi dönthet vasárnap?


A YDÜ sikereinek a titka, amire nagyon büszkék is, hogy a sztárcsapatokhoz képest kifejezetten egységesek. Courtney Vandersloot csúcsformában irányítja a társait, míg Kayla McBride rendkívül ponterős teljesítményt nyújt. Ketten kiváló összhangban játszottak már a tavaly is. A török magból Bahar Caglar fut extra szezont, a múlt heti tripla-duplája sok helyen címlapos volt. A bajnoki meccseken Olcay Cakir is sokat tud vállalni, ugyanúgy, ahogy Elin Eldebrink is itt kap több lehetőséget. Magas posztokon pedig Lavender és Gruda olyan rutint hoz, amire bátran építhet a szakmai stáb.


Ettől függetlenül a Mersin-nek is megvannak a maga erősségei. Bria Hartley és Krystal Thomas, a két amerikai légiósuk húzza őket támadásban. A török mezőny egyik legjobb tripladobóinak számítanak. A bosnyákok extra centere Marica Gajic és Aija Putnina a festékben a középmezőny szintjén kifejezetten jónak számít. A sérülések miatt ingadozó formát mutató Sasa Cado okoz valamennyire csalódást.


A YDÜ ellen a kulcs egyértelműen a védekezés a riválisok számára. Egy futós, gyors, pontgazdag meccsen jelenleg nem lehet őket megverni. Talán a Kurszknak sikerülne, de a páldául a Jekatyerinburgnak kétszer beletörtött a bicskája. Amíg az Euroligában a Bourges meg tudta akasztani a ritmusokat, addig volt a franciáknak esélyük. Ha a centereik nem kapnak labdát, nem jönnek az indításaik és a távoli, középtávoli dobásaikhoz kevés ziccerük mutatkozik, akkor nem érvényesül annyira látványosan a keretükben meglévő brutális minőség.


A mérkőzés élőképes közvetítése vasárnap déltől ITT követhető


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: