U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Pénteken kezdődik a Magyar Kupa nyolcas döntője

2018.03.21. 22:04 | Magyar Kupa | Írta: Nagy Norbert

Pénteken a soproni Novomatic Arénában kezdetét veszi a 2018-as Killik László Női Magyar Kupa nyolcas döntő. A jelenlegi nyolc legerősebb csapat küzd a trófeáért. Már a negyeddöntőben érdekes mérkőzések lehetnek.

 


A nyolcas döntő mindig speciális versenyhelyzet


A Magyar Kupa nyolcas döntőjének tavaly a felvezetését az tette különlegessé, hogy a hazai mezőny összerázódásával az erőviszonyokat tekintve régóta várt érdekes és izgalmas helyzet alakult ki. Bátran le lehetett írni, hogy egy meccsen bármi történhet, bárki bárkit legyőzhet. Erre jó példa a Cegléd menetelése. Ez természetesen idén is így van, bár talán a középmezőnyben kevesebb volt eddig a szezon folyamán a tartós, kiegyensúlyozottan jó teljesítmény.


A nyolcas döntő mindig egy különleges versenyhelyzet, hiszen az érmekért küzdő négy csapat három nap alatt három mérkőzést játszik. Ez igazi pikantériát ad a küzdelmeknek, hiszen rendkívül kiszámíthatatlanná teszi a sportformát. Ilyen terhelés mellett ugyanis bármikor elérkezhet akár fizikálisan, akár mentálisan egy holtpont. Nem véletlen, hogy az európai trendek más irányba mozdultak. Ahol még a női szakágban nyolcas döntőre kerül sor – ez rajtunk kívül már csak Törökország – ott is öt napra nyúlik a program, a finálé előtt egy pihenőnappal.

 


A Sopron Basket és az Atomerőmű KSC Szekszárd fináléjára van a legnagyobb esély


Ha a nyolcas döntő fenti ágrajzát nézzük, akkor kirajzolódik, hogy a tábla két oldaláról a címvédő Sopron Basket és az Atomerőmű KSC Szekszárd döntős szereplésére van a legnagyobb esély. Ettől függetlenül mindkét csapattól maximális koncentrációra lesz szükség végig.


A soproni szakmai stábnak nincsen könnyű dolga. A hazai Euroliga Final Four lehetőségét hozó kiemelkedő nemzetközi szereplésből és az azzal járó felfokozott lelki állapotból kell a napi munkába visszaterelnie a csapatot. Ahogy megismerhettük Roberto Iniguez munkáját, ezzel biztosan nincsen probléma. A kiváló szakember által összerakott védekezés eddig is remek fizikális, mentális felkészítettségről árulkodott. Ha ezt három napon át tudja hozni a címvédő, akkor jó esélyei vannak. A keret egyértelműen a legerősebb itthon. A negyeddöntőben a PEAC együttesével találkozik a Sopron. A két csapat februárban egy szorosabb mérkőzést vívott a baranyai megyeszékhelyen. Amennyiben a PEAC teher nélkül játszva ki tudna kényszeríteni egy hasonlóan éles meccset, akkor pécsi oldalon sem lehetne hiányérzet.


A Szekszárd január végéig magabiztosan menetelt itthon. Ezt követően azzal, hogy megtört a nemzetközi szereplés adta szerda-szombat ritmus, ráadásul a válogatott szünet is jött, egy kisebb hullámvölgy alakult ki. A szekszárdi játékerőt bizonyítja, hogy így is sikerült megőriznie a reális esélyt a bajnoki alapszakasz megnyerésére. Tavaly a kupában a nagy várakozás kissé bénítólag hatott a keretre, idén már megvan a rutin, hogy ezt tudja kezelni a KSC. A negyeddöntőben a Cegléddel mérkőzik a Szekszárd. A ceglédiek idén hullámzó szezont teljesítettek. A bravúros győzelmek mellett, mint a hétvégi győri is, becsúsztak olyan vereségek, amik az elmúlt szezonban elkerülték. Ettől függetlenül megvan az erő a ceglédi keretben egy szoros végjátékhoz.


Győr-ZTE és DVTK-PINKK párosítások a további negyeddöntőkben


A Győr és a ZTE csatája az első nap egyik legérdekesebb mérkőzése lehet. Különösen úgy, hogy a két csapat az alapszakasz utolsó fordulójában a tabella harmadik helyéért küzd majd. A Győr számára az edzőváltás után fontos lenne, hogy három meccset tudjon vívni és ezáltal Sandro Orlando jobban megismerje a játékosait. Ebben a helyzetben ez még talán az elérhető pozíciónál is értékesebb. A ZTE viszont meglepetést okozhat. Az a csapat a zalaegerszegi, amelyik a saját tudásából idén a legtöbbet hozta ki a középmezőnyben. A tabellán mögötte álló együttesek közül a Ceglédet leszámítva mindenkit oda-vissza le tudott győzni, ami óriási fegyvertény. A győztes a Szekszárd – Cegléd párharcból kap ellenfelet.


A másik ágon a DVTK és a PINKK mérkőzik. A DVTK együttesét egész szezonban sérülések hátráltatták, de úgy néz ki, hogy Raksányi Krisztina is ott tud lenni a társaival. Teljes keretével a DVTK-val szemben jogos elvárás, hogy bárkivel ebben a mezőnyben versenyképes legyen. Stefan Svitek a klub összeállításában az éremszerzés esélyét és a rájátszásra való felkészüléshez három minőségi meccset tűzött ki célként. A PINKK esetében az edzőváltás óta 3 győzelem és 2 vereség a mérleg, ami egyben biztosította a bajnoki rájátszásban való szereplést. A PINKK eredménykényszer nélkül léphet pályára és ebben a párosításban is igaz, hogy egy éles meccsel maximálisan elégedett lehet.

 

A program

 

Március 23., péntek – Negyeddöntők
13:00 ZTE NKK – CMB Cargo UNI Győr (1)
15:30 VBW CEKK Cegléd – Atomerőmű KSC Szekszárd (2)
18:00 PEAC-Pécs – Sopron Basket (3)
20:30 PINKK-Pécsi 424 – Aluinvent DVTK Miskolc (4)

 

Március 24., szombat – Elődöntők
15:30 1. győztes – 2. győztes
18:00 3. győztes – 4. győztes

 

Március 25., vasárnap
15.30 Bronzmérkőzés
18.00 Döntő (M4 Sport, ÉLŐ)

 


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: