U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

A hétvégén jönnek az egyetemi regionális négyes döntők

2018.03.22. 18:22 | NCAA Női kosárlabda

A Sweet 16, azaz a legjobb 16 között járnak az NCAA Divíziós I-es női kosárlabda bajnokságának küzdelmei. Ez azt jelenti, hogy elérkeztünk a regionális négyes döntőkhöz. Röviden felvezetjük, hogy mi várható a hétvégén. Egy biztos, hogy magyar idő szerint kedden hajnalra kialakul a Final Four mezőnye.

 

Fotó: twitter.com/ncaawbb/

Fotó: twitter.com/ncaawbb/


Az Albany Régióban szerepel a legnagyobb esélyes UConn és a South Carolina is. A UConn ellenfele az elődöntőben a Duke lesz. Ha szigorúan a számokat nézzük, akkor egy nagyon sima meccsre készülhetünk. A Duke nyolc nekifutásból még egyszer sem győzte le a UConn gárdáját. Ezen a nyolc mérkőzésen az átlagos különbség 28.6 pont volt a felek között. Ugyanakkor Azurá Stevens története, aki a Duke-ot hagyta ott Geno Auriemma hívására a UConn kedvéért, pikánssá teszi ezt a párharcot. A két szakmai program vezetői éles szóváltásba keveredtek. A Duke sportszerűtlen magatartással, sőt egyenes csalással vádolta riválisát.


A másik ágon a South Carolina nem dominált az első két fordulóban olya mértékben, mint a UConn. Mindkét meccsükön a negyedik negyednek mindössze egyszámjegyű előnyről vágtak neki. Végül minden esetben A'ja Wilson klasszis teljesítménye jelentette a döntő különbséget. Ismét megizzadhat a South Carolina, hiszen a Buffalo együttesével mérkőznek. Róluk azt kell tudni, hogy 11. rangsoroltként búcsúztatták a 3. helyen kiemelt Florida State csapatát. Remekül védekeztek, 17 eladott labdára kényszerítették riválisukat.

 

Fotó: twitter.com/ncaawbb/

Fotó: twitter.com/ncaawbb/


A Spokane Régióban az első helyen rangsorolt Notre Dame a Texas A&M gárdájával mérkőzik az elődöntőben. Az egész szezonban sérülésektől sújtott Notre Dame az első két fordulóban összesen 197 pontot ért el. Tették mindezt úgy, hogy az eddigi hiányzóik mellett még Kathryn Westbeld is megsérült. Teljes kerettel támadásban komoly potenciál van bennük. A Texas A&M a DePaul 80-79-es legyőzésekor a második kör egyik legjobb meccsét nyerte. Brutálisan jól szedik a lepattanókat és rengeteg büntetőt tudnak kiharcolni, így nem életbiztosítás a Notre Dame számára ez a párosítás.

 


A 2. helyen kiemelt Oregon tavaly alacsony rangsorolással mutatott be óriási menetelést. Idén azonban bizonyítják, hogy magasan kiemelt pozícióból is extra teljesítményre képesek. Az első két forduló egyik legjobb mezőnyszázalékát produkáló csapata voltak. Egyértelműen esélyesek a 11. helyen rangsorolt Central Michigan ellen. Még akkor is, ha a Central Michigan a 3. Ohio State alakulatát búcsúztatta szintén extra támadójátékot bemutatva.

 

Fotó: twitter.com/ncaawbb/

Fotó: twitter.com/ncaawbb/


A Kansas City Régió az egyetlen, ahol az előzetesen az első négy helyre rangsorolt csapatok jutottak a négyes döntőbe. Az első kiemeléssel rendelkező Mississippi State az NC State csapatával mérkőzik. Kiválóan védekező alakulatok csatája lesz ez. Mindkét gárda a teljes szezont nézve átlagosan 57 pont alatt tartja ellenfeleit. Támadásban viszont nagy a különbség. Amíg a Mississippi State, mely kiválóan lepattanózik is, 82.1 pontot jegyez meccsenként, addig az NC State alakulata 67.1-et. Több tapasztaltabb és meccseket eldönteni képest játékost vonultat fel a Mississippi State, így favorit ebben az elődöntőben.


A másik ágon a 2. és a 3. helyen rangsorolt alakulat mérkőzik. Ők a Texas és a UCLA. Pikáns párharcra van kilátás, hiszen más erényeket csillogtattak a csapatok és érdemes lesz majd figyelni, hogy melyikük akarata érvényesül. A Texas extra támadójátékot mutatott be az első két fordulóban. Előbb 61.8%-al, majd 61.7%-al dobva jutottak 80 pont fölé. A UCLA pedig védekezésben remekelt, aktuális riválisaikat 15 és 18 eladott labdára kényszerítették. Emellett a sikereiket a két meccsen elért 20 triplájuknak is köszönhetik. Az ESPN beharangozója két irányító, Brooke McCarty (Texas) és Jordin Canada (UCLA) köré építi fel a beharangozóját, ami valóban kiemelkedőnek ígérkezik.

 

Fotó: twitter.com/ncaawbb/

Fotó: twitter.com/ncaawbb/


A Lexington Régióban az 1. helyen rangsorolt Louisville a 4. helyen jegyzett Stanford gárdájával mérkőzik. A Louisville-t a jelenlegi mezőny egyik legjobb szerkezetű csapataként tartják számon. Ettől függetlenül az első két fordulóban mutatott játékuktól nem volt elájulva a tengerentúli szaksajtó. Igaz, a Boise State és a Marquette sem kényszerítette bele a játékosaikat, hogy a tudásuk legjavát adják. Jó védekezéssel a Stanford zavarba hozhatja őket. Ráadásul az első két körben támadásban is olyan erényeket mutattak, amik a szezon eddigi részében nem jellemezték őket. Például a triplákat 50% felett dobták a stanfordi keret tagjai.


A 2. kiemeléssel rendelkező Baylor a 6. helyen jegyzett Oregon State alakulatával mérkőzik. A Baylor remek formában van, az elmúlt két hónapban minden meccsüket 20 ponttal vagy annál nagyobb különbséggel nyerték. Az első két fordulóban a centereik remekeltek, Lauren Cox (24 pont, 16.5 lepattanó) és Kalani Brown (19 pont, 11.5 lepattanó) is dupla-duplát átlagolt. Favoritnak tekinthetőek a második körben történelmet író Oregon State ellen. A Tennessee otthonában tudott az Oregon State meccset nyerni, amire 58 rájátszás találkozó óta nem volt példa. Ettől függetlenül különösen festékből kevés pontjuk érkezett eddig és védekezésben is akadtak kihagyásaik. Nem biztos, hogy van bennük egy újabb bravúr.

 


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: