U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Visszatekintés az Atomerőmű KSC Szekszárd kupagyőzelmére

2018.03.26. 22:05 | Magyar Kupa

Remek teljesítménnyel, kiválóan szervezett játékkal az Atomerőmű KSC Szekszárd nyerte a Magyar Kupát 2018-ban. A fináléban a szekszárdiak 66-64-re győzték le a Sopron Basket együttesét. A kupahétvégére az M4 Sport kosárlabda magazinja tekintett vissza.

 


A műsor vendégei Szabó Noémi, a KSC Szekszárd sportigazgatója és Gereben Lívia, a döntő MVP-je voltak. A beszélgetés során a szekszárdiak fiatal tehetségét elsősorban arról kérdezték, hogy minek köszönhető a döntőbeli kiemelkedő teljesítménye:


„Először is Zseljko bizalmának, ami hatalmas löketet adott nekem. A kupán minden mérkőzésen a kezdőötösben szerepeltetett. El szokta ugyan mondani, hogy nála nem sokat jelent, hogy ki van a kezdőben, mégis számomra ez egy pozitív élmény. Úgy éreztem miután bedobtam az első kosaramat, hogy most van bennem több. A csapat előnyére lehetek a döntőben és amíg ezt bírom energiával, megy a játék, addig csinálom.” – mondta Gereben Lívia, aki nem csak csapata első három mezőnykosarát szerezte a döntőben, de a végjátékban kulcspillanatban is betalált. Ekkor módosult 62-58-ra az állás.


„Magára a kosárra emlékszem, de az eredményre nem. Többen mondták, hogy kulcsfontosságú pillanatban szereztem.” – fogalmazott Gereben, aki egy támadólepattanót megszerezve bal kézzel tette vissza a labdát. „Zseljkónak és Borisznak nagy szerepe van ebben. Rengeteg egyéni képzésen veszek részt, ahol a hibáimat, gyengeségeimet próbáljuk az erősségeimmé átalakítani. Például a bal kezemet is. A magasságom miatt – én magas-bedobó poszton játszok – fontos, hogy menjek mindig a támadólepattanóért. Ez így bennem van, már elkezdett automatikussá válni ez a mozdulat.”

 


Szekszárdra a bajnokságban is nagy feladat vár, miután a hétvégén az alapszakasz megnyeréséért lép pályára. „Idefele azt beszéltük Noémiékkel, hogy a Szekszárd egy olyan típusú csapat, amelyiknek ez a győzelem önbizalmat fog adni, de nem negatív önbizalmat. Nem fogjuk magunkat elbízni, viszont pozitív energiákat tudunk meríteni az esetleges hullámvölgyekben is. Gondolom, hogy most még ünneplünk, de utána előre kell tekinteni. Fókuszálni kell a következő feladatokra és természetesen a bajnokság is nagyon fontos számunkra.” – jelentette ki Gereben Lívia.


Szabó Noémi arról is beszélt az M4 műsorában, hogy milyen érzésekkel készültek a döntőre. „A másodedzőnkkel, Borisszal szoktunk folyamatosan a mérkőzés alatt kommunikálni. Az elejétől kezdve nagyon furcsa érzésünk volt. Nem az, hogy meglehet. Még igazából nem mertünk ebbe belegondolni, de éreztük az erőt magunkban. A Cegléd legyőzésekor, amikor 64-64 lett az első mérkőzésünknek a rendes játékideje, Borisz mondta nekem, hogy „figyeld meg, ha ezt megnyerjük, akkor döntőt játsszunk és ott bármi megtörténhet.” Nagy energiákat szabadított fel az a győzelem és utána napról napra került le a játékosok válláról a teher. A döntőbe menet nem is gondoltunk bele abba, hogy mi most a Sopronnal játszunk. Azzal a Sopronnal, amelyik az Euroliga Final Four-ba jutott, erős, komoly légiósokkal, jó játékosokkal rendelkezik, jó szisztémában kosárlabdáznak. A játékosok csak arra a taktikai feladatra koncentráltak, mind egyénileg, mind csapatszinten, amit Zseljkó és Borisz mondott nekik.” – összegzett a sportigazgató, aki azt is elárulta, hogy a dobott pontokat tekintve miként számolgattak a finálé előtt.


„Az volt a cél - látva a Sopron két előző mérkőzését -, hogy ne 15-16 pontot dobjunk az első félidőben. Ezt tudtuk tartani, 26 pontot értünk el. Az is nagyon fontos célként került elő, hogy 35-40 pont alatt tartsuk a Sopront. Ez remekül sikerült, mert 23 pontot dobtak az első félidőben. Akkor már éreztük, hogy itt van keresnivalónk. Megmondom őszintén, hogy 11 pontnál úgy éreztem: eldőlt. Olyan zseniális játékosok vannak azonban Sopronban, a remek formában kosárlabdázó Fegyverneky Zsófia vagy éppen Crvendakic, Milovanovic, Turner személyében, hogy az bebizonyosodott, akkor még semmi nem dőlt el. Utána pillanatok alatt szinte egál lett a mérkőzés. Hogy mikor dőlt el végleg, azt nem tudom megmondani, de végig éreztük, hogy valami lehet.” – emlékezett vissza Szabó Noémi.


A Szekszárdot az idei évadban is jó csapategység jellemzi, melynek kialakítására nagy energiákat fordítanak a klubnál. „Egyik oldalról a szakmai stáb ennek a titka. Másik oldalról pedig az, hogy nem csak remek kosárlabdázók, profi játékosok, hanem nagyon jó emberek alkotják a csapatot. Amikor például Marcia Costa ide érkezett, nem volt könnyű ebbe a nagyon jó és zárt közösségbe beilleszkednie. Viszont van egy zseniális csapatkapitányunk Theodoreán Alexandra személyében, aki mindent megtesz a pályán és azon kívül is, hogy ez egy csapat legyen. Ez is egy titok, hogy mindenki egy közös célért képes feláldozni saját magát, karrierjének, teljesítményének egy részét.”

 


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: