U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Török Zoltán az Euroliga Final Four rendezés hátteréről

2018.04.16. 23:56 | Magyarország

Hétfőn az M1 csatorna esti hírblokkjában Török Zoltán, a Sopron Basket ügyvezetője volt a vendég. A hétvégi Euroliga Final Four szerepelt a beszélgetés középpontjában.

 


Az interjú elején felidézték Török Zoltán egy márciusi nyilatkozatát, amikor úgy fogalmazott, hogy retró Final Four lesz Sopronban. „Egészen pontosan ezt úgy kell érteni, hogy az elmúlt évtizedekben a női kosárlabda világában ez a rendezvény a csúcs. Elsősorban azért, mert ebbe a bajnokságba koncentrálódik a világ elitje, beleértve az amerikai, ausztrál játékosokat is. A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség ennek megadja a módját. Sopronban a mi kis csarnokunkban, hogy finoman fogalmazzak: infrastrukturális értelemben nem adottak a feltételek ahhoz, hogy olyan nagyságrendű, volumenű rendezvényt csináljunk, mint Isztambulban egy 12 ezres arénában vagy Jekatyerinburgban egy 8500 férőhelyes sportpalotában. Sopronban amolyan retró Final Four-t igyekszünk megrendezni magyaros furfanggal, leleményességgel. Bízom abban, hogy a vendégszeretetünk és az a kosárlabda iránti alázat, ami bennünk van évtizedek óta, kárpótolni fogja a környező országokból és Európa-szerte várt vendégeinket.” – fogalmazott a sportvezető, akit arról is kérdeztek, hogy várható-e igazán kiemelkedő hangulat.


„Ha a Fenerbahce elleni mérkőzésekből indulok ki, akkor igen. Azt hiszem, hogy a soproni szurkolók, bár el voltak kényeztetve az utóbbi évtizedekben és nem mindig ők voltak a leghangosabbak, de itt a rájátszásban ez az aréna – ha felemelik a hangjukat – tud félelmetes hazai pályát jelenteni nekünk. Én biztos vagyok abban, hogy ezen a hétvégén ez egy ilyen csarnok lesz.” – nyilatkozta Török Zoltán.

 


A rendezés hátteréről és a kísérő programokról is kérdezték Török Zoltánt. „Rengeteg különleges igény van. Az egyik orosz sztárcsapat a Jekatyerinburg már kedden megérkezik. Ők egy hosszabb akklimatizációnak vetik alá magukat. A FIBA által engedélyezett létszám duplájával közel 40 fővel jönnek. Szerdán megérkezik a másik két csapat is. Csütörtökön már hivatalos program van egy esemény előtti sajtótájékoztatóval. Mivel rengeteg vendéget várunk, a szombati nap sem maradhat szabadon. Úgy gondoltuk, hogy a fertődi Esterházy-kastély a legalkalmasabb arra, hogy a vendégeinknek többet is mutassunk Magyarországból, mint Sopron belvárosa vagy maga az aréna. Vasárnap este meglátjuk, hogy a bronzmérkőzésen, a döntőben mely csapatok mely helyezésekért fognak versenybe szállni. Én bízom abban, hogy az esemény végén mi nem csak egy szép eredménnyel, hanem egy jó rendezéssel fogunk gazdagodni. Korábban már elhangzott, hogy történetünk legjobb eredményét érhetjük el, ha legalább egy mérkőzést nyerünk. Én úgy gondolom, hogy ezt már elértük azzal, hogy nem csak résztvevők vagyunk, hanem rendezhetünk is.”


Az esélyekről egy kicsit részletesebben is kérdezték a Sopron Basket ügyvezetőjét. „Mik lehetnek az esélyeink? Elsősorban a meglepetés ereje. Nagyon nehéz most a mi esélyeinkről beszélni. Nekünk van egy olyan temperamentumos baszk vezetőedzőnk Roberto Iniguez személyében, aki az elmúlt időszakban nem csak a mi csapatunkkal, hanem a korábbi években orosz és török csapatokkal nagyszerű eredményeket hozott. Fantasztikus stratéga, aki rendkívül jól motiválja az egyes csapattagokat. Ami ennél sokkal fontosabb, olyan kohéziót, kémiát teremtett, ami alkalmassá teszi a csapatot egészen szélsőséges helyzetekben nagy feladatok megoldására. Az előbb általam felsorolt listának az elegye lehet az egyik lehetséges receptje annak, hogy a csapatunk meglepetést okozzon. Én mindenkit szeretnék azonban a realitások talaján tartani, mi már messze túlteljesítettünk azzal, hogy eljutottunk idáig.” – összegzett Török Zoltán, aki a hétvégén elért eredménytől függetlenül sikeresnek nevezte ezt az évadot.


„Ha az egyik meccset meg tudnánk nyerni, nagy siker lenne számunkra. Én őszintén mondom, ha egyiket sem sikerül megnyerni, akkor sem fogunk a kardunkba dőlni. Ez az idei év nekünk arról szólt, hogy szerezzük vissza a klubunk tekintélyét a nemzetközi kosárlabda életben. Ha nekem valaki a szezon előtt azt mondja, hogy ez olyan jól sikerül, hogy a csapatunk ott lesz egy soproni rendezésű négyes döntőn, akkor minimum megmosolyogtam volna. A realitások talaján maradva, hogy ez a döntő Magyarországon, Sopronban kerül megrendezésre és ennek egy magyar résztvevője van, fantasztikus eredmény a magyar kosárlabdának.”


A rendezési jog megszerzésének háttere is szóba került a műsorban. Sokáig úgy tűnt, hogy Sopron nem fog pályázni, még egy közleményt is kiadott erről a klub. Végül azonban mégis sikerült hazánkba hozni a Final Four mezőnyét. „Nem kevés álmatlan éjszakát okozott. Talán most már be lehet avatni a nézőket egy kulisszatitokba, mi a nevezési határidőt követően jelentkeztünk. Elsősorban azért, mert azt éreztük: a nemzetközi szövetség megelégelte ezt a nagy orosz-török hegemóniát. Az elmúlt egy évtizedben szinte másról sem hallottunk, mint az orosz és török csapatok versengéséről. Ezúton szeretnék köszönetet mondani Magyarország Kormányának, Sopron Polgármesterének Dr. Fodor Tamásnak és Szalay Ferencnek a kosárlabda szövetség elnökének. Az összefogásuk eredménye volt, hogy ezt a tárgyalás-sorozatot a FIBA-val eredményesen tudtuk lebonyolítani és ez az esemény Magyarországra kerülhetett.”


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: