U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Vasárnap este a Sopron a Jekatyerinburggal vív Euroliga döntőt

2018.04.22. 04:35 | EuroLiga | Írta: Nagy Norbert

Vasárnap lezárul a 2017/2018-as évad a női kosárlabda Euroligában. Milyen elképesztő érzés úgy készülni az utolsó játéknapra, hogy az utolsó meccsen, azaz a döntőben magyar csapatnak szurkolhatunk. A Sopron Basket az UMMC Jekatyerinburggal vívja a finálét 20 órától a Novomatic Arénában.

 

 

Az Euroliga döntő minden évben egy nagyon speciális versenyhelyzet. Az európai női kosárlabda évad legkülönlegesebb meccse, ahol általában a statisztikáknak, a különböző esélylatolgatásoknak már semmi jelentősége nincs. Aki ezt az egy meccset megnyeri, az az adott évben a kontinens legjobb klubcsapata lesz. Úgy néz ki, hogy a női kosárlabdában háromévente születik egy csodával határos menetelés. 2012-ben a Rivas Ecopolis döntőbe jutása lepte meg a mezőnyt, míg 2015-ben az USK Praha ért fel a csúcsra némileg váratlanul. Most 2018-at írunk és a Sopron Basket fináléba kerülése folytatja ezt a sort.


Szeptemberben sikerült a bravúr

 

Ha maradunk a múltidézésnél, akkor az előbb kiemelt két hasonló nagy bravúrnál eltérő forgatókönyvet láthattunk a fináléban. Az közös mindkettőben, hogy az előzetesen esélytelenebbnek tartott együttest jó értelemben doppingolta a tét. Három évvel ezelőtt az USK Praha megérezte az esélyt, ráadásul ők szintén hazai pályán játszottak. Diana Taurasi-t csuklósérülés miatt hiányoló Jekatyerinburgot - tudása többszörösen maximumát nyújtva - 72-68-ra legyőzte a cseh gárda. A Rivas Ecopolis is gyakorlatilag 35 percen át tudta ellensúlyozni a bombaerős Valencia fölényét. Végül csak az utolsó percekben ütközött ki a tudáskülönbség. Ha szigorúan az akarat, a szív, a lelkesedés szempontjait nézzük, akkor bármelyik út benne van a vasárnapi fináléban a Sopron számára is.

 


A Sopron és a Jekatyerinburg idén már találkozott. Még szeptember közepén az UMMC Kupán, ahol a döntőben a magyar csapat 68-60-ra legyőzte a házigazda Jekatyerinburgot. Messzemenő következtetést ebből nem szabad levonni, hiszen a játékoskeretek még másként néztek ki. Sőt, az oroszok edzőt is váltottak azóta. Abból a szempontból azonban mindenképpen fontos, hogy van egy viszonylag friss sikerélmény ellenük. Annak a meccsnek a hőse a 21 pontos Jelena Milovanovic volt. A kulcsnak akkor egyértelműen az tűnt, hogy már körvonalazódott - az azóta szinte tökéletesre fejlesztett - soproni védekezés hatékonysága. A 15 szerzett labda mindenképpen kiemelést érdemelt arról a délutánról.

 

A pénteki elődöntők tapasztalataira építhetnek a csapatok


Érdemes visszatekinteni a pénteki elődöntő mérkőzésekre. A Sopron Basket 68-65-ös győzelme hatalmas fordulatok után született meg. Tanulságos volt hallgatni Sandrine Gruda nyilatkozatát a meccs után, aki elmondta, hogy több területen is elmaradtak a legjobbjuktól. Ehhez statisztikai mutatókat is sorolt. Kívülről ugyanazt lehetett érezni, mint a negyeddöntő harmadik meccsén a Fener játékosain. Nem mozgott komfortosan az ellenfél a pályán. Ebbe benne van a Sopron kiváló védekezése és a hangulat is. Ahogy azt az elődöntő előtt is kiemeltük, most olyan atmoszféra tapasztalható a soproni csarnokban – ezt a Novomatic Aréna adottságai is erősítik a nézők közelségével, a kicsi térrel – amiben ki lehet zökkenteni az ehhez nem szokott klasszis játékosokat. Ha ez egyébként egy feszült tétmeccsen történik, akkor érdemben befolyásolhatja a teljesítményt.


A 11 kihagyott büntető, a 17 leadott labda és az, hogy a harmadik negyed végén 36,5%-on állt a törökök mezőnymutatója, azt mutatja, hogy nem tudták saját játékukat hozni. A Yakin Dogu Universitesi egyedül centerposzton, lepattanókban tudott érdemi fölényt kialakítani. Ehhez hozzájárultak a faultok is. Az orosz-török csapatok ellen mindig benne van, hogy nagyon hamar összejönnek a hibák. Függetlenül attól, hogy majd Brittney Griner és Emma Meesseman fog helyet követelni a festékben, itt nagyon vigyázni kell. A pénteki soproni siker kapcsán fontos, hogy az egyik legjobb meccsét játszotta Angela Salvadores. A spanyol tehetség teljesítménye lehetett az a plusz, amire nem feltétlenül készülhetett a rivális.


A Jekatyerinburgnál a pénteki elődöntő, melyet 84-77-re nyertek a Dinamo Kurszk ellen, brutálisan megmutatta, hogy milyen változásokat hozott Maya Moore és Miguel Mendez téli érkezése. Nagyon elhasznált kifejezés az „új impulzus”, de itt egyértelműen igaz. Legalábbis két területen biztosan. Ősszel kívülről nézve a mérkőzéseiket, fáradni látszottak a kapcsolatok az orosz sztárcsapatnál. Moore elsősorban támadásban adott új lendületet, a spanyol vezetőedző pedig a védekezést rakta rendbe. Az a jó értelemben vett keménység jelent meg a játékukban, aminek a hiányát többször számon lehetett kérni náluk. Ami március eleje óta ezen a téren tapasztalható a Jekatyerinburgnál, még tovább nehezítette az ellenük való eredményes játékot.


Moore mellett az utóbbi hetek statisztikai lapjain az előbb már kiemelt Griner, Meesseman kettős szereplése hívja fel magára a figyelmet. Egyértelműen több teret kaptak, ami a felfrissített játékrendszerük eredménye. Pénteken Alba Torrens volt valamivel visszafogottabb támadásban, de Kristi Toliver-től jött extra. Árulkodó adat, hogy az előbbiekben kiemelt öt játékos, akik a kezdőötösüket is adták, 29 percet vagy annál többet töltöttek a pályán. Szűk rotációt választott a szakmai stábjuk. Érdekesség, hogy csak a kezdőötösnek volt egyáltalán mezőnykísérlete a Kurszk elleni elődöntőben. Várható, hogy a fináléban is ez lesz a felállás.


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: