U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Fantasztikus hétvége egy csodálatos Sopronnal

2018.04.23. 12:17 | EuroLiga | Írta: Nagy Norbert

Vasárnap este lezárult a 2018-as Euroliga Final4 Sopronban. A Sopron Basket örökre emlékezetes teljesítménnyel koronázta meg idei nemzetközi szereplését. A trófeát az UMMC Jekatyerinburg hódította el, akik a hétvégén látottak alapján minden kérdés nélkül a legerősebb csapatnak bizonyultak.

 

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA 


Mindenki felejthetetlen élménnyel gazdagodott, aki a helyszínen átélhette hétvégén az Euroliga Final4 küzdelmeit. A rendezés megfelelt még a legmagasabb elvárásoknak is, az igazi élményt azonban a soproni csapat teljesítménye adta. Az évad során sokszor méltattuk a soproni játékosok küzdeni tudását, szívét, így a négyes döntőre szinte már elfogytak a jelzők. Akár szurkolóként, akár fiatal sportolóként vagy egyszerűen a média munkatársaként követte valaki a meccseket, olyan érzésekkel gazdagodott, amit a profi sportban nagyon ritkán kapni. Hihetetlenül inspiráló, amikor azt látjuk egy közösségen – és ide kell érteni a klub minden munkatársát –, hogy nincs lehetetlen. Ha ezt az érzést el tudjuk vinni magukkal a hétvégéről, akkor mindannyian nyertesei vagyunk a négyes döntőnek.


Nincs lehetetlen


Ha azt mondjuk nincs lehetetlen, akkor abba beletartozik, amikor a Novomatic Arénában sikerül megrendezni az európai női klubkosárlabdázás legnagyobb és legfontosabb eseményét. Nincs lehetetlen, amikor az elődöntőben a török ellenfél 19 pontról történő fordítása után még mindig tudtak valahonnan erőt meríteni a játékosok. Miközben körbenézve a lelátón a többség testbeszéde már az volt, „hogy sajnos ez a realitás”, a lányok azonban hittek benne, hogy meg lehet csinálni. A végén pedig jött „a hármas”, ami jó eséllyel már így fog bevonulni a hazai kosárlabdázás történelemkönyvébe. Nincs lehetetlen, amikor a döntő előtt kizárólag a kereteket, a statisztikákat nézve a Jekatyerinburgnak simán, nagy különbséggel kellett volna nyernie. Mégis azt láttuk a pályán, hogy a szervezetten védekező soproniak ellen sokszor csak szenvednek a Jekatyerinburg ászai.

 


Az évad közben a játékról, Roberto Iniguez munkájáról rengeteg szó esett. Akár saját szerkesztőségi összeállításainkban, akár máshol megjelent nyilatkozatokban. Ehhez hozzátenni sokat már nem lehet. A legfontosabb, hogy kialakult az a játékrendszer, ami csak Európa legjobbjait jellemzi. Ez alatt azt kell érteni, hogy játszhat bármelyik pályán a Sopron, lehet bármilyen hátráltató tényező, van egy adott szintje a játéknak, amit tud hozni. Azért tud hozni, mert van egy szisztéma, amiben mindenki hisz, amit mindenki követ. Nem véletlen, hogy az idei évadban született a legtöbb idegenbeli siker. Az is legalább ilyen fontos, hogy semmi nem tudta kizökkenteni a csapatot. Pedig hány olyan momentuma volt ennek az évnek, amikor nem szólhattunk volna egy rossz szót sem, ha visszaesik a teljesítmény.

 

MTI Fotó: Krizsán Csaba

MTI Fotó: Krizsán Csaba

 

Elég Jelena Milovanovic januári sérülésére gondolni vagy arra, amikor eldőlt: Crystal Langhorne-t, a sikeres Euroliga szerepléshez szükséges rutinos, klasszis centerét nem tudja megtartani a Sopron. Aztán ott a Fenerbahce elleni párharc, amikor magyar szempontból 0-1-es hátrányban a második meccsen 19-5-re vezettek a törökök. Majd a harmadik meccs, Alaina Coates rettenetes családi tragédiájával és az azt követő hetek döntésével, hogy nem tér már vissza áprilisban. A Sopron teljesítménye mégsem esett vissza. Bárki, bármilyen előzmények után ott volt a pályán, tudta, hogy mi a feladata, mert kiválóan fel volt készítve, mert adott az a játékrendszer, ami működik. Az elmúlt években láttuk már csodákat tenni Roberto Iniguez csapataitól, de ezt a munkát testközelből átélni, valami fantasztikus.

 

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA


A Jekatyerinburg jó érzékkel változtatott szezon közben


Látva a hétvége mérkőzéseit, kétség sem férhet hozzá, hogy játékerőben melyik Európa legjobb csapata. A Jekatyerinburg az elődöntőt és a finálét is végig kontrollálta. Döbbenetes profizmust mutattak, ahol minden a helyén volt. Kezdve azzal, hogy egyedüliként már múlt héten kedden megérkeztek. Vagy ott van a március végi olaszországi edzőtáboruk, ami szintén az akklimatizációt szolgálta. Az orosz csapatnál nem mindig volt így, de idén nagyon bejöttek az évközi változtatások. A családalapításba kezdő Diana Taurasi helyett ideális választásnak bizonyult a „franchise player” szerepkörbe Maya Moore. Az is bejött, hogy ezzel a váltással együtt másik kézbe adták a szakmai munka vezetését. Miguel Mendez nagyon más stílust visz, mint Olaf Lange. Ugyanakkor az érkezése szemmel láthatóan felrázta a keretet. Egy olyan csapaton, ahol Maya Moore mellett ott magasodik a pályán Brittney Griner és Emma Meesseman, nagyon nehéz fogást találni. Érdekes lesz majd figyelni, hogy az orosz bajnoki döntőt Lucas Mondelo, a Dinamo Kurszk vezetőedzője miként építi fel.


Ezzel át is tértünk a bronzérmes Kurszkra, akikre továbbra is igaz, hogy felemás évet teljesítenek. Úgy nézett ki tavaly nyáron, hogy az alapcsapatuk megtartásával, illetve Sonja Petrovic szerződtetésével, alkalmasak lehetnek arra, hogy hosszabb távon berendezkedjenek Európa trónján. Egy téli felfelé ívelő időszakot leszámítva azonban hiányzott az az átütő erő, ami tavaly az év ugyanezen időszakában jellemezte őket. Hogy ez a sérüléseknek tudható be, esetleg vannak olyan problémák, amiket mi innen nem látunk, az megmondhatatlan. Nyilván rettenetesen hiányzott Epiphanny Prince és Elena Kirillova. Az is biztos, hogy az elődöntőben Maria Vadeeva faultproblémái minden előzetes számítást felülírtak. Ugyanakkor Lucas Mondelo csapataira jellemző védekezést, jó ritmusú, néhol olyan könnyednek tűnő játékot, csak egy-egy rövid periódusban élvezhettük a hétvégén.


Negyedik helyen pedig a török Yakin Dogu Universitesi zárt. Először szerepeltek az Euroligában. Egy szimpatikus, ambiciózus küldöttséget ismerhettünk meg részükről Sopronban. Megszakadt a nagy sorozatuk, miután a hatodik trófea nem lett meg. Náluk látszódott, hogy az Euroliga Final4 szintjén van még a stábjuknak kisebb rutintalansága. A bronzmeccsen ráadásul Vandersloot hiánya nagyon megfogta őket. A téli időszakhoz képest pontatlanok voltak és sokat hibáztak. A Sopron ellen 17, a Kurszk ellen 14 labdát adtak el. Ezekből 18, illetve 12 pontot kaptak. Esetükben is érdekes lesz majd figyelni, hogy a török rájátszás miként sikerül. Egy biztos, ha így fejlődnek, akkor látjuk még őket Euroliga négyes döntőben.


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: