U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Szombattól jönnek a francia elődöntők

2018.05.04. 16:53 | Franciaország

Franciaországban az elődöntő párharcokhoz érkeztek a bajnoki küzdelmek. A fináléba kerülésért a Bourges és a Lyon, illetve a Charleville-Mézières és a Tarbes küzd.


Ritka az európai topligákban, hogy két párharcban is az alacsonyabban rangsorolt csapat lép tovább, de Franciaországban a negyeddöntőkben idén ez történt. Egyébként jól mutatja az erőviszonyokat, hogy a Bourges és a Charleville-Mézières mögött mennyire kiegyenlített volt a középmezőny. Gyakorlatilag bárki bárhol nyerhetett.


A Bourges és a Lyon csatája várhatóan nagy médiafigyelem mellett zajlik. Az alapszakaszgyőztes Bourges a Nantes elleni párharcban is bizonyította, hogy ha nincsenek sérültjei, akkor az idei francia mezőny legerősebb gárdája. A hazai mag, melyet egyre inkább a Johannes, Chartereau, Ayayi trió teljesítménye határoz meg, kiemelkedő. Az olyan kaliberű légiósokkal, mint Katherine Plouffe, Ouvina, Sharp, illetve a negyeddöntő első meccsét kihagyó Palau, kiváló elegyet alkotnak. Jó szerkezetű és tavaszra kiválóan összeálló csapatjáték jellemzi őket. Az elődöntős ellenfelüket is kétszer verték nagy különbséggel idén, így mindenképpen favoritok.

 

 


A Lyon a Landes együttesét búcsúztatta a negyeddöntő harmadik meccsét hosszabbítás után megnyerve. Nagy utat tettek meg az idei elődöntőig, hiszen a bennmaradásért küzdöttek tavaly ilyenkor. Egy éve lett hivatalos Tony Parker érkezése tulajdonosként. Az általa kinevezett szakmai vezetés pedig kiváló munkát végzett, hiszen az anyagi biztonság ellenére egy év alatt ekkorát ugrani, óriási tett. Valery Demory vezetőedző olyan légiósokra számíthat, mint Haley Peters, Rebecca Allen vagy Djene Diawara. A hazai mag Geraldine Robert, Marieme Badiane és Paoline Salagnac köré épül. Ebből a névsorból is kiderül, hogy a Lyon új menedzsmentje remekül döntött. Nem akartak rögtön Euroliga sztárokat hozni, de olyan - a francia élvonalban rutinos - egyéniségek jöttek, akikkel megalapozható egy sikeres klub.


A másik ágon a Charleville-Mézières és a Tarbes csatája szintén érdekesnek ígérkezik. A Tarbes a hatodik helyről indulva a címvédő, de egész évben hullámzóan teljesítő Villeneuve d’Ascq-ot ejtette ki a negyeddöntőben. Kifejezetten jól teljesítettek magasabban rangsorolt csapatok ellen, miután az alapszakaszban a Bourges-t és a Charleville-Mézières-t is legyőzték. A Tarbes kerete igen szűkös, a tétmeccseken a szakmai stábjuk 6-7 fős rotációt alkalmaz. A két válogatott játékosuk Adja Konteh és Aby Gaye adják az alapot támadásban. A spanyol Ana María Suárez Utrero talán legjobb légiós évét futja, míg magas poszton a bourges-i Katherine Plouffe ikertestvére Michelle Plouffe is remek játékerőt képvisel.


A Charleville-Mézières-t nem kell bemutatni, hiszen a Bourges mellett talán a francia szezon legmagasabb szinten teljesítő csapatának bizonyultak eddig. A kupadöntőben is ők mérték össze az erejüket a Bourges gárdájával. Az elnyűhetetlen írányító Amel Bouderra nevével fémjelzett alapcsapatuk összességében több opciót kínál, mint a Tarbes-é. Nem szabad megfeledkezni Kaleena Mosqueda-Lewis ponterős játékáról, a palánk alatt Clarissa Dos Santos-ról, miközben olyan tapasztaltabb francia játékosokra is számíthatnak, mint Ana Filip és Sara Chevaugeon.

 

Az egyik fél második sikeréig tartó elődöntő párharcokat 1-1-1-es rendszerben bonyolítják le. Az első és szükség esetén a harmadik meccset rendezik a magasabban rangsorolt csapatok, tehát a Bourges és a Charleville-Mézières otthonában.


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: