U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Vasárnap este jön az olasz finálé sorsdöntő ötödik meccse

2018.05.12. 21:17 | Olaszország | Írta: Nagy Norbert

Vasárnap este 20 órától rendezik Schio-ban az olasz bajnoki finálé sorsdöntő ötödik meccsét. A Famila Schio és a Passalacqua Ragusa párharca eddig emlékezetes küzdelmet és nagy csatát hozott. Mindössze annyi biztos, hogy vasárnap este bajnokot avatnak.

 

Fotó: familabasket.it

Fotó: familabasket.it


A negyedik találkozó után a sérültek állapotával kell kezdeni a beharangozót. Egy helyi lapnak nyilatkozva Raffaella Masciadri a Famila Schio csapatkapitánya megerősítette, hogy Isabelle Yacoubou pályára léphet vasárnap este. A kiemelkedő szezont futó klasszis francia centerrel lényegesen ponterősebb és palánk alatt dominánsabb játék várható a Schio-tól. Alessandra Formica, aki a negyedik meccs negyedik negyedében szenvedett súlyosnak tűnő térdsérülést, viszont nem lehet ott a sorsdöntő találkozón a Ragusa színeiben. Neki akkora szerepe a csapata játékában nincs, mint Yacoubou-nak a másik oldalon. Ettől függetlenül magas posztokon a rotációs lehetőségek tekintetében szüksége lenne a szakmai stábnak a szolgálataira.


Nehéz jósolni, hiszen a 2-2-1-es rendszerű párharcoknak, mint amilyen ez az olasz döntő is, nagyon speciális a lélektana. Az első két találkozó után 2-0-ra vezetett a Schio és úgy tűnt, hogy riválisa otthonában bajnoki címet ünnepelhet. A Ragusa azonban a remek közönsége támogatásával és nem utolsó sorban taktikusan, hatalmas szívvel játszva behúzta a két hazai meccsét. Ennek megfelelően úgy érkezik el a sorsdöntő felvonáshoz, hogy lélektani szempontból önbizalommal telve, sikerélményekkel a háta mögött játszhat.

 

Az első két találkozón a Schio dominált


Az első két meccs a Schio akaratának megfelelően alakult. Előbb Yacoubou, majd Zandalasini szállított extrát támadásban. Sikerült lassítaniuk a játékot. Jó védekezéssel teljesesen kiszorították a Ragusát, akik így 18, illetve 14 triplakísérletre kényszerültek. Ezekből azonban mindkétszer csak négy talált utat a gyűrűbe. Ennek megfelelően mindkét estén 60 alatt maradt a kapott pontjaik száma. Lényegesen kevesebb eladott labdája és ki nem kényszerített hibája volt a Schio-nak. Azt már eddig is tudtuk, ha így játszanak, akkor a meccseik nagy részét megnyerik.

 


Bár számszerű eredményben nagy különbség nem alakult ki. Érdemes a fontos statisztikai mutatókat összesítő VAL értéket megnézni. Itt az első meccsen 80-53, a másodikon 83-58 arányban bizonyult jobbnak Pierre Vincent együttese. Ez sokat elárul a játék minőségéről. Ráadásul mindkét összecsapáson 8 fős aktív rotációt alkalmazott a Schio szakmai stábja, közülük mindenki betalált. Ez nagyon fontos eleme annak a játékrendszernek, amit Pierre Vincent felépített.

 

Nagyot fordult a játék képe a harmadik meccsre


A harmadik és a negyedik felvonás Ragusában nagy változást hozott játékban. A harmadik meccsen a Ragusa a duplákat 57%-al értékesítette. Ugyan támadólepattanója lényegében továbbra sem volt, de védőlepattanók terén kilenccel többet gyűjtött ellenfelénél. Ez egy stabil alapot jelentett. Az eladott labdái számát eközben megfelezte. Azon az estén a Ragusa mutatta azt az arcát, amikor nem csak a Hamby, Kuster, Ndour trió felelt a pontokért, hanem nyolcan is hozzá tudtak tenni támadásban.


A negyedik találkozó speciális, hiszen Yacoubou kiválása teljesen felülírta a Schio számításait. Az első negyed őrült rohanást és 30-21-es eredményt hozott. Ezt követően a Schio váltott és megpróbálta abba a mederbe terelni a meccset, amiben a játéka jobban érvényesülhet. Sokáig úgy nézett ki, hogy ennek ellenére a Ragusa magabiztosan nyer. A negyedik negyed elején aztán kiesett a hazaiaktól Formica, egy kisebb fizikális holtpont is elérte őket és egészen 3 egységre felzárkózott a Schio. Endy Miyem játékát ki kell emelni, akinek 10 mezőnykísérletéből 8 sikeres lett. Ragusában ismét abba a helyzetbe kerültek, hogy a három klasszis légiósuk mellett nem érkezett extra. A csapat 73 pontjából 54-et, a 32 lepattanójából 22-öt ők hárman jegyeztek. Igaz, ezúttal így is tudtak nyerni.


Hogy ezek után mi várható az ötödik meccsen? Yacoubou visszatérése és a hazai pálya a Schio mellett szól. Ugyanakkor a Ragusa talán az olasz mezőny legjobb versenyzői adottságokkal rendelkező csapata. Az elődöntőben Velencében is nyerni tudtak az ötödik meccsen, kiemelendő, hogy tették ezt a negyedik negyed jelentősebb hátrányából talpra állva. A bevezetőben említett lélektani előny is mellettük szól, hiszen két győzelemből fordulnak erre a a sorsdöntő mérkőzésre. Nagy kérdés lesz, hogy melyik oldal diktálja a tempót. Tud-e a Ragusa egy nagy iramú, sok pontos meccset kikényszeríteni vagy ismét visszakanyarodunk a tördelt, pontszegény, centerjáték által dominált csatához.


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: